İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan, İlk Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümü sebebiyle kutlama mesajı yayınladı

28 Mayıs 1918 tarihinin Ermeni halkı için özel bir anlam ile tarihi değer taşıyan bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, hepimizin bu tarihte başlayan işi aynı anlayışla sürdürmesi gerktiğini açıkladı. Serj Sarkisyan’ın kutlama mesajında “İlk Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümü sebebiyle hepimizi kutluyorum. 28 Mayıs 1918 tarihinde Ermenistan’ın İlk Cumhuriyeti kuruldu. İlk Cumhuriyeti’nin ömrü uzun olmadı. Ancak buna rağmen Ermeni halkının kalp ile bilincinde en büyük devrim oldu…

28 Mayıs 1918 tarihine kadar Ermeni halkı bir tebaaydı. Ancak 28 Mayıs’ta Ermeni vatandaş olarak ilan edildi. Özgür vatanın özgür vatandaşı olma yolu uzun ve zordur. Bugüne dek bu yoldaki zorlulukları aşmaya devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bu yıl Ermeni halkı, Ermenistan’ın İlk Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Ermeni halkı, 1918 yılında düşmanın saldırılarına direnip nesillerin kutsal amacı olan Ermeni Bağımsız Devletini yeniden kurabildi. Bu zafer ise Sardarapat, Baş-Aparan ve Karakilisa muharebelerinin sonucunda kazandı.

Sardarapat Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni askeri birlikleri ile Doğu Ermenistan topraklarına müdahele eden Türk ordusu arasında oldu. Bu kurtuluş mücadelesi sonucunda Ermenistan’ın İlk Cumhuriyeti ilan edildi. Ancak İlk Cumhuriyeti’nin ömrü uzun olmadı.

1968 yılında aynı yerde Ermeni-Türk savaşında Ermenilerin kazandığı zaferi simgeleyen Sardarapat Müzesi inşa edildi. Müze bünyesindeki Etnoloji Müzesi’nde ise Ermeni tarihi ve kültürü sergileniyor.

http://www.tert.am/tr/news/2011/05/28/may28sergesargsyan/

Yorumlar kapatıldı.