İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’daki 15. Uluslararası Kayısı Sempozyumu

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, Ermenistan’ın Erivan kentinde düzenlenen 15. Uluslararası Kayısı Sempozyumuna katıldı… Zengin, yaptığı açıklamada, 20-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyuma, 28 ülkeden 130 bilim adamı ve Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ın da katıldığını ifade ederek, Rusya, İran, Gürcistan ve Çin gibi ülkelerin kayısı üretim stratejilerini tartıştığını belirtti.

***************
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, Ermenistan’ın Erivan kentinde düzenlenen 15. Uluslararası Kayısı Sempozyumuna katıldıklarını belirtti
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, Ermenistan’ın Erivan kentinde düzenlenen 15. Uluslararası Kayısı Sempozyumuna katıldıklarını belirterek, “Sempozyumda bir kere daha gördük ki, hiçbir ülkenin kayısısı Malatya kayısısının kalitesinde değil” dedi.
Zengin, yaptığı açıklamada, 20-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyuma, 28 ülkeden 130 bilim adamı ve Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ın da katıldığını ifade ederek, Rusya, İran, Gürcistan ve Çin gibi ülkelerin kayısı üretim stratejilerini tartıştığını belirtti.
Kayısının genetik kaynakları, değerlendirilmesi, korunması ve genetik erozyon konularıyla da ilgili fikir alışverişinde bulunulan sempozyuma, Fransa, Slovakya ve Rusya’dan katılan bilim adamlarının konuyla ilgili sunumlar gerçekleştirdiğini dile getiren Zengin, şunları kaydetti:
“Sempozyum sonunda kayısı konusunda uluslararası ilişki ve işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiği bildirildi. Kayısının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda daha fazla çalışma yapılması, verimliliğin moleküler tekniklerle belirlenmesi, üretimden ziyade ekonomi ve pazarlama konularına ayrıcalık verilmesi öngörüldü.
İklim değişikliklerinin kayısı bahçelerine etkisi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi, bakteriyel kanser konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini ifade edildi.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü olarak sempozyumda bir daha gördük ki, hiçbir ülkenin kalitesi Malatya kayısısının kalitesinde değil. Renk ve irilik bakımında bazı ülkeler kaliteyi yakalamış olsalar dahi, şeker özelliği bakımından Malatya kayısısının kalitesini hiçbir ülkenin kayısısı yakalayamamıştır. “
– Malatya
(Anadolu Ajansı) 30.06.2011 20:33[2833922
 http://www.haberler.com/ermenistan-daki-15-uluslararasi-kayisi-2833922-haberi/

Yorumlar kapatıldı.