İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Westerwelle: Ruhban Okulu Avrupa’nın bir parçası, artık dini eğitime açılmalı!

Türkiye’ye gelen Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti ve şöyle konuştu: “Ziyaretimle Ruhban Okulu’nun, Avrupa’nın yaşamının bir parçası olduğunu ve Avrupa’ya dahil olduğunu ifade etmek istiyorum. Gelecek için de bir umut ve cesaret vermek istiyorum. Ruhban Okulu konusunun sonlandırılmasını azimle destekliyorum. Bu okula gelmek benim için önemliydi. Benim için şahsi bir mesele ve konuydu.”

Gelecek için de bir umut ve cesaret vermek istiyorum. Ruhban Okulu konusunun sonlandırılmasını azimle destekliyorum. Bu okula gelmek benim için önemliydi. Benim için şahsi bir mesele ve konuydu.
ALMANYA Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İstanbul Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Westerwelle, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener ve diğer ilgililerle, dün sabah, kaldığı Çırağan Sarayı’nın bahçesinden özel “Gümüş Damla” adlı tekneyle Heybeliada’ya geldi. Heybeliada İskelesi’nde Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Özdemir ve diğer ilgililerce çiçeklerle karşılanan Westerwelle, kara taşıtı bulunmayan adada Deniz Lisesi Komutanlığı’na ait bir minibüsle Ruhban Okulu’na geçti.
Hediye sundular
Westerwelle, Ortodoks din adamı yetiştirilmesi amacıyla ilk defa 1844 yılında Patrik 4’üncü Germanos’un destekleriyle Aya Triada Manastırı bünyesinde teoloji eğitimi vermek üzere açılan ve 1971 yılında kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu’nun girişinde, Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositeos ve Aya Triada Manastırı Başrahibi, Metropolit Apostolos tarafından karşılandı. Bir süre okulun bahçesinde yürüyen Westerwelle ve diğer katılımcılar, okulun ana girişinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Mum yakan ve bir sınıfı gezen Westerwelle, basına kapalı olarak kütüphaneyi ziyaret etti ve yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Aya Triada Manastırı’nın özel defterini imzalayan Guido Westerwelle’ye, çeşitli hediyeler sunuldu.
Şahsi meselem
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Westerwelle, ziyaretiyle bir kültür mirasını da takdim etmek ve altını çizmek istediğini belirterek şunları söyledi: “Ziyaretimle Ruhban Okulunun, Avrupa’nın yaşamının bir parçası olduğunu ve Avrupa’ya dahil olduğunu ifade etmek istiyorum. Gelecek için de bir umut ve cesaret vermek istiyorum. Ruhban Okulu konusunun sonlandırılmasını azimle destekliyorum. Bu okula gelmek benim için önemliydi. Benim için şahsi bir mesele ve konuydu. Ziyaretimle de bunu açık bir şekilde ifade etmiş oluyorum. Ruhban Okulu müthiş, muazzam bir kütüphaneye sahip. Umarım yakın zamanda bu değerleri, eserleri gençler tekrar okurlar ve eğitimlerinde kullanırlar.”
Yetimhaneyi gösterdi
Westerwelle, buradan manastırın içinde yer alan ve 1844 yılında yapılan Aya Triada Kilisesi’ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Fener Rum Patrikhanesi Sözcüsü Dositeos, Heybeliada Ruhban Okulunun terasından etrafı seyreden Bakan Westerwelle’ye, Heybeliada’nın yanındaki Büyükada’nın manastır tepesinde yer alan Rum Yetimhanesi’ni gösterdi.
Ziyaretçi ilk bakan
“HEYBELİADA Ruhban Okulu’nu ziyaret eden ilk bakan mısınız” sorusu üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, “Beni ağırlayan din adamlarının söyledikleri bilgi, bugüne kadar hiçbir bakanın Ruhban Okulu’nu ziyaret etmediği yönünde. Ziyaret benim için, dinsel çoğunluk ve dinlerin önemi açısından önemliydi. Ruhban Okulu, benim için ana bir konudur. Umarım en yakın zamanda bu güzel ve muhteşem binalarda genç insanlar tekrar eğitim görebilirler” dedi.
Ada çayı
HEYBELİADA Ruhban Okulu’ndan ayrılan Guido Westerwelle, tekneye geçmeden önce iskeleye yakın bir yerde çay içti. Bu sırada Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Özdemir, konuk bakana adalar hakkında bilgi verdi. (AA)
 http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/westerwelle-ruhban-okulu-avrupann-bir-paras-artk-almal-019494

Yorumlar kapatıldı.