İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink Mahkemesi Kıpırdadı; Beş Yıl Sonra…

Erol Önderoğlu
Mahkeme, nihayet Dink cinayetine Samast dışında karışan olup olmadığını araştırmaya koyuldu; Osman Hayal’i incelemeye almaya karar verdi. Yine TİB ve üç GSM operatörden kayıt istenecek. Dava 29 Temmuz’a kaldı.

Erol ÖNDEROĞLU / hukuk@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi  30 Mayıs 2011, Pazartesi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetine Ogün Samast dışında en az bir kişinin daha karıştığı yönünde davanın başından beri dile getirilen iddiaları olaydan 4,5 yıl sonra araştırmak için nihayet hamle yaptı.

Mahkeme, Dink Ailesi avukatlarından Fethiye Çetin’in talebine uygun olarak, 19 Ocak 2007 tarihinde cinayet mahallinde bulunduğu iddia edilen Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in öndeni arkadan ve yanlardan boy fotoğraflarının ayrı ayrı bniyometrik fotoğraflarının çektirilmesini istedi.

Daha önce tutuklanıp serbest bırakılan Osman Hayal’ın bu iddialar nedeniyle yeniden tutuklanmasına “şimdilik” gerek olmadığına kanaat getiren mahkeme, fotoğraflar geldikten sonra olay mahallindeki kişinin Osman Hayal olup olmadığını bir bilirkişiye soracak. Osman Hayal’ın tutuklanmasıyla ilgili talep ondan sonra değerlendirilecek.

Ayrıca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) ve üç GSM operatöründen de, cinayet günü Akbank Pangaltı Şubesi ve yine yakınından bulunan Saray Kumaşçılık dükkanı önündeki iki noktadan cep telefonuyla konuştuğu görülen şüphelinin kimliğinin tespit etmek için, bu kişinin olay yerinde bulunduğu saat 11.10 ile 11.25, 14.45 ile 15.00 saatleri arasında ilgili baz istasyonlarından yapılan tüm telefon görüşmelerinin bildirilmesini istedi.
Azmettirici olmakla yargılanan Yasin Hayal ve polis muhbiri olan Erhan Tucel’in tahliye edilmesiyle ilgili talepleri reddeden mahkeme, yargılamaya 29 Temmuz’da devam edileceğini bildirdi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Akbank Şubesi’ne ait kamera kayıtlarının cinayet sabahıyla ilgili silinen görüntülerinin sonsuza kadar silip silinmediği, yeniden kazandırılabilme ihtimaliyle ilgili Dink avukatlarının talebiyle daha önce sorulan ancak “kayıt yok” yanıtı verilen “dijital adli analiz raporu”nu yeniledi. TÜBİTAK, yenilediği 27 Mayıs 2011 tarihli raporunda görüntülerin kesin şekilde silindiği ve yeniden kazandırılamayacağını bildirdi.
Mahkeme, Dink’i 2004 yılında İstanbul Valiliği’nde tehdit ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan MİT İstanbul bölge sorumlusu Özer Yılmaz ile Handan Selçuk ile dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesiyle ilgili talep için, “Başsavcılığın talebi uygun görülürse savcılık da gönderebilir” açıklamasıyla reddedildi.
Ayrıca, Erhan Tuncel’i İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgularken delilleri yok ettikleri iddiasıyla İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve istihbarat yetkilisi Selim Kutkan hakkında Dink avukatlarının yaptıkları suç duyurusuyla ilgili dilekçe, gereğin takdiri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.
Mahkeme, Tekirdağ Cezaevi’nde kalan ve “cezaevinde odama kadar geliyorlar. Can güvenliğim kalmadı. Tehdit ediliyorum” diyen Yasin Hayal’in iddiasını araştırması için ifadesini Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermeye, güvenlik önlemi alınmasını ve Hayal’i son altı ayda ziyaret eden kişilerin listesinin tutuklu ziyaret defterinden tespit edilmesini istedi. (EÖ)
http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/130355-dink-mahkemesi-kipirdadi-bes-yil-sonra

Yorumlar kapatıldı.