İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Ertuğrul Günay “İnsanlık Anıtı Siyasetin Kurbanı Oldu” dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 12 Haziran seçimlerinde İzmir I. Bölgeden milletvekili adayı olacak. Bakan Günay, İzmir’i Barselona modeliyle geçmişteki gibi kültürlerin içiçe yaşadığı bir şehre dönüştürmeyi hedefliyor. Bakan Günay’ın projeleri sadece İzmir’le sınırlı değil Diyarbakır’da işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır İçkale ve Diyarbakır Hapishanesi’ni müzeye dönüştürecek.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU

İSTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP’nin İzmir’deki tahtını sarsmaya hazırlanıyor. Ak Parti adına İzmir 1. Bölgeden Milletvekili adayı olan Günay İzmir’de önemli projeler hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu projelerin başında Kuzey Ege’de Çandarlı Limanı’nın dünyanın onuncu büyük limanı haline dönüştürme fikri var. Bir diğer önemli projeyse Barselona örneğiyle İzmir’in geçmişte olduğu gibi tekrar farklı kültürlerin içiçe yaşadığı bir şehre dönüştürülmesi. Bakan Günay yeni dönemde de görevini sürdüreceğinden son derece umutlu sadece İzmir’de değil Türkiye genelinde ses getirecek projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bu projelerden en önemlisi seksen askeri darbesi sırasında sıkıyönetim savcılığı nezarethanesi olarak kullanılan ağır işkence yöntemleriyle gündeme gelen Diyarbakır İçkale’nin müzeye dönüştürülmesi. Bakan Günay’ın verdiği bilgiye göre sadece İçkale değil, Diyarbakır Hapishaneside nakledilerek binanın müzeye dönüştürülmesi projesi hazırda bekliyor. Günay salı günü Istanbul’a yaptığı ziyaret sırasında milletvekilliği adaylığından, projelerine ve Kars’taki İnsanlık Anıtı’nda gelinen son duruma kadar Hurriyet Daily News and Economic Review’a açıklamalarda bulundu.

“İnsanlık Anıtı kurban”

Benim bakanlığım döneminde böylesine vahim bir olayın yaşanmasını asla arzu etmezdim fakat konu öylesine siyasi bir boyuta çekildi ve yerel halk tarafından öylesine şovenist tartışmalar yapıldı ki sonuçta bu noktaya geldik. Yaşanan üzücü gelişmelerden dolayı basını ve konuya müdahil olan kesimleri de suçlayan Bakan Günay şunları söyledi: “Eseri sözde korumaya çalışanlar süreci sakinleştirmek yerine daha da bulandırdı. “Insanlık Anıtı” siyasi bir tartışmanın kurbanı oldu diyen Günay açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Akdamar’daki kilisede ayine izin verdik. Eğer bir kez daha haç tartışması ülke içinde siyasi boyuta çekilse haçı yine yerine koyamazdık. Insanlık Anıtı’nda olay rayından çıktı.” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda  Kars’a yaptığı gezi sırasında Heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından heykeli ‘ucube’ sözleriyle tanımlamış ve heykelin bulunduğu tepenin yüksekliğinin Seyyid Hasal El Harakani türbesi ve camiisiyle eşit olduğunu dolayısıyla tarihi eseri gölgeleyecek heykele izin verilemeyeceğini söyleyerek yıkılması talimatını verdi. Kazıktepe’deki sit alanı üzerinde yükselen anıtla ilgili Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Kurulu talimatın ardından hemen harekete geçti. 2008 yılında yapımı durdurulan heykel için yıkım kararı alındı. Kararı duyan İzmir Karşıyaka Belediyesi’yse anıtın yıkılmaması için devreye girsede anıt İzmir’e taşınamadı. Türkiye’nin yakın tarihinde pekçok vahim olay yaşandı elbette ki yıkılmasını istemezdim diyen Günay 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan ve tarihe Sivas Katliamı terimiyle giren Madımak Oteli yangınını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Madımak Oteli’nde insanlar canlı canlı ateşe verildi. O dönemde görev yapan Kültür ve içişleri Bakanlarına fatura çıkartılmadı. Ben böylesine acı bir olayın yaşandığı bir yüzeyi kamulaştırıp müze yaptım fakat bu konu İnsanlık Anıtı’nda yaşananlar kadar gündeme getirilmedi.”

“Şirince özel alan”

 Bakanlık görevine başlar başlamaz Antalya Demre’deki Noel Baba Kilisesi başta olmak üzere geçtiğimiz yıl arka arkaya Trabzon’daki Sümela Manastırı, Van’ın Akdamar Adası’ndaki tarihi Sourp Haç Ermeni Kilisesi’ni ayine açtığını ve Fener Rum Patriği Bartolomeos’un isteği üzerine Kapadokya’da ayine izin verildiğini söyleyen Günay, Kars’taki tarihi Ani Harabeleri’nin de kısa bir süre içerisinde Dünya Anıtlar Fonu’yla ortaklaşa restore edileceğini, kilise-camii-manastır kompleksinin ziyarete açılacağını söyledi. Dilbilimci, yazar ve akademisyen Sevan Nişanyan’ın Şirince’deki butik otelleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Günay şunları söyledi: “Şirince tarihi bir köy gelişigüzel yapılaşmalar olmuş ama şimdi bir plan çerçevesinde konuyu gündemimize aldık. Şirince son derece özel bir alan.” İzmir’in Türkiye turiziminde bir kademe daha yukarı çekilmesi lazım diyen Günay düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Oteller yapacağız. İzmir binlerce yıllık tarihle dopdolu bir kent. Artık Türkiye’ye gelen turistin sadece deniz-kum-güneş için gelmeyecek, onlara sanatla ve binlerce yıllık kültürle içiçe bir turizim sunmamız gerekiyor.”

 

Yorumlar kapatıldı.