İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RUS VE ERMENİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI MOSKOVA’DA BİR ARAYA GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ sorununa çözüm arayışlarının AGİT Minsk Grubu eş başkanları vasıtasıyla sürdürülmesi gerektiğini söyledi…Resmi ziyaret için Moskova’da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ile bir araya gelen Lavrov, Dağlık Karabağ sorununun çözüm aşamasına geldiğini belirterek, Bakü ve Erivan’la görüşmelerin devam edeceğini ifade etti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ sorununa çözüm arayışlarının AGİT Minsk Grubu eş başkanları vasıtasıyla sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Resmi ziyaret için Moskova’da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ile bir araya gelen Lavrov, Dağlık Karabağ sorununun çözüm aşamasına geldiğini belirterek, Bakü ve Erivan’la görüşmelerin devam edeceğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan görüşme sonunda Lavrov ve Nalbantyan, Rusya ile Ermenistan arasında 1995 yılında Ermenistan’da Rus askeri tesisinin konuşlandırılmasına ilişkin sözleşmede yeni düzenlemeyi öngören protokolü imzaladılar.
Ortak basın toplantısında bir konuşma yapan Lavrov, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının katılımıyla Kazan’da yapılan görüşmede tarafların bazı önemli konularda anlaşmalara vardıklarını ve bu uzlaşmanın soruna çözüm arayışları çerçevesinde büyük önem taşıdığını kaydeden belirtti. Lavrov, “Kazan zirvesinin devamı olarak görüşmelere devam edilecek. Devlet Başkanımız Dimitriy Medvedev de Kazan zirvesinin sonuçlarının analizini tamamladı. Bundan sonra atılacak yeni adımlar konusunda en kısa sürede kendi kararını verecek” dedi.
Bir gazetecinin Karabağ sorununa çözümün AGİT Minsk grubu vasıtasıyla değil Türkiye veya İran gibi bir bölge ülkesi aracılığıyla çözüm bulunmasının daha etkili olup olmayacağını sorması üzerine, bu konuyu tartışmanın yersiz olduğunu vurgulayan Lavrov, “Böyle konuları ortaya atarak sanki sorunun çözümünün aracılarda olduğu belirtilmeye çalışılmaktadır. Benzeri öneriler sadece Dağlık Karabağ için değil Transdnester sorunu için de söyleniyor. Halbuki böyle öneriler şeytanidir. Dağlık Karabağ sorunun
arabulucusu olarak Minsk Grubu tam gücüyle çalışmalara devam edecektir. Sorunun çözümü ise tarafların siyasi kararlılığına bağlıdır” dedi.
Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümü için verdiği destekten dolayı Rusya’ya teşekkürlerini sunan Ermeni Bakan Nalbantyan ise, “AGİT Minsk Grubu yıllardan beri arabuluculuk çalışmalarında tecrübe kazanmış bir kurumdur. Soruna çözümün bu grup aracılığıyla devam edilmesinde kararlıyız. Başka arayışlara girmeye hiç gerek yok” dedi.
Lavrov’u ayrıca Erivan’a da davet eden Nalbantyan, az önce parafe ettikleri protokolün, Medvedev’in Erivan’a yapacağı ziyaret sırasında imzalanacağını ifade etti.
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=36289

Yorumlar kapatıldı.