İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lozan Çiğnenmiş Ne Gam!

Başbakan Erdoğan, Fener Rum Patrikhanesi’ni yöneten Sen Sinod Meclisi’ne Lozan Anlaşması’na aykırı olarak Türk vatandaşı olmayan üyelere atandığını ifade ederek, “Sayın Karamanlis’e ve Yorgo’ya söyledim, ’Türk vatandaşlığı için başvursunlar da, Lozan Anlaşması’na uygun hale getirelim’ dedim” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gece CNN Türk’te katıldığı “Seçim 2011” programında bir skandalı itiraf etti. Erdoğan, Fener Rum Patrikhanesi’ne, Lozan Anlaşması’na aykırı olarak Türk vatandaşı olmayan üye atanmasına göz yumduklarını kaydederek, sorunun çözümü için Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Yorgo Papandreau’dan yardım istediğini belirtti.
Erdoğan, programda kendisine yöneltilen, “Heybeliada Ruhban Okulu’nu açacak mısınız?” sorusu üzerine, Gümülcine’deki iki caminin onarımının hala yapılmadığını söyledi. Konuşmasında daha sonra sözü Batı Trakya Türk cemaatinin hala kandi müftüsünü seçemediği konusunda getiren Erdoğan, “Müftüyü oradaki Müslümanların ya da cemaat önderlerinin seçmesi gerekir. Ama hala Yunanistan atıyor” dedi. Konuşmasında daha sonra Fener Rum Patrikhanesi’nin yönetimine getiren Erdoğan, Lozan Anlaşması’nı nasıl çiğnenmesine göz yumduklarını itiraf etti:
“Sen Sinod Meclisi üyelerinin Türk vatandaşı olması gerekiyor. Ama Türk vatandaşı olmayan kişiler atandı. Daha sonra ben Sayın Karamanlis’e ve Yorgo’ya, ’Söyleyin de Türk vatandaşlığı için başvursunlar da Lozan Anlaşması’na uygun hale getirelim’ dedim. Onlar devreye girdi, Sen Sinod Meclisi üyeleri başvurdu. Şimdi onları Türk vatandaşı yaptık, sorunu çözdük.”
SEN SİNOD MECLİSİ NEDİR?
Ortodoks dünyasında 15 bağımsız kilise var. Bu kiliselerin eşitler arası birincisi M.S 451’deki Kadıköy Konsili’nden beri İstanbul Fener Rum Patrikliği… Her kilise, başındaki Patrik veya Başpiskopos ile Sen Sinod Meclisleri tarafından yönetilir. Patrik başkanlığında toplanan Sen Sinod Meclisleri 12 üyelidir. Görüşülen konular ve alınan kararlar tamamen dini içeriklidir. Patrikliklere bağlı Metropolitlik veya Başpiskoposlardan seçilir. Rotasyonla her 6 ayda bir üyelerin yarısı değiştirilir.
İŞTE LOZAN ANLAŞMASI’NA AYKIRI OLARAK ATANAN ÜYELER
Fener Patrikhanesi Sen Sinod Meclisi’ne Lozan Anlaşması’na aykırı olarak atanan ve
Türk vatandaşı olmayan üyeler şunlardı:
ABD Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Dimitrios (ABD’li), Girit Başpiskoposu Paputsakis (Yunan), Rodos Metropoliti Dimelis (Yunan), Bursa Metropoliti Dionysios (Yeni Zelandalı), İznik Metrolopiti (Finlandiyalı)

http://www.yenibursa.com/Lozan-Cignenmis-Ne-Gam-30112.html

Yorumlar kapatıldı.