İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’nin ülkelerine değil, ilkelerine ihtiyacımız var

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp’in “AB’nin Türkiye üzerindeki etki gücünü kaybettiği”ne yönelik açıklamasına yanıt verdi. Türkiye’nin AB sürecinde kararlı olduğunu belirten Bağış, “AB’nin ülkelerine değil, ilkelerine ihtiyacımız var” … Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkiler konusunda gerçekçilik yolundan yürüyoruz. Yeterince müzakere ederseniz, her zaman bir formül bulunabilir. Tahmin ediyorum, Ermenistan ile Azerbaycan’ın el sıkışmalarının ertesi günü Türkiye-Ermenistan sınırı da açılır.” dedi.

TÜRKİYE’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp’in, “Anayasa’nın hazırlanmasında AB’nin etkisi olmayacak” sözleri üzerine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Bir bakanın, bir bürokratın görüşlerini değerlendirmesi doğru olmaz. Türkiye, AB sürecinde kararlıdır. AB’nin ülkelerine değil, ilkelerine ihtiyacımız var” açıklaması yaptı. Bağış, Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Arttırılması Projesi kapsamında yürütülen “İllerimiz Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor Programı Proje Teklif Çağrısı” protokol imza töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Stockholm Sendromu” benzetmesini ve Türkiye’nin AB sürecini değerlendiren Bağış, şunları söyledi:
“Böyle bir şey dememiş olacağını umut ediyorum, bu çok incitici olur. Hele hele Başbakan’ın 12 Haziran gecesi yaptığı konuşmadan sonra böyle bir itham hepimizi üzer. Ümit ederim ki Sayın Kılıçdaroğlu böyle bir tabir kullanmamıştır. AB konusunda Başbakan Erdoğan’ın yaptığı balkon konuşması çok açık. Türkiye gibi güçlü, dinamik, genç bir gücü AB değerlendirecektir. Başbakan Erdoğan’ın kabinenin oluşmasından sonra Brüksel’e yapacağı ziyarette bu konular ele alınacaktır. AB Bakanlığı kurulması kararı, Türkiye’nin AB konusundaki kararlılığını vurguluyor.”
Ermenistan’la müzakere şansı
Bağış, dün Sınır ötesi Gazetecilik Semineri’nin Türk, Ermeni ve ABD’li gazeteci katılımcılarından oluşan heyeti, Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Bağış, burada da şöyle konuştu: “1915’te iki tarafta da acıların yaşandığını biliyorum. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cesur adımlar attı. Süreç devam ettirilmeli. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkiler konusunda gerçekçilik yolundan yürüyoruz. Yeterince müzakere ederseniz, her zaman bir formül bulunabilir. Tahmin ediyorum, Ermenistan ile Azerbaycan’ın el sıkışmalarının ertesi günü Türkiye-Ermenistan sınırı da açılır.”
79 il AB için çalışıyor
AB Genel Sekreterliği ve İçişleri Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü, “İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Projesi” protokol imza töreni dün Ankara’da yapıldı. Valilik AB Birimleri’nin teknik kapasitesinin artırılması ve illerin AB mali yardımlarından daha fazla yararlanır hale getirilmesini hedefleyen projeye, Tunceli ve Kütahya’dan başvuru olmadı. Gölbaşı’ndaki Törende Devlet Bakanı Egemen Bağış, “81 ilin 79’unun projeye başvurması illerin AB’ye verdiği önemi gösterir” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18083039.asp?gid=386

Yorumlar kapatıldı.