İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’den Hahambaşı ve Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti’ne Ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ve Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin’i ziyaret etti. Korutürk, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva’yı Türkiye Hahambaşılığı’nda ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Korutürk, CHP yönetimini temsilen, Türkiye’deki dini azınlıkları ziyaret ederek onlara CHP’nin çalışmaları, programı, dünya görüşü ve siyasi yaklaşımı hakkında bilgi verdiklerini, varsa onların sorunlarıyla ilgili bilgi aldıklarını ifade etti.

**************************************

CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk. “Memleketin biraz daha ileri dönük olması, statükodan kurtulması lazım. *Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk: “Bizim partimiz, dini esaslar üzerine, etnik temel üzerine siyaset yapmıyor”

“Memleketin biraz daha ileri dönük olması, statükodan kurtulması lazım. Türkiye’yi bu statükodan kurtaracak olan CHP’dir”

*Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin:

“Yüreğimiz de kapımız da tüm partilere açıktır”

“Her dua ettiğimizde ilk duamız ülkemizin birliği, beraberliği, kalkınması ve dünya barışı içindir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ve Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin’i ziyaret etti. Korutürk, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva’yı Türkiye Hahambaşılığı’nda ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Korutürk, CHP yönetimini temsilen, Türkiye’deki dini azınlıkları ziyaret ederek onlara CHP’nin çalışmaları, programı, dünya görüşü ve siyasi yaklaşımı hakkında bilgi verdiklerini, varsa onların sorunlarıyla ilgili bilgi aldıklarını ifade etti.

“TÜRKİYE’Yİ STATÜKODAN KURTARACAK OLAN CHP’DİR”

Korutürk, “Dini azınlıklarımız Türk milletinin bir parçası. Aynı haklara, aynı vatana sahip vatandaşlarımız. Kendilerini partimizin yaklaşımları, görüşleri, siyaseti ve gidişatı hakkında aydınlatıyoruz” dedi. “Seçimler öncesinde destek taleplerinizi ilettiniz mi?” şeklindeki soruya Korutürk, “Bizim sadece cemaatlerimize değil, tüm vatandaşlarımıza yönelik destek taleplerimiz var. Memleketin gidişatında büyük bir değişiklik gerektiği görülüyor artık açıkça. Memleketin biraz daha ileri dönük olması, statükodan kurtulması lazım. Türkiye’yi bu statükodan kurtaracak olan CHP’dir. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımıza yönelik destek talebimiz var. Ayrıca iletmemize gerek yok, herkes biliyor zaten bu destek talebimizi” cevabını verdi. Yahudi vakıflarıyla ilgili bazı sorunlar olduğunu ifade eden Korutürk, “Bazı yerlerde zamanında vakıf kurulmuş, bazı yerlerde kurulmamış ama cemaate ait mülkler var. Onların vakıf içine alınması diye bir sonun var. Onun üzerinde öteden beri çalışılıyor” dedi.

“BİZİM PARTİMİZ, DİNİ ESASLAR ÜZERİNE SİYASET YAPMIYOR”

CHP’liler daha sonra Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin’i, Metropolitlik Merkezi’nde ziyaret etti. Korutürk, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek, “Bizim partimiz, dini esaslar üzerine, etnik temel üzerine siyaset yapmıyor. Biz herkesin dinine, etnik kökenine saygılıyız. Fakat partimizin siyaset referanslarını dini ve etnik kökenler üzerine kurmuyoruz. Bizim için memleketimizde yaşayan başka dinlere mensup topluluklar, tamamen eşit vatandaşlardır. Bu memleket nasıl bizim vatanımızsa, onların da vatanıdır. Bu memlekette, hep birlikte el ele, ileri doğru gitmeyi arzu ediyoruz. Kendilerinin mevcut sorunları üzerinde çalışmak niyetindeyiz. Herkesin ibadet hakkı var. O haklarını da sağlamak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

“İLK DUAMIZ ÜLKEMİZİN BİRLİĞİ, BERABERLİĞİ VE DÜNYA BARIŞI İÇİNDİR”

Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin ise, Süryanilerin Osmanlı döneminde de Cumhuriyet döneminde de devletin yanında yer aldığını ifade ederek, “Ülkemizi seviyoruz, kendimizi bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak kabul ediyoruz. Her dua ettiğimizde ilk duamız ülkemizin birliği, beraberliği, kalkınması ve dünya barışı içindir. Biz Süryaniler, bu mozaiğin bir parçasıyız. Ülkemizin huzuru, birlik ve beraberliği hepimiz için önemli. Önümüzdeki seçimin hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

“YÜREĞİMİZ DE KAPIMIZ DA TÜM PARTİLERE AÇIKTIR”

Tüm partilerle diyalogları olduğunu söyleyen Çetin, “Yüreğimiz de kapımız da tüm partilere açıktır. Herkes elini vicdanına koyarak ve sağduyulu olarak istediği partiye oyunu verir. Biz din adamları olarak bu konularda kimseyi etkilemeyiz, etkilemeye de çalışmayız. Diğer partilerde olduğu gibi CHP’de de dostlarımız var. Biz insanlar arasında ayrım yapmıyoruz. Tüm partilere başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da en büyük sorunlarının kilise sorunu olduğunu belirten Çetin, “Tek kilisemiz var. Cemaatimiz İstanbul’da 20 binden fazla, değişik semtlere dağılmış. Kardeş cemaatlerin kiliselerini kullanıyoruz. Ama ne de olsa insan kendi mülkü gibi kullanamaz. Doktrinimiz, sitilimiz ayrı. İstediğimiz saat ve günlerde kullanamıyoruz. Biz istiyoruz ki bu konuda, yalnız iktidarda olan parti değil, diğer partilerden de destek bekliyoruz. İkinci, hatta üçüncü kilisemiz yapılabilsin. İnsanlarımız istedikleri şekilde inançlarına, doktrinlerine, stillerine uygun şekilde ibaretlerini yerine getirsinler” ifadelerini kullandı.

MOR GABRİEL MANASTIRI

Süryanice’nin UNESCO’nun kaybolmakta olan diller listesinde yer aldığını hatırlatan Çetin, “Temenni ediyoruz ki bizim de okulumuz olabilsin başkaları gibi. Lisanımızı okutabilelim, din adamı daha rahat yetiştirebilelim. Mor Gabriel Manastırı’nın sorun olmaktan çıkmasını istiyoruz. Devletle, hükümetle, partilerle bu konudaki diyaloğumuz devam ediyor. Bu konu yargıya intikal ettikten sonra, yargının bağımsızlığına inanıyoruz. Doğru karar vereceğine inanıyoruz. Çünkü Mor Gabriel Manastırı daha Müslümanlık ortaya çıkmadan önce mevcuttu. Mor Gabriel Manastı’nın kapısı herkese açık, dini, ırkı, tarihi ne olursa, yerli, yabancı herkese hizmet veriyor. Müslüman kardeşlerimiz için Mekke, Medine, Kabe ne ise Mor Gabriel Manastırı biz Süryaniler için de öyle” dedi. (Doğan Haber Ajansı)

http://www.sondakika.com/haber-chp-den-hahambasi-ve-suryani-ortodoks-kilisesi-2736185/

Yorumlar kapatıldı.