İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DAĞLIK KARABAĞ İÇİN BİR ADIM DAHA…

İbrahim Ali– Bakü

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dışişleri bakanlarının Moskova’da Karabağ için bir araya gelmesi çözüm umudunu arttırdı. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya dışişleri bakanları Moskova’da bir araya gelerek Dağlık Karabağ sorunu üzerinde müzakerelerde bulundu. Azerbaycan’ın ANS televizyon kanalının haberine göre bakanların görüşmesinde barış anlaşması doğrultusunda önemli adımlar atıldı. Elmar Memmedyarov, Edvard Nalbandyan ve Sergey Lavrov’un ortak görüşlerinin 25 Haziran tarihinde Kazan’da yapılacak devlet başkanları görüşmesinde gündeme alınacağı ifade edildi.
Moskova görüşmesinde ilerlemenin sağlandığına dair haberler Ermenistan dışişleri bakanlığı yetkilileri tarafından da doğrulandı. Bakanların görüşmesinden önce ise AGİT’in Minsk grubunun eş başkanları bir toplantı yapmıştı. Görüşme sonrasında açıklama yapılarak Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanlarının nihai anlaşmayı imzalaması için gerekli girişimlerde bulunulacağı açıklanmıştı. Azeri uzmanlar bu gibi açıklamaların Devlet Başkanı İlham Aliyev’i baskı altında tutma çabası olarak değerlendirmişti.

Öte yandan Erivan yetkilileri Madrid prensiplerinin kendileri tarafından kabul edileceğini açıkladı. Azerbaycan devlet temsilcileri de prensipleri kabul ettiğini beyan etmiş ancak ayrıntılar konusunda açıklama yapmamıştı. Madrid prensiplerine göre Ermeni ordusunun aşamalı bir şekilde Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi, bölgeye uluslararası barış gücünün gönderilmesi, göçmenlerin geri dönmesi, Lâçin koridorunun ortak kullanımı, Dağlık Karabağ’ın nihai statüsünün Azerilerin geri dönüşünden sonra referandum yolu ile tayin edilmesi ön görülüyor.

Ermenistan son ana kadar bu prensipleri kabul etmeyeceğini açıklamakta ve yalnız Dağlık Karabağ’ın nihai statüsünün belirlenmesinden sonra anlaşmaya imza atacağını belirtmekteydi. Ancak Moskova’daki bakanların görüşmesinden sonra Kazan’da anlaşma yapılabileceğine dair beklentiler artmış oldu. Bunun yanı sıra görüşmenin sonuçlarına dair Sarkisyan’ın Ermeni liderlerine bilgi amaçlı toplantı düzenlediği açıklandı. Ancak buna rağmen Ermeni aşırı milliyetçileri açıklama yaparak işgal edilmiş topraklardan geri çekilmenin ihanet anlamına geleceğini beyan etti. Milletvekili Larisa Alaverdiyan, Karabağ görüşmelerinin ülkesi için vahim sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü ve Sarkisyan’ın politikasını eleştirdi. İşgalin bitirilmesi durumunda Ermeni halkının buna karşı çıkacağını ve Sarkisyan yönetiminin sonunun geleceğini öne sürdü. Aşırı milliyetçi Daşnaksütün partisi de konu hakkında açıklamayaparak Sarkisyan’ın barış anlaşması konusunda muhalif lider eski devlet başkanı Levon ter-Petrosyan ile görüştüğünü ve tarafların bu konuda ortak görüş beyan ettiğini belirtti. İddiaya göre hem iktidar Cumhuriyet Partisi hem de muhalif Ermenistan Milli Harekâtı geri adım atabilir.
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=35366

Yorumlar kapatıldı.