İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yunanistan, AK Parti’nin zaferinden umutlu

Yunan devlet televizyonu NET, AK Parti’nin seçimleri çok rahat ve ezici bir zaferle kazandığı yorumunda bulunurken, Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege ve Kıbrıs gibi sorunların ise ekonomik kriz bahanesiyle askıya alınmaması gerektiğini vurguladı. İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi de AK Parti’nin seçimleri kazanmasından memnun olduğunu açıkladı.
NET’in öğle
haber bülteninde Türkiye’deki seçimleri yorumlayan Yunan gazeteci Yorgos Kapopulos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çok net bir zafer kazandığını söyledi. Türk başbakanın çok karizmatik bir lider olduğuna dikkat çeken Kapopulos, Türkiye’nin anayasa değişikliğinden önce Kürt sorunu ile uğraşmak zorunda kalacağını savundu. 330 milletvekili kazanamayan Ak Parti’nin anayasa değişikliği için diğer partilerle uzlaşma arayacağını belirtti.
“KRİZ SEBEBİYLE ÇÖZÜMLERE ARA VERİLMESİN”
Türkiye’deki seçimlerin Türk-Yunan ilişkilerine yansımalarının ne olacağına ilişkin bir soru üzerine Kapopulos, seçim sonuçlarının ikili ilişkiler bağlamında Ege sorununun nasıl çözümleneceği konusunu gündeme getirdiğini söyledi. İki ülke diplomatlarının 50 civarında istikşafi görüşme yaptıklarını hatırlatan Kapopulos, “Bu sorunu çözebilecek miyiz, yoksa Lahey Adalet divanına mı? gideceğiz.” dedi. Yunan gazeteci, şöyle devam etti: “Yunanistan’da Türkiye’nin dış politikası değişirken, Ege ve Kıbrıs konusunda sabit kaldığı düşüncesinde olanlar var. Öte yandan ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi bahane ederek Türkiye ile bu konuların müzakeresini donduralım diyenler var. Bunlar topu taca atanlar.”
Ekonomik krize rağmen hayatın devam ettiğine dikkat çeken Kapopulos, Atatürk ile Venizelos’un başlattığı yakınlaşma sürecinin, 1929-30’lu yıllarda kriz atmosferinde gerçekleştiğine dikkat çekti.
Yunan gazeteci Kapopulos, sözlerini şöyle tamamladı: “Hiç kimse bu konulara konjonktürel yaklaşmamalıdır. Çünkü bu mesele, coğrafi olarak komşu iki ülkenin ekonomisinden çok daha kalıcı bir meseledir.”
Başbakan Erdoğan’ın dün akşam yaptığı konuşmada birleştirici bir dil kullandığına dikkat çekilirken, yeni anayasayı uzlaşma içerisinde yapmak için girişimlerde bulunacağı sözü verdiği kaydedildi. Devlet ve özel televizyonları ile internet haber siteleri, Erdoğan’ın seslendirdiği seçim şarkısını da izleyiciyle paylaştı. Tatil sebebiyle bugün çıkmayan Yunan gazetelerinin Türkiye’de gerçekleşen seçime dair yorumlara yarın yer vermeleri bekleniyor.
PATRİKHANE: “AK PARTİ’NİN KAZANMASI OLUMLU”
Devlet televizyonu NET, Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin çıkan sonuçtan memnun olduğunu belirtti. Ortodoks Hıristiyanların dini günü sebebiyle gerçekleşen bugünkü ayinde Patrik Bartholomeos’un seçimlere ilişkin açıklamasını aktaran NET, Bartholomeos’un “Seçim sonucu, Patrikhane için olumlu bir gelişme. Hükümet, Patrikhane için çok açılımlar yaptı. Bu açılımların devam etmesini diliyorum.” sözlerine yer verdi.
“YUNAN İŞ ADAMLARI SONUÇTAN MEMNUN”
Yunanistan’ın en büyük ellinci şirketi olan “Leaf Tabacco A. Michailides Group” Yönetim Grubu Başkanı ve Kuzey Yunanistan Yunan – Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ekatirini Michailidou, “Erdoğan’ın olağanüstü bir zafer kazanarak Türklerin gönlünde taht kurduğunu” söyledi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Michailidou, Türkiye’deki istikrarın sürecek olmasından burada yatırımları bulunan Yunan işadamları için de olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Türk-Yunan girişimcilerin bundan sonra da işbirliğini endişe duymadan sürdürecek olmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Michailidou, ekonomik krizde çıkış arayan ve Türkiye ile işbirliği yapmak isteyen Yunan girişimcilerin seçim sonucuna sevindiğini söyledi.
(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1146500&title=yunanistan-ak-partinin-zaferinden-umutlu

Yorumlar kapatıldı.