İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi, ’13’üncü Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini’ ile ibadete açıldı

Adıyaman’da bulunan ve 18 ay süren restore çalışmaları tamamlanan Süryani Kadim Cemaati’ne ait Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi, düzenlenen ’13’üncü Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini’ ile ibadete açıldı.Restorasyonu tamamlanan kilisede düzenlenen büyük ayine Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, Belediye Başkanı AK Partili Necip Büyükaslan, Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, İl Müftüsü Mehmet Şahin, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yurt içi ve yurtdışından gelen çok sayıda davetli katıldı.

13’üncü Süryani Kadim Cemaati Büyük Ayini’ne Suriye’nin Halep, Ankara, İstanbul ve İzmir Metropolitleri ile Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Hatay, Mersin ve Elazığ’dan Süryaniler katıldı. Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek tarafından yönetilen ayinde kilise korosu ilahiler okuyup, dua etti.
‘GÖÇ EDENLER ÖZLEM ÇEKİYOR’
Ayine katılan Patrik Vekili Metropolit Yusuf Çetin, yıllardır kilisenin kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen büyük ayinde Adıyaman’da doğmuş, büyümüş ve Adıyaman’dan göç etmiş cemaat mensuplarının bir araya geldiğini söyledi.
Cemaati kendi topraklarında görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çetin, Adıyaman, Malatya, Kahta, Gerger, Şanlıurfa ve Mezopotamya’da Süryanilerin çok eski ve zengin bir geçmişi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu bölgede çok büyük din ve bilim adamları yetişti. Bu bölgede yetişen binlerce rahip göç nedeniyle yurt dışına gitti. Nerede olurlarsa olsunlar, buralardan göç eden Süryaniler buraların özlemini çekiyor. Böyle bir vesile olduğunda da gelip, doğdukları ve büyüdükleri, hatta dualar ettikleri yerleri ziyaret ederek özlem gideriyorlar.
Özellikle 40 hatta 50 yıl birbirlerini göremeyen aile bireyleri de bu vesile ile birbirlerini görüyor, seviniyor, mutlu oluyor ve dua ediyorlar. Bizim ülkemiz çok güçlü bir ülke ve çok hassas bir dönemden geçiyor. Demokrasi yolunda ilerliyor. Dualarımızda günden güne ülkemizin daha güçlü olması ve esenlik içinde yaşamasını diliyoruz.
Devlet büyüklerimize Allah yardımcı olsun. Biz Süryani toplumu olarak her zaman, her yerde bulunduğumuz toplumun ve ülkenin yasalarına ve devlet büyüklerine saygılıyız. ve o ülkede yaşayan tüm insanları seviyoruz. O ülkenin birlik ve beraberliği için, gelişmesi için her zaman duacıyız. “
ÖZLEM GİDERMENİN MUTLULUĞU
Adıyaman Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek de, ayinin kendileri için en üst düzeydeki manevi icraat olduğunu söyledi. Ürek, “Diğer ülkelerden ve şehirlerden birçok insanımız Adıyaman’a geldi. Böylece bu ayin manevi, ruhani bir mahiyetle icra edildi” diye konuştu.
Ayine katılmak üzere kente gelen ve yıllardır başka kentlerde ve yurtdışında yaşayan Adıyamanlı Süryaniler ise, etkinlik kapsamında doğdukları kente gelmenin, eski dostları ile buluşup dua etmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.
Ayinin ardından kilise korosunun okuduğu ilahilerle birlikte yeni yapılan Metropolitlik binasının açılışını Suriye Halep Metropoliti Hanna İbrahim, Patrik Vekili Yusuf Çetin, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan birlikte yaptı.
Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı ayinin ardından hep birlikte yemek yenildi.
(Doğan Haber Ajansı) [2840552]

Yorumlar kapatıldı.