İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev: Karabağ’da Statükonun Sona Ermesi, İşgalin Bitmesidir

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Karabağ sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediklerini belirterek, “Statüko çözüm değildir” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Barroso ve diğer liderlerin, “Statüko kabul edilemez” açıklamalarını kendilerini cesaretlendirdiğini dile getirdi. Aliyev, “Çünkü statükonun değişmesi, işgalin sona ermesi anlamına gelir. Azerbaycan’ın uluslararası alanda tanınan toprak bütünlüğü sağlanmalıdır. ” dedi. *************

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Karabağ sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediklerini belirterek, “Statüko çözüm değildir” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Karabağ sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesini istediklerini belirterek, “Statüko çözüm değildir. ” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise statükonun sona ermesinin Karabağ’da işgalin bitmesi demek olduğunu vurgulayarak, son dönemde yapılan benzer açıklamaların cesaret verici olduğunu dile getirdi.
Aliyev ve Barroso, bugün yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Aliyev’i ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Barroso, AB- Azerbaycan ilişkilerinde işbirliği ruhunun giderek geliştiğini kaydetti. Barroso; demokrasi, siyasi reformlar ve hukukun üstünlüğüne saygı ile ifade ve toplantı özgürlüğü gibi konuların gelişme ve modernleşme için çok önemli olduğunu da belirterek, “Hassas ama önemli olan bu konuları Cumhurbaşkanı Aliyev’le ele aldık. ” dedi. Aliyev ise demokratikleşme reformlarını sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.
Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesi çabalarını AB’nin güçlü destek verdiğini ifade eden Barroso, “Statüko seçenek değildir. ” dedi ve Kazan’da haftasonu yapılacak zirvede ilerleme sağlanmasını temenni etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Barroso ve diğer liderlerin, “Statüko kabul edilemez” açıklamalarını kendilerini cesaretlendirdiğini dile getirdi. Aliyev, “Çünkü statükonun değişmesi, işgalin sona ermesi anlamına gelir. Azerbaycan’ın uluslararası alanda tanınan toprak bütünlüğü sağlanmalıdır. ” dedi. İlham Aliyev, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin işgal altında olduğunu, kendilerini ise 1 santimetrekare Ermenistan toprağının işgal etmediğini vurguladı. Aliyev, “Artık insanlarımız yoruldu. 20 yıldır topraklarımız işgal altında. İnsanlarımızın evlerine dönmelerini sağlamak istiyoruz. ” şeklinde konuştu.
Azeri doğalgazının Avrupa’ya ulaşması konusunda Bakü ile bir anlaşma imzaladıkların hatırlatan Barroso, her iki taraf için de stratejik önemi haiz bu projeyi gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Azerbaycan’ı Eurovision şarkı yarışması dolayısıyla kutlayan Barroso, “Bu da Avrupa’nın Azerbaycan’a olumlu baktığının göstergesidir. ” dedi. Aliyev de kendilerine verdikleri destekten dolayı Avrupalılara minnettar olduklarını dile getirdi ve Avrupa kamuoyunun Azeri kültürüne bakış açısını ortaya koyduğunu vurguladı. Aliyev, “Bu zafer, bizim Avrupa ile ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. ” ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Azerbaycan vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması konusunda çalışmaların devam ettiğini de söyledi. Aliyev, bazı mesleklerdeki Azerbaycan vatandaşlarının Avrupa’ya daha kolay seyahat edebileceğini dile getirdi.
(Cihan Haber Ajansı) 4 saat önce..[2816981]
http://www.haberler.com/aliyev-karabag-da-statukonun-sona-ermesi-2816981-haberi/ 

Yorumlar kapatıldı.