İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan zor durumda

Ermenistan’ın Moskova görüşmesi sonrasında değişen Karabağ politikası, ülkedeki milliyetçiler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Rus ve Ermeni medyasına yansıyan haberlere göre Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Karabağ savaşına katılan komutanlar tarafından tehdit ediliyor. Moskova’da dışişleri bakanlarının görüşmesinden sonra açıklama yapan Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan dışişleri bakanları Kazan görüşmesinde nihai barış anlaşmasının imzalanabileceğine dair olumlu beyanlarda bulundu.

Bakanların açıklaması diğer devlet yetkilileri tarafından da doğrulandı. İddialara göre Ermenistan, Madrid prensipleri çerçevesinde sorunun çözülmesine karşı olmayacağına dair söz verdi. Kazan görüşmesine Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanlarının yanı sıra Rusya Başkanı Medvedev’in de arabulucu sıfatıyla katılımının gerçekleşmesi bekleniyor.

Ermenistan’ın işgal altındaki topraklardan geri çekileceği ve ana muhalefet lideri eski devlet başkanı Petrosyan tarafından da bu planın desteklendiğine dair açıklamalar ırkçı grupların sert tepkisini çekti. Erivan’da basın toplantısı düzenleyen “Arabo” paralı asker biriminin komutanı Manvel Yegizaryan devlet başkanının Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının Azerbaycan tarafından kabul edilmesinden sonra barış anlaşması imzalayabileceğini vurguladı. Yegizaryan, Sarkisyan’ın işgal altındaki topraklardan çekilme hakkında nihai anlaşmayı imzalaması durumunda devlet başkanı koltuğunu kaybedeceğini ve Karabağ savaşlarına katılan askerlere hesap vermek zorunda kalacağını ifade etti.
Yegizaryan’ın komutası altındaki Ermeniler dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanıyordu. Bunların arasında ASALA teşkilatının da üyeleri bulunuyor. Arabo askeri birimi Hocalı soykırımı sırasında da çatışmalara katılmış ve yüzlerce sivil insanı öldürmüştü. Ancak 1992 yılında devam eden savaşlar sırasında Gence askeri birimi ile girdiği çatışmada askerlerinin tamamı Azeri ordusu tarafından imha edilmiş, görüntüleri internet sitelerinde yayımlanmıştı. Bu çatışma sırasında Azeri ordusunun askerlerinin kayıp vermemesine vurgu yapılıyor. Asala teşkilatının liderlerinden Monte Melkonyan’ın Karabağ savaş biriminde savaşan Vage Şahmuradyan da Sarkisyan ve Koçaryan’ı ağır bir dille eleştirerek onların Dağlık Karabağ konusunu değil yalnız kendi çıkarlarını düşündüğünü ve Karabağ savaşında kazanılan başarı için Rusya’ya teşekkür edilmesi gerektiğini ifade etti.
Uzmanların görüşüne göre bu gibi ırkçı açıklamalar gizli olarak Sarkisyan ve kurmayları tarafından da destekleniyor. Kazan görüşmesi öncesinde halkın barış anlaşmasına karşı olduğuna dair görüşün güçlenmesi için bu gibi eylemler organize ediliyor ve kamuoyuna yansıtılıyor
Ajanslar, 15-06-2011 18.05 (TSİ)  
http://www.abhaber.com/haber.php?id=35097

Yorumlar kapatıldı.