İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Taşnaklar yüz yıllık öfkeyi bitirmek için diyalog istiyor

Ermenistan’ın Türk gazetecilere gezdirildiği programda konuşan 121 yıllık Taşnaksutyun Partisi yöneticilerinden Manoyan, “Ermenistan’ın Türkiye ile ön koşulsuz ilişki başlatmasının zamanı geldi” dedi.

Hrant Dink Vakfı’nın gerçekleştirdiği ‘Ermenistan-Türkiye Gazeteci Diyalog Programı’ çerçevesinde 7 kişilik Türk gazeteci grubu, Ermenistan’da temaslarda bulundu. Heinrich Böll Stiftung Türkiye Derneği desteğiyle düzenlenen programda, siyasiler, devlet kurumları, uluslararası kuruluşlar, düşünce ve sivil toplum temsilcileri, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda gazetecilere bilgi verdiler. Komisyon Başkanı Ermenistan Ulusal Meclisi Bilim, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Artak Davtyan, “Futbol oynamaya devam etmeliyiz. Futbol kapıyı açamadı ama araladı. İlişkilerin normalleşmesi için uygun bir iklim sundu. Türkiye-Ermenistan maçlarında da hiçbir sorun yaşanmadı. Davet alırsam uygun zamanda Türkiye’ye maç seyretmeye gelirim. 2002 yılında ailemle birlikte yaptığım Türkiye seyahatimde çok güzel hatıralarım var. Antalya’da 14 gün kaldım’’ dedi. Davtyan, ‘’Birbirimizle konuşmamız gereken çok zor konular var. Bunları konuşmayalım demek olmaz’’ diye konuştu.
Karabağ kendi kendini yönetmeli
Azerbaycan ve Türkiye’nin farklı olduğunu, Türkiye’nin uzun ve derin bir geçmişi bulunduğunu belirten Davtyan, ‘’Yanlış bir başlangıç noktası var. Ermenistan-Türkiye ilişkileri gelişmeli ki Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri de gelişebilsin. Herkes bir adım atmalı, karşılıklı tavizlerle sorunun çözülmesi gerekir. Karabağ’ın kendi kendini yönetmesi, Ermenistan ve Karabağ arasında ortak sınır olması ve Karabağ’da yaşayanların ister Ermeni olsun, ister Azeri güvenliğinin garanti altına alınması söylediğimiz üç şey” diye konuştu. Ermenistan Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) Büro Uluslararası Sekreteri Giro Manoyan, 121 yıl önce kurulan partinin, Türkiye ve Ermenistan’ın ön koşulsuz diplomatik ilişki başlatmasını istediğini söyledi. Manoyan, ‘’Her iki ülke aralarında diplomatik ilişki kurmaya karar vermişlerdir. Kara sınırları açılmıştır. Diğer bütün meseleler uluslararası hukuka uygun ve barışçıl olarak çözülsün’’ şeklinde iki paragraflık deklarasyon imzalanmasını istediklerini bildirdi.
Ermeni-Türk tur operatörleri
Önümüzdeki ay 30 kadar Türk’ü bir konferans için Ermenistan’a getirmek istediklerini bildiren Ghazaryan, ‘’İş Geliştirme Konseyi aracılığıyla toplantılar yapıyoruz. Tekstilde toplantı yapmadık. Mücevherat sektörü de var. Sınır açıldıktan sonra her şeyden önce maliyetler düşecek. Sınır açılırsa Türkiye turizmden kazanabilir. Türkiye-Ermenistan Tur Operatörleri Birliğini kurmayı düşünüyoruz. Birkaç ay içinde kurulacak. 5 Türk, 5 Ermeni tur operatörü bir araya gelecek, şirket Türkiye’de tescil ettirilecek. Bölgesel turlar olması için. Ermenistan’a gelen turistler, 2-3 saatliğine Türkiye’ye geçebilse, kesin Türkiye’ye giderler. Türkiye’den gelen Ermeniler de var” dedi. Ermenistan İmalatçılar ve İşadamları Birliği Başkan Yardımcısı Krist Pilosyan da Türkiye sınırının açıldıktan sonra güven ortamının tesis edileceğini, anlatarak, ‘’Küçük iç pazarımıza çok büyük Türk şirketleri gelecek korkusu da var. Bundan dolayı bazı şirketler sınırın açılmasına karşı. Rekabet gücü olmayanlar karşı çıkıyor” diye konuştu.  AA ERİVAN
Talat Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi için yer açacağız
1915 olaylarıyla ilgili müzenin Müdürü Hayk Demoyan, müzeyi genişleteceklerini, insan hikayeleri ekleyeceklerini, tarihçi Murat Bardakçı’nın ‘Talat Paşa’nın Evrak-ı Metrukesi’’  kitabının da bu bölümde yer alacağını kaydetti. The Civilitas Foundation (Yurttaşların Sorumluluğu Vakfı) Direktörü Salpi Ghazarian da, Batman’ın Sason ilçesinden, Sivas’ın Gürün ilçesine ve sonra Kayseri’ye oradan Halep’e gittiğini anlattı. 1964’de ABD’ye göçen bir diasporalı ailenin kızı olduğunu söyleyen Ghazarian, ‘’Ermenistan’ın siyasi durumu bizler için önemli. Ben yolculuğumu sona erdirmek istiyorum’’ dedi. Diasporayla çok iyi ilişkileri olduğunu, Civilitas’ın Ermenileri bağlayan bir grup olarak ortaya çıktığını bildiren Ghazarian, diasporadan Ermenistan’a fon sağlanması ve Ermenistan’daki ilişkilerini Türkiye’nin yanlış yorumladığını, Ermenistan’a doğrudan gelen yabancı sermayenin sınırlı olduğunu kaydetti. Ermenistan’ın ilk bağımsız gazetesi AZG’nin Baş Editörü Agop Avanikian, ‘’Kağıdın fiyatı Türk ve Azeri sınırının kapanmasıyla 14 kat arttı. Gün oldu uçakla kağıt getirdik. Tereyağı kağıdına bile gazete bastık. Her şey dışardan gelince gazete fiyatı 5 katına çıktı” dedi.

http://www.stargazete.com/politika/tasnaklar-yuz-yillik-ofkeyi-bitirmek-icin-diyalog-istiyor-haber-364512.htm

Yorumlar kapatıldı.