İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yıllar sonra atalarının topraklarında

Mübadele döneminde yaşadıkları toprakları bırakarak Selanik’e yerleştirilen bir ailenin ferdi olan Niko Haitoglou, yıllar sonra atalarının doğup büyüdüğü topraklara geldiAkşehir’e bağlı Bermende Köyünde yaşarken 1922 yılındaki mübadele sonrası Yunanistan’a zorunlu göç eden ailesinin doğup büyüdüğü topraklara gelen ve Bermende Köyü’nde ziyaretler yapan Niko Haitoglu,  duygu seline kapılarak göz  yaşlarını tutamadı. 

Ziyaret nedeniyle Bermende Köyü’nde barış ve dostluk rüzgârı eserken, köylüler Niko Haitoglu’nu sevgi ile karşıladı. KİLİSENİN RESTORE EDİLECEĞİNE SEVİNDİ

Akşehir ziyaretleri kapsamında Kiliseyi de ziyaret eden Niko Haitoglou kilisenin tarihini Yazarımız İdris Doğan’dan dinledi. Kilise’nin yakın zaman içinde restore edileceğini duyan Haitoglou bu habere çok sevindiğini sözlerine ekledi. Kilise ziyaretinin ardından Akşehir’in ünlü helvacılarından Helvacı Necmi’yi ziyaret eden Haitoglou, Michail Kotsis  ve beraberindekiler leziz helvalardan tadarak helva hakkında bilgi edindiler. Ayrıca köpük helva üzerinde inceleme yapan Niko Haitoglou buradan aldığı bir numuneyi Yunanistan’a götüreceğini ifade etti.

BERBENDE DE BARIŞ VE DOSTLUK RÜZGARI ESTİ
Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi veya değişimi 1923 yılında Lozan Antlaşmasına ek protokol uyarınca Türkiye ve Yunanıstan’ın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Bu mübadelede atalarının Berbende’deki yerlerini ve topraklarını terk ettiklerini belirten Niko Haitoglou annesinin anlattığı şehri görmek için Akşehir’e geldi.

Yıllarca annelerinin, babalarının hatıraları ile Akşehir’i tanıdıklarını ifade eden Niko Haitoglou  Bermende ve Akşehir ziyaretlerinde duygulu anlar yaşadı. Bermende Köyü’nü ayıran çayın bir tarafında Rumlar diğer tarafında Türklerin yaşadıklarını annesinden dinlediğini belirten Haitoglou: “Annem çok fakir bir ailenin kızıymış. Bermende’de halı dokumacılığı yapan bir fabrika varmış. Annem yıllarca halı dokuyarak ailesine destek olmuş. O zamanlar Bermende köyü gerek halı gerekse helva sektöründe ipek yoluna yakınlığı ile de önemli bir mekâna sahipmiş. Annemin çok yakın Türk arkadaşları da varmış. Bu topraklar bırakıldığında geri dönülecek umudu ile bırakılmış. Annem 93 yaşında vefat etti. Ve her zaman buraları buralardaki dostlarını ve hayatı anlatırdı. Yaşı ilerlediği için bir türlü getiremedik. Onu getiremediğimiz toprakları ben ziyaret etme fırsatı buldum. Ve bu beni çok mutlu etti.”dedi.

GÖZ YAŞLARINA BOĞULDU
Bermende Köyü Muhtarı Kadir Küçüktop ve gazetemiz yazarı İdris Doğan’dan köy kahvesinde köy hakkında bilgi alan Niko Haitoglou köyde evinin nerede olduğunu merak ettiğini ve görmek istediğini belirtti. Sel felaketi ile evinin muhtemelen yıkılmış olduğunu öğrenince üzülen Haitoglou göz yaşlarını tutamadı. Bermende Köyü’ne 2002 yılında da bir iki saatliğine geldiklerini ve ikinci kez ziyaret etme fırsatı buldukları için çok mutlu olduklarını belirten Haitoglou ziyaretten duyduğu sevinç ve mutlulukla zorunlu göçü yaşayan atalarının topraklarında duygusal anlar yaşadı. Köyde eski tarihlerden kalma bir eve misafir olan Niko Haitoglou evi çok beğendi.

HELSAN VE GÜRMAKSAN’I GEZDİ
Köy ziyaretinin ardından Akşehir’e geçen Niko Haitoglou Akşehir’de Gürmaksan’ı ziyaret ederek, fabrikayı gezdi.

Gürmaksan firmasının makine showroomunu gezen Haitoglou tektek bütün makineleri inceledi. Ardından Akşehir’in vedai iftarı helva dalında yurtdışına ihracat yapan Helsan firmasını gezerek, fabrikada incelemeler yaptı.

AKŞEHİR SANAYİSİ KONUŞULDU
Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğunda Akkuş Köfte’de düzenlenen yemeğe katılan Niko Haitoglou Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çitftci’den Akşehir Organize Sanayi ve Akşehir ekonomisi hakkında bilgi aldı. Birbirinden lezzetli Akşehir yemeklerinin yenildiği yemekte Niko Haitoglou, Akkuş Köfte’nin yemeklerini ve mekanını çık beğendi. Yemek sonrası Niko Haitoglou Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftci’ye Yunanistan’ın kurtarıcısı İskender’in biblosunu hediye etti. Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftci de Niko Haitoglou’na Dünyanın Ortası Akşehir inanmayan ölçsün yazılı bir şilte takdim etti. Ziyaretlerden çok memnun kaldığını belirten Niko Hautoglou herkese teşekkür ettiğini ve istedikleri takdirde herkesi Yunanistan’da ağırlamaktan onur duyacaklarını belirtti.

Haber: Kadriye       KÜÇÜKAFACAN

http://www.istasyongazetesi.com/istasyon/Haberler.aspx?HaberNo=15441

Yorumlar kapatıldı.