İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ruhban Okulu’nun açılması elzem

Bülent Şanlıkan CHP’nin geçen hafta yaptığı patrikhane ziyaretinin perde arkasını Bartholomeos’un basın danışmanı Dositheos Anagnostopulos anlattı: Çok partili sistemden sonraki bir ilk. Vakıflar Kanunu ile Ruhban Okulu’nun açılması görüşüldü… Dositheos, CHP’lilerle yapılan görüşmede Ruhban Okulu konusunun da gündeme geldiğini belirterek, ekledi: Ruhban Okulu ile ilgili çözüm yolu görünürde yok. Eğitim, dini eğitim de dahil olmak üzere, bir insan hakkıdır ve kilisemizin rahip yetiştirebilmesi için bu okulun yeniden açılması elzemdir. Bunun mütekabiliyetle hiçbir ilgisi yoktur. İstanbul Rum azınlığı devletimizden yeni bir imtiyaz talep etmemektedir. Herhangi bir adli veya hukuki sebep olmadan 40 yıl evvel kapatılmış olan eğitim kurumunun yeniden açılması yeni hak talep etmek manasına gelmez.

*************************

Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL

CHP’Lİ Osman Korutürk, Bihlun Tamaylıgil ve Mari Gormezano, 10 Mayıs’ta Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Yoğun gündem arasında dikkatten kaçan görüşmenin detaylarını Fener Rum Patrikhanesi Basın Danışmanı Dositheos Anagnostopulos, AKŞAM’a anlattı. Görüşmeyi ‘Hoş bir sürpriz’ diye niteleyen Dositheos, çok partili dönemden sonda CHP’den yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi. Dositheos, şunları söyledi:

– Ana muhalefet partisinin azınlık problemlerine ilgi göstermesi nispeten yeni bir açılımdır. Bundan birkaç yıl evvelki Ankara ziyaretinde Sayın Patriğimiz CHP’nin o zamanki Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal’dan randevu talebinde bulunmuş, kabul edilmiş ancak tarafımızca arz edilen problemlere sıcak bakılmamıştı. Bilindiği gibi CHP, yeni Vakıflar Kanunu’na da itiraz etmiştir. Halbuki kanunun Meclis’ce kabul edilmesinin, azınlık problemlerinin hiç olmazsa bir kısmına çare olabileceğine inanılıyordu. Bu ilk ziyaretin konusu da aynı olmuştur. Temennimiz şudur ki ana muhalefet partisi bu gibi temaslara, mümkün olduğu kadar devam etsin.

– Dositheos, CHP’lilerle yapılan görüşmede Ruhban Okulu konusunun da gündeme geldiğini belirterek, ekledi: Ruhban Okulu ile ilgili çözüm yolu görünürde yok. Eğitim, dini eğitim de dahil olmak üzere, bir insan hakkıdır ve kilisemizin rahip yetiştirebilmesi için bu okulun yeniden açılması elzemdir. Bunun mütekabiliyetle hiçbir ilgisi yoktur. İstanbul Rum azınlığı devletimizden yeni bir imtiyaz talep etmemektedir. Herhangi bir adli veya hukuki sebep olmadan 40 yıl evvel kapatılmış olan eğitim kurumunun yeniden açılması yeni hak talep etmek manasına gelmez.

Yorumlar kapatıldı.