İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gürcistan Ermeni Diyakosluğu, Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesine hukuki statü tanınmasını memnuniyetle karşılıyor

Gürcistan Ermeni Kilisesi ruhani önderi piskopos Vazgen Mirzakhanyan Özgürlük Radyosu’na verdiği röportajda ″Bu yaklaşım demokratik ülkelere özgüdür. Gürcistan’da sadece Ermeni Kilisesi değil, diğer geleneksel dini topluluklar yıllardır benzeri bir kararı beklemekteydi.″ dedi.″ Ancak bu kararın verilmesine kadar fiili varlığımız hem Gürcistan yönetimi ve Patrikhanesi ve hem de toplum tarafından kabul edilmekteydi″ diyen Mirzakhanyan sözlerine şöyle devam etti: ″Ancak bu yasanın nihai olarak kabul edilmesi ve kaydolmaya izin verilmesi bize, hukuki alanda faaliyet gösterme ve en önemlisi var olan, şimdilik Gürcistan Kültür Bakanlığına ait olan mabetleri yavaş-yavaş mülkiyet hakkına biz sahip olacağımızdan tabii ki büyük ayrıcalık verir″ dedi.

**********************
Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Diyakosluğu ve ruhbanları Gürcistan’da aralarında Ermnei Apostolik Kilisesi dahil olmak üzere 5 dini kuruma hukuki statü tanınmasına ilişkin bu ülke Parlamentosunun kararını  memnuniyetle karşıladı.
Gürcistan Ermeni Kilisesi ruhani önderi piskopos Vazgen Mirzakhanyan Özgürlük Radyosu’na verdiği röportajda ″Bu yaklaşım demokratik ülkelere özgüdür. Gürcistan’da sadece Ermeni Kilisesi değil, diğer geleneksel dini topluluklar yıllardır benzeri bir kararı beklemekteydi.″ dedi.
″ Ancak bu kararın verilmesine kadar fiili varlığımız hem Gürcistan yönetimi ve Patrikhanesi ve hem de toplum tarafından kabul edilmekteydi″ diyen Mirzakhanyan sözlerine şöyle devam etti: ″Ancak bu yasanın nihai olarak kabul edilmesi ve kaydolmaya izin verilmesi bize, hukuki alanda faaliyet gösterme ve en önemlisi varolan, şimdilik Gürcistan Kültür Bakanlığına ait olan mabedleri yavaş-yavaş mülkiyet hakkına biz sahip olacağımızdan tabii ki büyük ayrıcalık verir″ dedi.
NEWS.am daha önceki haberinde Gürcistan Parlamentosunun 1 Temmuz’daki ilk görüşmesinde aralarında Ermeni Apostolik Kilisesi dahil olmak üzere 5 dini kuruma hukuki statü tanıdığı haberini vermişti.
Hatırlatalım; Katolikos Garegin II’nin Gürcistan ziyareti esnasında Ermeni kilisesine hukuki statü tanınmasına ilişkin yazılı bir belgenin imzalanması beklenmekteydi, ancak bu gerçekleşmedi.
Dahası, anılan ziyaret basında farklı yorumlara sebep oldu. ″Bütün bunlar fonunda Gürcistan Parlamentosunun bu kararı beklenmedik bir karar değil miydi?″ sorusuna Piskopos Vazgen ″Beklenmedik değildi, çünkü ben Katolikos’un ziyaretine ilişkin Ermenistan veya Gürcistan’daki veya bu ülkeler dışındaki diğer yorumları paylaşmıyorum. Gürcistan Ermenilerine veya Gürcistan Gürcülerine kimse gelip de “Bu insanlar memnunlar mı?” diye sormadı. Burada halkın, Ermenilerin ve Gürcülerin çok memnun kaldıklarını söyliyeceğim″ dedi.
Gürcistan Ermenileri ruhani önderi ″Doğal olarak bunda Dünya Ermenileri Katolikosunun ziyareti esnasında Gürcistan devlet başkanı, Katolikosa yönelik büyük saygı göstererek önemli rol oynadı. Aynı zamanda Patrik İlya II’nin de dahil olmak üzere tüm önerilere büyük hürmetle yaklaştı, zira Patrikhane de geleneksel cemaatlere hukuki statü tanınmasına karşı çıkmadı″ dedi.
Yasa tasarısının ikinci ve nihai görüşmesi 6 Temmuz’da gerçekleştirişlecek.
 News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/65592.html

Yorumlar kapatıldı.