İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tarihçi: Gürcistan tarafından “Çerkez Soykırımı”nın tanınması siyasi bir adımdır

Soykırım uzmanı tarihçi Suren Manukyan, Gürcistan Parlamentosu tarafından “Çerkez Soykırımı”nın tanınmasını değerlendirdi. “Son yıllarda Soykırım konusu ile “Soykırım” sözcüğü siyasete malzeme yapılıyor. Herhangi bir ülke rakibinin adımını soykırım olarak niteliyor. Bu ise çök tehlikeli, çünkü “soykırım” sözcüğünün anlamı değersizleştiriliyor. Genellikle bilimsel olarak ispatlanan ve kabul edilen soykırımları reddeden ülkeler soykırım konusunu istismar ediyorlar”. Bilindiği gibi Gürcistan Ermeni Soykırımı’nı tanımıyor.

Soykırım uzmanı tarihçi Suren Manukyan, Gürcistan Parlamentosu tarafından “Çerkez Soykırımı”nın tanınmasını değerlendirdi.

Tert.am’a açıklamada bulunan Suren Manukyan, Gürcistan tarafından “Çerkez Soykırımı”nın tanınmasının siyasi bir adım olduğunu belirtti.

Manukyan “Konunun incelenmediği için Çerkeslere karşı kitlesel katliamlar yapılıp yapılmadığını söyleyemem. Bugüne dek hiçbir uzman bu konuyla ilgili bir araştırma yapmadı” diye konuştu.

Suren Manukyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda Soykırım konusu ile “Soykırım” sözcüğü siyasete malzeme yapılıyor. Herhangi bir ülke rakibinin adımını soykırım olarak niteliyor. Bu ise çök tehlikeli, çünkü “soykırım” sözcüğünün anlamı değersizleştiriliyor. Genellikle bilimsel olarak ispatlanan ve kabul edilen soykırımları reddeden ülkeler soykırım konusunu istismar ediyorlar”.Gürcistan Ermeni Soykırımı’nı tanımıyor.

Hatırlanacağı gibi Gürcistan Parlamentosu, dün Çarlık Rusya’sı döneminde Çerkeslerin kitleler halinde sürülmesi ve katledilmesini soykırım olarak tanıdı.

Kabul edilen metinde, ”Rusya’da 18 ve 19. yüzyıllarda Çerkeslerin yüzde 90’ından fazlası Çarlık rejiminin askeri cezai operasyonları sonucunda ya zorla sürgün edilmiş ya da öldürülmüştür” ifadesi yer aldı.

Yorumlar kapatıldı.