İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklar seçim sandığından umutlu

“Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan Türkiye” sözüne alışkınız. Ancak 12 haziran seçimi ülkenin yüzde yüzü için yapılıyor. Genel seçimler ve sonrasında yapılması düşünülen yeni anayasa, azınlıkları da yakından ilgilendiriyor.  

1924 Lozan Antlaşması’na göre azınlık tanımı din üzerinden yapılan Türkiye’de yaklaşık olarak 250 bin, çeşitli cemaatlere mensup Hıristiyan bulunuyor. Bunların ağırlıklı bölümü Rum Ortodoks kilisesine bağlı. Bu rakam içindeki Ermeni teb’a sayısıysa 60 bin kadar. Bunların yanısıra Yahudi cemaati mensubu sayısı 20 bin kişi olarak biliniyor.
Rober Koptaş Ermeni cematine dönük yayınlanan haftalık AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni:
“İlk bakışta bir iyiye gidiş olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hükümetin söyleminde bütün vatandaşların eşit olduğu, gayr-ı müslim vatandaşların da eşit olduğu, geçmişte bazı hatalar yapıldığı ve bunlardan ders çıkarılması gerektiğine dair ifadeler görüyoruz. Bazı adımlar da atıldı. Vakıflar yasası değişti ama tamamen hallolduğu söylenemez, bazı sorunlar devam ediyor.”
Ermeni Patrik II. Mesrob da son olarak Almanya’da yayınlanan bir dergiye verdiği röportajda şartlarının son yıllarda belirgin şekilde iyileştiğini dile getirmişti.
Rum cemaatinin sorun yaşamasında bir etkense Yunanistan ve Türkiye arasında mütekabiliyet prensibinin olumsuz yönde uygulanmasıydı. Türkiye Yunanistan’daki müslüman azınlığın haklarına saygı gösterilmemesine karşılık olarak Rum cemaatinin sorunlarında elini ağırdan alıyordu. Son yıllarda iki ülke arasında yaşanan olumlu hava Rum cemaatin şartlarına da yansıdı.
Yahudi cemaatinin etkili isimlerinden Silvio Ovadya’da azınlıkların şartlarında iyileşmeler olduğu görüşünde:
“Yeni vakıflar kanunuyla tüm vakıflar gibi azınlık vakıfları da yeni haklar elde ettiler. Son 50-60 yıldır ilk defa yeni bir sinagog açılmıştır.”
Azınlıklar genel olarak bireysel haklara daha geniş alan tanıyacağı gerekçesiyle seçim sonrası yapılması beklenen yeni anayasaya olumlu yaklaşıyor.
Türkiye artık sayılı günler kalan genel seçimleri euronews izleyicileri için İstanbul muhabiri Bora Bayraktar izliyor:
“Azınlıklar konusu Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle müzakereleri açısından son derece önemli. Türkiye geçtiğimiz dönemde bu konuda önemli adımlar attı. Rum azınlığın en önemli sorunuysa Heybeliada’daki ruhban okulu. Türkiye bu konuda da çözüme yakın olduğunun işaretini veriyor.”

http://tr.euronews.net/2011/06/08/azinliklar-secim-sandigindan-umutlu/

Yorumlar kapatıldı.