İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Arap Baharı’ Gürcistan’a bulaştı

Nerdun Hacıoğlu Suriye’den sonra Türkiye’nin Karadeniz’deki komşuşu Gürcistan da karışıyor. 2004 yılında ‘Gül Devrimi’yle iktidara gelen Devlet Başkanı Saakaşvili’nin koltuğu sallanıyor. Binlerce muhalif, polisle taşlı sopalı çatışmaya girdi. Başkent Tiflis sokakları savaş alanına döndü.

TÜRKİYE’nin bir komşusu daha, baskıcı yönetime isyanın merkezi hâline gelmek üzere. Muhalefet yanlısı göstericiler Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te sokaklara döküldü ve polisle kıyasıya çatışarak iç savaş görüntülerine neden oldu. Çatışmalarda onlarca kişi yaralandı.

Onbinden fazla muhalifin gösterisi önceki akşam başladı, dün sabah saatlerine kadar devam etti. Güvenlik güçlerinin gözyaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale ettikleri isyancılar, taş ve sopalarla polise saldırdı. Protestonun bir numaralı hedefi, muhalefetin, antidemokratik uygulamaları ve otoriter yönetim tarzı nedeniyle suçladığı Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili oldu.

Başkent Tiflis’in Özgürlük Meydanı’ndaki mitingle sona eren ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride en büyük çatışma, muhaliflerin Tiflis televizyon binası önüne geldiği sırada yaşandı. Gösterileri, Saakaşvili’nin baş düşmanı olarak bilinen, eski parlamento başkanı Nino Brconadze yönetti. Burjanadze, mitingde yaptığı konuşmada Saakaşvili istifa edene kadar savaşacaklarını, geri adım atmayacaklarını belirterek, “Gelecek seçime kadar bekleyemeyiz ve beklemek istemiyorsak şimdi harekete geçmeliyiz. 25 Mayısa kadar her geçen gün sayımız artacak ve önümüzdeki Çarşamba Saakaşvili yönetimine son

vereceğiz” dedi.

Şaakaşvili muamelesi

2003 yılının son aylarında Gürcistan’da, ABD destekli Saakaşvili’nin başını çektiği siyasi oluşum, seçimlere hile karıştırıldığını savunarak kansız “Gül Devrimi”ni başlatmış ve dönemin devlet başkanı Eduard Şevardnadze istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar kapatıldı.