İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus Uzman: “Karabağ Sorunu Savaşsız Çözülemez”

Rusya‘nın eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin‘in uzun yıllar siyasi danışmanlığını yapmış olan Aleksandr Hramçihin, Karabağ‘da yeni bir savaşın çıkmasının kimsenin yararına olmadığını vurgulayarak, “Ama Kazan‘da imzalanması öngörülen sözleşme imzalanmazsa ki bence imzalanmayacak, savaşın çıkması kaçınılmaz olacak. Çünkü Azerbaycan, mevcut durumun hep böyle devam etmesini kabul etmeyecek. Ermenistan ise Karabağ‘ın yasal bağımsızlığı için çalışacak. Bu durumda çıkacak olan savaş çok şiddetli olacak. Gerçi Ermenistan, askeri gücüne göre Azerbaycan‘dan zayıf durumda olsa bile ilk savaşta da görüldüğü gibi savaşmayı Azerbaycan‘dan daha iyi biliyor” ifadelerini kullandı. Olası savaşa Rusya‘nın karışmayacağını belirten Hramçihin, “Savaş çıkarsa başka ülkelerin bu savaşa katılmama ihtimali yüzde 99. Rusya bu savaşa katılmayacak ve Türkiye‘nin de katılmasını engelleyecek” dedi.

*****
Rusya Siyasi ve Askeri Analizler Enstitüsü Başkan Yardımcısı Aleksandr Hramçihin, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin bugün Kazan‘da yapacakları zirveden Karabağ sorunu konusunda uzlaşma beklemenin anlamsız olduğunu, yeni bir savaşın kaçınılmaz olduğunu iddia etti.
Rusya‘nın eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin‘in uzun yıllar siyasi danışmanlığını yapmış olan Aleksandr Hramçihin, basında Karabağ konusunda barış sözleşmesi imzalanmasıyla ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin tavizsiz tutumu, Karabağ sorununun çözümünü imkansız kılmaktadır” dedi. Ermenistan‘ın Karabağ dışındaki Azeri topraklarından dahi çekilme niyeti bulunmadığını söyleyen Hramçihin, “Ermenistan bu bölgelerden çekilse bile, hangi ülke buraya barış gücü gönderecek? Bu kadar tehlikeli bir bölgeye kimse barış gücü göndermez. Ayrıca Ermenistan, Azeri göçmenlerin Karabağ‘a yeniden geri dönüşüne de izin vermez. Dolayısıyla ben barış konusunda herhangi bir perspektif görmüyorum” diye konuştu.
Ermenistan’ın mevcut durumda toprakları elinde bulundurduğu için taviz vermeye yanaşmayacağını savunan Hramçihin, “Rusya, her iki tarafın taviz vermesini istiyor. Medvedev, barışçıl bir lider sıfatını kazanmak için her türlü çabayı gösteriyor. Ama bence tek başına bu çaba yeterli olmayacaktır” dedi.
Hramçihin, Karabağ‘da yeni bir savaşın çıkmasının kimsenin yararına olmadığını vurgulayarak, “Ama Kazan‘da imzalanması öngörülen sözleşme imzalanmazsa ki bence imzalanmayacak, savaşın çıkması kaçınılmaz olacak. Çünkü Azerbaycan, mevcut durumun hep böyle devam etmesini kabul etmeyecek. Ermenistan ise Karabağ‘ın yasal bağımsızlığı için çalışacak. Bu durumda çıkacak olan savaş çok şiddetli olacak. Gerçi Ermenistan, askeri gücüne göre Azerbaycan‘dan zayıf durumda olsa bile ilk savaşta da görüldüğü gibi savaşmayı Azerbaycan‘dan daha iyi biliyor” ifadelerini kullandı. Olası savaşa Rusya‘nın karışmayacağını belirten Hramçihin, “Savaş çıkarsa başka ülkelerin bu savaşa katılmama ihtimali yüzde 99. Rusya bu savaşa katılmayacak ve Türkiye‘nin de katılmasını engelleyecek” dedi.
Karabağ sorununa nasıl çözüm bulunacağı konusunda herhangi bir görüşü bulunmadığını kaydeden Hramçihin, “Çağdaş tarihimizde benzeri bir soruna rastlamadık. Bu durumda ya savaşın yeniden başlatılması veya sorunun sonsuza dek devam etmesi bekleniyor. Azerbaycan henüz savaşa hazır olmadığı için sorun da beklemeye devam ediyor” diye konuştu.
24.06.2011 14:42:00
http://www.dikkathaber.com/haber/rus-uzman–karabag-sorunu-savassiz-cozulemez_468661.html

Yorumlar kapatıldı.