İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kütahya’yı 5.9’luk deprem vurdu

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Afyonkarahisar’da da hissedildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, depremde 2 kişinin öldüğünü, 1’i ağır 79 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kütahya Valisi’ne göre ise depremde 3 kişi hayatını kaybetti.

Kütahya’da saat 23.15’te 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi’nin merkez üssünü Kütahya’nın Simav ilçesi olarak açıkladığı deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, İzmir, Manisa ve Edirne’de de hissedildi.

Depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşlar, evlerini terk ederek sokağa çıktı.

“2 ölü, 79 yaralı”

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu depremde 2 kişinin öldüğünü, 1’i ağır 79 kişinin de yaralandığını açıkladı.

“Ülkemiz deprem kuşağında, depremle yaşamayı öğrenmek lazım” diyen Bakan, “Bir de sağlam bina yapmak şart. Buradaki binalarda sorunlar yaşanmış. Daha sağlam binalar yapılmalı” diye konuştu.

“Son tabloda 2 ölü var” diyen Eroğlu, “Birisi 18 yaşında Simav’da bir genç, üzerine kiriş düşmüş ve malesef vefat etmiş. Bir de Hisarcık’ta 63 yaşında bir vatandaşımız yeni kalp ameliyatı geçirmiş. O da sanırım kalp krizinden öldü. 1 tane ağır yaralımız var. 79 tane de değişik çeşitlerde yaralımız var” ifadesini kullandı.

Kütahya Valisi: ” 3 kişi öldü”

Ancak Kütahya Valisi Çiftçi depremde 3 kişinin öldüğünü, 75 kişinin de yaralandığını söyledi. Çiftçi’nin açıklamasına göre, depremde Halil Duman (63), Recep Akalın (73) ve Hüseyin Oran (18) hayatını kaybetti.

Siyanür havuzları etkilendi mi?

Bakan Eroğlu, Kütahya’daki siyanür havuzlarının depremden etkilenip etkilenmediğine yönelik bir soru üzerine de, “Eti Gümüş’ün siyanür havuzları ile deprem üssü arasında mesafe var. Ayrıca biz daha önce önlemler almıştık, bu havuzlardaki ara perde yıkılmıştı. Havuz içinde bir sorundu ve olay günü tedbirleri almıştık. 24 saat kontrol eden ekipler de var. Deprem sonrası bir risk olmadığı bize ifade edildi” dedi.

ARTÇI SARSINTILAR

5.9 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntıları da sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.15’te Simav’da kaydedilen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından gece boyunca 450 artçı sarsıntı oldu.

Boş binalar yıkıldı, binaların camları kırıldı

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ilk belirlemelere göre, ölen ya da yaralanan olmazken, üniversiteye ait boş durumdaki bina yıkıldı ve bazı binaların camları kırıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, art arda yaşanan sarsıntılardan sonra Simav ilçesine, Kütahya ve çevre ilçelerden ambulanslarla sağlık ekipleri gönderildi.

İlk belirlemelere göre, ilçe merkezi, belde ve köylerde can kaybı bulunmuyor. Dumlupınar Üniversitesine (DPÜ) bağlı bir binanın yıkıldığı, ancak binada kimsenin bulunmadığı, bazı binaların camlarının kırıldığı öğrenildi.

Telefonlar çalışmıyor, elektrik de kesik!

İlçe genelinde telefonların çalışmadığı, elektriklerin de kesildiği belirtildi.

Halk ilçeyi terk ediyor

Depremden sonra artçı şoklarla beşik gibi sallanan ilçedeki öğrenciler, Simav’dan ayrılmak için otogarın yolunu tuttu.

Yüzlerce öğrencinin bir anda akın ettiği otogarda yeterli otobüsün bulunmaması zaman zaman tartışmalara neden oldu. Ailelerin yanlarına dönmek isteyen öğrencilerin otogardaki endişeli bekleyeşi sürerken, ilçe halkından otomobillerle ilçeden çok sayıda ayrılan oldu.

Otomobilleri olmayanların ise çevre yoluna çıkarak yoldan geçen araçlarla ilçeden ayrılmaya çalışması dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN YARISI SALLANDI

Merkezüssü Simav olan deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, İzmir, Manisa ve Edirne’de de hissedildi.

İstanbul:

Simav’daki deprem İstanbul’u da salladı. Sarsıntı sonrası korkuya kapılıp sokağa çıkanlar depremin İstanbul’da olmadığını öğrenince evlerine girdi.

Deprem, Ege ve Marmara’da çok sayıda ille birlikte İstanbul’da da hissedildi. Sarsıntı sonrası özellikle Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçelerde oturan çok sayıda kişi sokağa çıktı.

Depremin merkes üssü ve büyüklüğünü öğrenmek için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesine yoğun giriş siteyi çökertti. Rasathaneye telefonla da uluşmak da mümkün olmadı. Bu nedenle depremin yerini öğrenmek isteyenler gazete ve televizyonların telefonlarına yöneldi.
Yaklaşık 20 dakika sonra depremin merkes üssünün Kütahya’nın Simav ilçesinin olduğunun öğrenilmesinin ardından İstanbul’da sokağa çıkalar tekrar evlerine girdi. Öte yandan sosyal paylaşım sitelerinde, rasathanenin internet sitesine ulaşılamaması eleştirildi.

Edirne:

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili, “Edirne’de endişe edilecek bir durum yok” dedi.

Vali Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Simav’da meydana gelen depremin, Edirne’de de hissedildiğini söyledi.

Depremi kendisinin hissetmediğini, ancak başta merkez ilçe olmak üzere Keşan, İpsala’da da hissedildiğini öğrendiğini ifade eden Sözer, “Edirne’de endişe edilecek bir durum yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar” dedi.

Bu arada depremi hisseden bazı vatandaşlar oturdukları binaları, apartmanları terk ederek boş alanlarda beklemeye başladı.

Yalova

Bu arada, depremin hissedildiği Yalova’da da vatandaşlar evlerini terk ederek sokak ve caddelere çıktı.

17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi’ni de yaşayan Yalova’da hissedilen sarsıntı nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar sokaklarda bekliyor.

AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgiye göre, deprem nedeniyle Yalova’da herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

Kocaeli:

Depremin hissedildiği Kocaeli’de evlerinden çıkan bazı vatandaşlar sokakta ya da otomobillerinde bir süre bekledi. Vatandaşların telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştıkları görüldü.

Deprem sırasında panikle evlerinden çıktıkları için anahtarlarını içeride unatanların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerine yardım istedikleri öğrenildi.

Çanakkale

Deprem sırasında Çanakkale’de herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi. Özellikle yüksek binalarda şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Çanakkale Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, telsiz anonsuyla ekipleri vatandaşlara yardımcı olmaları konusunda uyardı. Telsiz anonslarıyla ilçe merkezlerinden son duruma ilişkin bilgi alındı. Anonslarda, il genelinde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği belirtildi.

Bursa:

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Simav’daki 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, kentte herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığını bildirdi. Vali Harput, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin vatandaşlarda paniğe neden olduğunu, ancak olumsuz bir haberin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

İzmir:

İzmir Valisi Cahit Kıraç, merkez üssü Simav olan deprem nedeniyle İzmir’de can ve mal kaybı bilgisi iletilmediğini söyledi.

Vali Kıraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kriz merkezi kanalıyla gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, “Deprem nedeniyle İzmir ve çevresinde bize iletilen can ve mal kaybı bilgisi yok” dedi.

Deprem nedeniyle İzmir’de halkın bir kısmının panik yaşayarak evlerinden çıktığı ve parklarda bir süre bekledikten sonra evlerine girdiği görüldü.

İLK DEĞERLENDİRMELER…

DEPREM UZMANLARI CNN TÜRK’E KONUŞTU

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan:  “Ciddi hasar yapabilecek bir deprem. Bölgede kırsal yapılarda ciddi hasarlara neden olabilir. Yerel yöneticilerin hasar tespiti yapması gerekir. Yardıma ihtiyaç olan yerleşimler olabilir. Konuşmamız gereken yer şu an için Simav’dır. Bu depremin Marmara ile ilişkisini kurmaya vaktimiz yok. Bu büyüklükteki depremlerde bazen ciddi hasar oluşabiliyor.”

İTÜ Öğretim Üyesi Naci Görür: “Son aldığımız haberlere göre depremin odağı Simav. Bu bölgede Simav fayı var. daha önce de deprem üretmiş. Bu deprem orta büyüklükte. Normalda bunun fazla can ve mal kaybının olmaması gerekir. Ancak kırsal alanda bu depremin hiç de beklenmedik can ve mal kaybına mal oludğunu biliyoruz. Aldığımız haberlere göre can kaybı yok. Bu ne kadar net bir bilgi bilmiyorum. Kırsal alanlarda hasar vermiş olabilir. Bir de orada siyanür sızıntısı vardı. Umarım bu siyanür havuzuna olumsuz etkisi olmasın. Sızıntı miktarını artırmış da olabilir. Marmara fayını etkiler mi? Böyle bir ilişki yok. bunu beklemiyoruz. Daha büyük deprem olabilir mi. bunu beklemiyoruz.”

http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/05/19/kutahyayi.5.9luk.deprem.vurdu/617306.0/index.html

Yorumlar kapatıldı.