İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Majak Toşigyan “Ttare Tar Ahtamar” Oratoryosunu Bitirmek Üzere

Nor Marmarar- Türkçe Eki
Değerli besteci ve müzisyen Majak Toşigyan geçenlerde Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuyş Hagopyan tarafından İstanbul’da “Gomidas” nişanı ile onurlandırılan müzisyen sanatçılardan birisiydi… Bu günlerde onun Ahtamar’a adamış olduğu muhteşem bir yapıtını, bir oratoryo niteliğine ve görkemine sahip yeni bir eserini bitirmek üzere olduğunu biliyorduk. Senfoni orkestrası, pop müziği orkestrası ve koro için bestelenen bu eser gazetemizin sevgili yazarlarından İkna Sarıaslan’ın “Tare Tar Ahtamar” (Çağdan Çağa Ahtamar) adlı ve okurlarımızın da hatırlayacağı gibi Marmara’nın edebiyat sayfalarında daha önce yayınlanmış olan uzun soluklu şiiri üzerine yazıldı.

Değerli besteci ve müzisyen Majak Toşigyan geçenlerde Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuyş Hagopyan tarafından İstanbul’da “Gomidas” nişanı ile onurlandırılan müzisyen sanatçılardan birisiydi. Doğrusu söylemek gerekirse Majag Toşigyan böyle bir nişanı çoktan hak etmişti. Mütevazı, sessiz kendini müziğe adamış bir müzik adamıdır Majak Toşigyan, profesyonel işleri amatör ruhla yaratan, sadece sanat için çalışan ve kendine özgü bir müzik tarzı olan bir sanatçı…

Majag’ın aldığı nişan onunla bir araya gelmemize, yeniden sohbet etmemize bir vesile oldu. Bu günlerde onun Ahtamar’a adamış olduğu muhteşem bir yapıtını, bir oratoryo niteliğine ve görkemine sahip yeni bir eserini bitirmek üzere olduğunu biliyorduk. Senfoni orkestrası, pop müziği orkestrası ve koro için bestelenen bu eser gazetemizin sevgili yazarlarından İkna Sarıaslan’ın “Tare Tar Ahtamar” (Çağdan Çağa Ahtamar) adlı ve okurlarımızın da hatırlayacağı gibi Marmara’nın edebiyat sayfalarında daha önce yayınlanmış olan uzun soluklu şiiri üzerine yazıldı. Majak Toşigyan bu etkileyici şiirin tamamını kullanmış, hatta şair İkna Sarıaslan’a iki dörtlük daha eklemesini önermiş.

Eser kendi bütünlüğü içinde hemen hemen bitmiş durumda ve birkaç bölümünü dinleyen kentimizin korolarından birkaçının şefleri çok beğenerek eserin ilk seslendirilmesinde görev almaya hazır olduklarını bildirdiler.

Majak Toşigyan bu eseri yazarken canlı ve coşturucu ezgiler de kullanmaya özen göstermiş, bu bölümlerde klasik müzik pop müzik ile kol kola giriyor, eser günümüzün beğenilerine uygun, onları yansıtan bir havaya bürünüyor, fakat temelinde daima ana temaya sadık kalıyor. Eserin toplam uzunluğu kırk dakika ve bu süre içinde dinleyiciyi kapıp götüren her biri diğerinden farklı ezgiler birbirini izliyor. Sololar olasılıkla soprano Aylin Ateş, tenor Kevork Tavityan ve Dikran Karagözyan tarafından seslendirilecek. Lusavoriç Korosu ve şefleri Hagop Mamigonyan ve/veya Kadıköy S. Takavor Korosu ve şefleri Sevan Şencan bölümler üstlenecekler. Eserin seslendirilmesinde en önemli nokta ise 25 kişiden oluşan bir senfonik orkestrayı oluşturmak. Bu orkestranın mutlaka profesyonellerden kurulması gerekiyor. Bu nedenle de projenin bir sponsora ihtiyacı var. Seslendirme sırasında müziğe eşlik eden bir çağdaş bale bölümü de bulunacak. Bunun sorumluluğu da olasılıkla Bakırköy’den tanınmış koreograf Hagop Güleç’e teslim edilecek.

Majag Toşigyan musiki hakkında ilginç ve sağlıklı görüşlere sahip bir sanatçı. O müziğin toplumlara veya ırklara değil, her şeyden önce coğrafyaya, yani toprağa veya denize ait olduğuna inanıyor. Dağlık bir bölge kendine özgü bir tını kullanır, yaratır. Musikide yankılanan o toprağın, dağların tepelerin sesidir. O bölgenin ezgilerinde bir çobanın yanık kavalını, duduğunu duyarsınız. Aynı durum deniz kıyılarında da söz konusudur. Kıyılarda yaşayanlar deniz dalgaları gibi oynak, daha neşeli, daha hareketli ezgilere sahiptirler.

İşte “Tare Tar Ahtamar” oratoryosu da ilhamını kendi topraklarından alıyor, o toprakların geçmişini, gizemini yansıtıyor. Eser ilk seslendirmeye kışa girerken hazır olacak. Bu çalışma üzerinde ileride de konuşma olanaklarımız olacak.

Sevgili Majak Toşigyan’a şimdiden başarılar diliyoruz.

Yorumlar kapatıldı.