İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada’dan bir Ermeni’yle nasıl kardeş olduğumuza dâir…

Yusuf Kaplan
Bugün sizinle, Türkiye’den 1961 yılında ayrılan, çeşitli Avrupa ülkelerine göçen ve sonunda Kanada’ya yerleşen 80 küsur yaşındaki Ermeni asıllı Nisan Şişmanoğlu’yla ilginç ve samimi yazışmalarımızı paylaşmak istiyorum… Görünüşte herkes gibi Ermeniler de aynı vatandaşlık haklarına sahiptir ama pratikte pek de öyle olduğu söylenemez. Okulları vardır; ama okulları, dînî kurumları sıkı kontrol altındadır. Ben bir Müslüman olarak buna şiddetle karşıyım.

*********************
Bugün sizinle, Türkiye’den 1961 yılında ayrılan, çeşitli Avrupa ülkelerine göçen ve sonunda Kanada’ya yerleşen 80 küsur yaşındaki Ermeni asıllı Nisan Şişmanoğlu’yla ilginç ve samimi yazışmalarımızı paylaşmak istiyorum…
Önceki hafta Mehtap TV’de Adnan Aslan kardeşimin Ufuk Ötesi programında sekülerizm meselesini enine boyuna masaya yatırmıştık. Kanada’dan bu programı izleyen Nisan Şişmanoğlu, programdan sonra gazetedeki e-mail adresime bir e-mail göndermiş.
E-maili görür görmez hemen cevap yazdım kendisine. O bana, ben ona… derken yazışmalarımız uzadı gitti ve tam bir dostluğa dönüştü. Bu yazışmayla başbaşa bırakıyorum sizi.
* * *
Sayın Yusuf Kaplan; Muhterem Hocam;
 Geçenlerde (Sekülerizm) hakkında konuşmalarınızı zevkle dinledim. İtiraf edeyim ki, bir çok şey hakkında da bir takım malumatlar edindim.

Ben Türkiye’li bir Ermeni’yim; 1961’de şu veya böyle sebeplerle yedi sülalemin doğup, büyüdüğü vatanımı terk edip Avrupa’ya çıktım: Evvela Almanya’ya (Düsseldorf’a) [gittim]; o zaman Türkler pek yoktu; sadece tahsil için gelmiş gençler vardı; orada bir sene; Avusturya (Vienna)da bir sene; İsviçre (Zurich) de dört sene kaldıktan sonra nihayet 1967’de CANADA Toronto’ya geldim ve 44 (kırkdört) senedir burada yaşıyorum ve çok da memnunum ve Türkiye’de geçen 35 senelik zamanım için de hayıflanıyorum.

 Sizin bir Müslüman olduğunuza güvenerek bir kaç sual sormama lütfen musaade buyurun:

 1-Türkiye’de bir Ermeni’nin sıfatı nedir?

 2-Vatandaş mıdır?
 3-Vatandaşsa ne şekilde bir vatandaştır? Bütün vatandaşlık haklarına sahip midir?

 Bu gayet basit suallerime cevap vermek lutfunda bulunursanız size çok teşekkür edeceğim.
* * *
Sayın Şişmanoğlu, Samimi “mektubunuzu” aldım; içtenliğinizden ötürü teşekkür ederim. Önce şunu söylemeliyim: Türkiye, seküler bir devlet olduğu (ve sekülerizm bizzat Batılılar tarafından dayatıldığı) için, Türkiye’de Müslüman çoğunluk başta olmak üzere, Müslüman olmayan azınlıklar da gerçek anlamda özgür değiller: Bugün 15 yaşından önce bir Müslüman çocuğunun Kur’an öğrenimi alması resmen yasak Türkiye’de. Üniversitelerde başörtüsü yasak. Kısmen bir yumuşama var ama hâlâ yasak. Başörtülü üniversitede ders veremez, devlet kurumlarında çalışamaz. Özel sektörde olabilir yalnızca…
Sorduğunuz sorulara dürüstçe, Müslümanca cevap vereyim:
 1-Ermeni’ye Ermeni denir, öyle hitap edilir Türkiye’de. Kürt’e Kürt, Türk’e Türk, Çerkes’e Çerkes.. etc…
 2-Ermeniler, Türkiye’de herkes gibi resmen vatandaştır.
 3-Görünüşte herkes gibi Ermeniler de aynı vatandaşlık haklarına sahiptir ama pratikte pek de öyle olduğu söylenemez. Okulları vardır; ama okulları, dînî kurumları sıkı kontrol altındadır. Ben bir Müslüman olarak buna şiddetle karşıyım.

NOT: Yasak nedeniyle yazının tamamını yayımlayamıyoruz. Yazının tamamını

Yorumlar kapatıldı.