İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gayrimüslim öğrenciler Türk ulusunu hissetmeli

Bahar Atakan
MEB iç birim raporunda, Azınlık okullarında okuyan gayrimüslimlerin “Türk ulusunun bir parçası olduğunu hissetmesi” için, bu okullarda çalışan öğretmenlerin hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

02:30 | 08 Temmuz 2011
Yazarımız Yalvaç Ural, daha önce bir azınlık okulunaki etkinliğe katılmıştı.
BAHAR ATAKAN Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki iç denetim birimi, kurumu eleştiren bir rapor hazırladı. MEB tarafından kamuoyuna açıklanmayan “tespit ve eleştirilerin” yer aldığı raporda, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde Türkçe konuşamayan çocuklar için sürdürülen “dil eğitimi”ndeki sorunlar vurgulandı.
Raporda bunun için, “Türk dilinin öğretilmesine ihtiyaç duyulan bazı bölgelerde, okul öncesi öğretmenlerinin deneyimsiz olduğu” kaydedildi. 5-6 yaşındaki çocukların devam ettiği anaokullarında çalışan öğretmen ve personelin “ilk yardım” konusunda bilgisiz olduğu vurgulanan raporda, “Kırsal kesimlerdeki okullarda hiç sağlık taramasının yapılmadığı” kaydedildi.
Azınlık okullarında okuyan gayrimüslimlerin “Türk ulusunun bir parçası olduğunu hissetmesi” için, bu okullarda çalışan öğretmenlerin hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerektiği belirtildi.
Tuvaletten su içilmesi önlensin
MEB İç Denetim Birimi’nin hazırladığı rapor, “2010 İç Denetim Faaliyet Raporu” başlığında toplandı. Raporun “dershaneler” bölümünde MEB’e bağlı dershaneler için, “Özel dershaneler bir takım bilgileri öğrencilere kalıp halinde vermekte, şifre çözer gibi ögrencilere test teknikleri göstermek yoluyla öğretim yapmaktadırlar. Özel dershaneler okulların ikamesi durumuna gelmiştir” denildi. Raporda öne çıkan bazı bölümler şöyle:
  GÜVENLİK, TEMİZLİK: Okulların, öğrencilerin güvenliği için özel güvenlik şirketlerinden okulların ihtiyaçlarına göre güvenlik elemanları istihdam edilmeli.
Gezilerde öğrencilerin seyahat sigortası ile sigortalanmaları zorunlu hale getirilmeli. Öğrencilerin tuvalet çeşmesinden su içmesinin önüne geçilmeli.
  KİTAP: Aynı sınıfın aynı dersine ait olan kitabın farklı yayınevlerince basılan çesitleri değişik illere gönderilmektedir. Bu durum, iller arasında nakil olan öğrenciler için sorunlara, eksik kitapların telafisinde zorluklara neden olabilmektedir.
Türkçede deneyim eksik
  AZINLIK OKULLARI: Azınlık okullarında okuyan gayrimüslim vatandaşların daha iyi bir eğitim ve öğretim görebilmesi için, burada görevli öğretmenlerin, öğretim programları veya hizmetiçi eğitime tabi tutulması ‘devletimizin ve Türk ulusunun bir parçası olduklarının kendilerine hissettirilmesi’ açısından önem taşımaktadır.
  OKUL ÖNCESİ: Türk dilinin öğretilmesine ihtiyaç duyulan bazı bölgelerde, okul öncesi öğretmenleri bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip değildir.
Dağlık ve dağınık bölgelerde taşıma sisteminin olmayışı, dar gelirli vatandaşların yaşamış olduğu yerlerde ücret istenmesi, eğitim materyallerinin aileler üzerinde ekonomik yük getirmesi, yeterli bilinç düzeyine ulaşmamış anne babaların bulunması, okullaşma hızını olumsuz etkilemektedir.
http://gundem.milliyet.com.tr/gayrimuslim-ogrenciler-turk-ulusunu-hissetmeli/gundem/gundemdetay/09.07.2011/1412094/default.htm?ref=facebookmypage#Scene_1

Yorumlar kapatıldı.