İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kafkaslardaki 3’lü zirve sonuçsuz kaldı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kazan’da biraraya geldi.3 liderin katıldığı katıldığı zirvede, Rusya ve ABD’nin çabalarına rağmen, barışçı bir çözüm için temel ilkelerde uzlaşı sağlanamadı… Aliyev ve Sarkisyan, zirveden sonra yaptıkları açıklamada, bir dizi konuda anlayış birliğine vardıklarını belirttiler, ancak detaya girmediler.

*****
Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılan zirvede, tarafların barışçı çözüm için temel ilkelerde uzlaşıya varılacağı yönünde büyük beklenti olmasına rağmen, 3 saat süren görüşmelerde çok az ilerleme sağlandı.
Aliyev ve Sarkisyan, zirveden sonra yaptıkları açıklamada, bir dizi konuda anlayış birliğine vardıklarını belirttiler, ancak detaya girmediler.
ABD Başkanı Barack Obama’nın, görüşmeden önce Aliyev ve Sarkisyan’ı telefonla arayarak, temel ilkeler üzerinde anlaşmaları ve barışçı bir çözüm için kararlı adım atmaları tavsiyesinde bulunduğu bildirildi.
Zirve sonunda yapılan ortak açıklamada, “Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan zirvesinde, Karabağ sorununun çözülmesiyle ilgili temel ilkeler üzerinde anlaşma sağlanmadığı, ancak tarafların bu yolda ilerleme sağlamak için çabalarını sürdüreceği” ifade edildi.
Açıklamada, Azeri ve Ermeni liderlerin temel ilkeler konusunda uygun koşulları sağlayacak çeşitli konularda mutabık kaldıkları belirtilerek, tarafların 3 saatlik görüşmede barışçıl bir çözümün temel ilkeleri konusunda görüş alışverişinde bulunduğu ifade edildi.
Aliyev ve Sarkisyan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu eşbaşkanlarından olan Rusya, ABD ve Fransa’ya Karabağ sorununun çözümüne yönelik verdikleri desteği teşekkür ederek, özellikle Medvedev’in çözüm ilkeleri konusunda anlaşmaya varılması için harcadığı çabaya teşekkür etti.
Medvedev de görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Aliyev ve Sarkisyan’ın, Karabağ sorununun çözümü konusunda bir sonuca ulaşmak için “fikirlerini yakınlaştırmaları gerektiğini” söyledi.
Zirveye Medvedev’in yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Medvedev’in yardımcısı Sergel Prikhadko da hazır bulundu.
Aliyev, Sarkiskan ve Medvedev, Kazan’daki zirveyle birlikte 2008 yılından beri 8 kez üçlü zirve yapmış oldu.
 Aa
http://www.haber7.com/haber/20110624/Kafkaslardaki-3lu-zirve-sonucsuz-kaldi.php

Yorumlar kapatıldı.