İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Soykırım” Sınav Sorusuna Yerevan Tepkisi

Burcu Ballıktaş

Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Polat’ın bahar dönemi vize sınavlarında sorulan soru, Ermenistan’da tepkiyle karşılandı.Türkiye’yi yakından takip eden Ermenistanlı gazeteci Andranik İspiryan, ırkçılık olarak nitelediği soruları hazırlayarak öğretim görevlilerinin bilimden ne kadar uzak olduklarını gösterdiklerini belirterek, “Bu gibi sorular düşmanlık ve kine sebebiyet veriyor” dedi. Yerevan Devlet Üniversitesi’nde tarih dersleri veren Dr. Haykak Arshamyan ise bilimsel olmaktan uzak ve yeni nesilde düşmanlık duyguları yaratmaya yarayacak böylesi bir sorunun nefret söylemine örnek oluşturduğunu belirtti.

************

“Soykırım” Sınav Sorusuna Yerevan Tepkisi

Dicle Üniversitesi’nde 1915 Soykırımı ile ilgili sınav sorusuna tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili olarak gazeteci Andranik İspiryan ve Yerevan Devlet Üniversitesi’nden Dr. Haykak Arshamyan’ın görüşlerine başvurduk.

Yerevan – BİA Haber Merkezi

Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Polat’ın bahar dönemi vize sınavlarında sorulan soru, Ermenistan’da tepkiyle karşılandı.

Türkiye’yi yakından takip eden Ermenistanlı gazeteci Andranik İspiryan, ırkçılık olarak nitelediği soruları hazırlayarak öğretim görevlilerinin bilimden ne kadar uzak olduklarını gösterdiklerini belirterek, “Bu gibi sorular düşmanlık ve kine sebebiyet veriyor” dedi.

“Nefret söyleminin bir örneği”

Yerevan Devlet Üniversitesi’nde tarih dersleri veren Dr. Haykak Arshamyan ise bilimsel olmaktan uzak ve yeni nesilde düşmanlık duyguları yaratmaya yarayacak böylesi bir sorunun nefret söylemine örnek oluşturduğunu belirtti.

“Uygulanan yanlış bir eğitim tekniği. Öğrenciye bilgi vermiyor. İdeolojiyi eğitimin içine sokarsanız insanlara kendi fikrinizi empoze etmiş olursunuz” diyen Arshamyan, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine katkı sunmayacak bu olayda sorumluların cezalandırılmaması durumunda üniversite yönetiminin de suça ortak olacağı kanısında.

Kendisi de tarih dersleri veren Arshamyan’a, öğrencilerine soykırımı nasıl anlattığını sorduğumuzda, kendi görüşleriyle sınırlı kalmamaları için başka kaynaklara yönlendirdiğinin söylüyor. “Objektif olmaya ve olayları vermeye çalışıyorum. Genç Türkiye’den değil İttihat ve Terakki’den, Pan-Türkizm’den, milli duyguları nasıl manipüle ederek jenosidi gerçekleştirdiklerinden bahsediyorum.” diyen Arshamyan, kendi tarih anlatısında genel olarak Türkiye insanını değil dönemin hükümetini ve devletini sorumlu tuttuğunun altını çiziyor.

“Provokasyona benziyor”

Yakın zamanda Türkiye gazetelerinde,  Ermenistan’daki armenews.com haber sitesi kaynak gösterilerek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında yapılan haberleri de hatırlatan Arshamyan, “Bu olayın Diyarbakır’da olması daha derin ve politik bir konu olabileceğini gösteriyor.Belediye Başkanı Osman Baydemir’in toleranslı bir politik kimliğe sahip olduğunu biliyoruz. Sadece Ermenistan-Türkiye ilişkileri için değil kültürlerarası diyalog konusunda da duyarlı. Bu akademisyen soruyu sorarken sonuçlarını bilebilir. Medyanın bu konuya ilgi göstereceğini hesaplayabilir.  Öğrencilerin ve genel olarak toplumun reaksiyonu ölçülmek istenmiş olabilir. Bu yüzden daha çok bir provokasyona benziyor.” diye konuştu.

Akademisyen ne sormuştu?

DİHA’nın yaptığı habere göre Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Polat 1915’te gerçekleşen Ermeni Soykırımı hakkında öğrencilere yönelttiği soru şöyle: “Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır. Ruslarla işbirliği yapan ve Osmanlı ordusunu arkadan vuran Ermenilerden bir kısmı hainlikleri sırasında, bir kısmı da Almanların teklifi ile icra edilen tehcir sırasında açlık, hastalık ve soğuktan ölmüştür, bir kısmı da hainlik ettikleri için Ruslarla gitmiştir ve Türkiye’de Ermeni nüfus böylelikle azalmıştır. a) Doğru b) Yanlış.” (BB/EÖ)

Yorumlar kapatıldı.