İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, Süryani Dili Anabilim Dalı Kuruluyor

ABD Notre Dame Üniversitesi öğretim üyesi Mardinli Süryani asıllı Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, görevinden istifa ederek Artuklu Üniversitesi’nde Süryanice Dili ve Kültürü üzerine eğitim vermek üzere Mardin’e geldi. Dünyada Süryani Dili ve Edebiyatı’nın otoritesi olarak kabul edilen Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, Artuklu Üniversitesi’nde Yaşayan Diller Enstitüsü’ne bağlı açılacak olan Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı’nın başkanlığını yürütecek.

*************
 ABD Notre Dame Üniversitesi öğretim üyesi Mardinli Süryani asıllı Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, Artuklu Üniversitesi’nde Süryanice Dili ve Kültürü üzerine eğitim vermek üzere Mardin’e geldi.
 ABD Notre Dame Üniversitesi öğretim üyesi Mardinli Süryani asıllı Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, görevinden istifa ederek Artuklu Üniversitesi’nde Süryanice Dili ve Kültürü üzerine eğitim vermek üzere Mardin’e geldi.
 Dünyada Süryani Dili ve Edebiyatı’nın otoritesi olarak kabul edilen Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, Artuklu Üniversitesi’nde Yaşayan Diller Enstitüsü’ne bağlı açılacak olan Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı’nın başkanlığını yürütecek.
 Süryanilerin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Mardin’de Süryani Dili ve Edebiyatı üzerine eğitim verecek olmanın kendisini gururlandırdığını belirten Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, bütün birikimini üniversite ve öğrencileriyle paylaşacağı günün heyecanını yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Saadi, ilk olarak 15 kişiye 3 ay süre ile Süryanice dil eğitimi verileceğini, ardından yüksek lisans düzeyinde öğrenci alımına başlanacağını söyledi.
‘HİÇ BİTMEYECEK GÜZEL BİR RÜYA GİBİ’
Akad’lar döneminden kalan 4 bin 500 yıllık tarihi ve mimari değere sahip Mercimekli Köyü’ndeki Mıhallemi Dinler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan’ı ziyaret eden Prof. Dr. Abdulmesih Saadi, kendisini hiç bitmeyecek güzel bir rüyada gibi gördüğünü belirterek şöyle dedi:
 “Her yıl sadece tatillerde gelebildiğim anavatanıma artık ailemle birlikte daimi bir şekilde yerleşeceğim. Mardin ruhuma işlemiş. Ben ondan bir parçayım ve Mardin de benden bir parça. Bu parça ile bütünleşmenin zamanı geldi. Farklı dinden ve ırklardan insanların Süryaniceyi öğrenmesi, Süryaniceyi aslına döndürecektir. Çünkü bir zamanlar Süryaniceyi sadece Süryaniler ya da Hıristiyanlar değil, bütün bölge halkları konuşmaktaydı. “
 Derneğin özel hatıra defterine duygu ve düşüncelerini yazan Prof. Dr. Saadi, ardından köyün tarihi ve turistik yerlerini gezerek, yaşlılar ile Süryanice ve Mıhallemice sohbet etti.
– Mardin / Midyat
(Doğan Haber Ajansı) [2811618]
http://www.sondakika.com/haber-mardin-artuklu-universitesi-nde-suryani-dili-2811618/

Yorumlar kapatıldı.