İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya Ermenistan Askeri Alanda İşbirliğini Artırdı

Asimed Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez:
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, son dönemlerde Rusya ve Ermenistan’ın askeri alandaki işbirliğinin arttığını, Ermenistan’ın hızla silahlandığını belirtti…Rusya’nın günümüzde 12’si Gümrü’de, 4’ü Ahuryan’da, 2’si Aragaç’ta, 1’i Eşterete’de 1, 7’si Erivan’da, 1’i Kafana’da, 2’si Nubareşen’de olmak üzere Ermenistan’da 29 askeri karakolu bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Bu sayılardaki en dikkat çekici husus, bunların 14’ünün Türkiye sınırına çok yakın bölgelerde olmasıdır.

Yani Türkiye -Ermenistan sınırı Rusya tarafından korunmaktadır.Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, son dönemlerde Rusya ve Ermenistan’ın askeri alandaki işbirliğinin arttığını, Ermenistan’ın hızla silahlandığını belirtti.Rusya’nın uzun vadede bölgede etkin varlığını devam etmesini sağlamak amacıyla Ermenistan’a çeşitli alanlarda destek verdiğini kaydeden ASİMED Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, Ermenistan’ın izlediği işgalci politikanın bu ülkenin askeri desteğine ihtiyaç duyması durumunu ortaya çıkardığını söyledi. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, birlik cumhuriyetlerine verilecek silah kotası ve Avrupa Konvansiyon Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için 15 Mayıs 1992’de Taşkent’te anlaşma imzalandığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Anlaşma şartlarına göre, Azerbaycan ve Ermenistan’a 250 tank, 220 zırhlı araç, 285 topçu sistemi, 100 savaş uçağı ve 50 saldırı helikopteri verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak Ermenistan bu sınırlamaya uymamış, başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Çin ve Bulgaristan’dan ve az da olsa Kırgızistan’dan silah almaya devam etmiştir. İki ülke arasındaki bu ilişki, özellikle Petrosyan döneminde daha da gelişmiş ve birçok anlaşma imzalanmıştır. Rusya’nın 7’nci Muhafız Ordusuna bağlı 16 ve 17’nci tümenleri Ermenistan’a devredildi. 1994’de imzalanan anlaşmaya göre Rusya’ya Gümrü ve Erivan’da iki askeri üs kurma izni verildi. Ermenistan, bu üsleri ulusal bağımsızlığın garantörü olarak görerek kendi bağımsızlığını başka bir devletin garantörlüğüne teslim etme acziyetini gösterdi. Bu anlaşmaların hemen ardından Ermenistan, Türkiye’yi tehdit etmeyi de ihmal etmedi” diye konuştu.

Rusya’nın günümüzde 12’si Gümrü’de, 4’ü Ahuryan’da, 2’si Aragaç’ta, 1’i Eşterete’de 1, 7’si Erivan’da, 1’i Kafana’da, 2’si Nubareşen’de olmak üzere Ermenistan’da 29 askeri karakolu bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Bu sayılardaki en dikkat çekici husus, bunların 14’ünün Türkiye sınırına çok yakın bölgelerde olmasıdır. Yani Türkiye -Ermenistan sınırı Rusya tarafından korunmaktadır. Ermenistan sözde sınır kuvvetleri komutanlığında bin 500 Rus subayı görev yapmaktadır. Yapılan anlaşmalar dışında Rusya, Ermenistan’ a karşılıksız olarak yaklaşık 1.5 milyar dolarlık silah vermiştir. Ermenistan’da konuşlanmış olan Rus askeri üsleri ve mühimmatı bölge güvenliğini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Herhangi bir olay çıkması durumunda, Ermenistan bu birlikler ve silahlarla kısa sürede ordusunu birkaç kez güçlendirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca bu askeri varlık, Rusya’ya sadece Ermenistan’da değil, aynı zamanda tüm Kafkasya’da gelişen siyasi olaylara müdahale etme olanağı sağlamaktadır. Zaten Rusya’da kısa ve orta vadede Ermenistan’daki askeri üslerden vazgeçmeyeceğini açıklayarak, bunun Rusya açısından jeopolitik bir zorunluluk olduğunu açıkça ifade etmiştir. Bütün bu gelişmeler Türkiye’yi doğrudan etkileyen unsurlardır. Ülkemize karşı düşmanlığını her fırsatta açıkça dile getiren Ermenistan’ın askeri yönden attığı bu adımlar çok yakından takip edilmeli ve gereken önlemler derhal alınmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.