İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mısır’da Hristiyanlara saldırı: 22 yaralı

Mısır’ın başkenti Kahire’de Hristiyan azınlığa yönelik Selefi saldırılarını protesto eden Kıptilere kimliği belirsiz kişiler tarafından düzenlenen saldırıda 22 kişi yaralandı.

AA
Kahire-Ariş- Mısır’da yayımlanan yarı resmi The Egptian Gazette’nin haberine göre, devlet televizyonunun da bulunduğu Enformasyon Bakanlığı önünde gösteri yapan Hristiyanlara, kimliği bilinmeyen kişiler tarafından ateş açtı. Hristiyanlar ile saldırganlar arasında çıkan çatışmada 22 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Mısır devlet televizyonu ERTU 1 ise saldırının “Baltacı” tabir edilen suç grupları tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

Olay ile ilgili soruşturma başlatılırken, yaralılardan en az üçünün durumunun ağır olduğu belirtildi.

Geçen hafta başkent Kahire’de Müslüman olduğu için kilisede alıkonulduğu ileri sürülen Cemile Şahata için Müslümanlar ile Hristiyanlar çatışmış, çıkan olaylarda 12 kişi hayatını kaybederken, 250 kişi yaralanmış ve 1 kilise ile çok sayıda iş yeri ateşe verilmişti.

85 milyon nüfusu olan Mısır’da Hristiyan Kıptilerin nüfusun yüzde 6 ise 10’nu oluşturdukları tahmin ediliyor.

Gazze şeridine yürümek isteyen aktivistlere ordu engeli

Çeşitli Arap ülkelerinden gençlik örgütlerinin, Araplar tarafından “Nakba” olarak adlandırılan felaket gününde Gazze şeridine yürüme planları, Mısır ordusu tarafından engellendi.

Kahire’nin ünlü Tahrir Meydanı’ndan “Milyonlar Gazze’ye” sloganı ile başlatılan etkinlikte Arap gençleri 26 otobüs ile Gazze’ye giderek Filistinliler ile dayanışma içinde olduklarını göstermek istiyorlardı.

Mısır’ın Gazze sınırındaki Refah kasabasına otobüsler ile giderek sınırdaki 20 kilometrelik yolu yürüyerek geçmeyi planlayan gençleri, Mısır ordusu bölgede kurduğu 100’den fazla kontrol noktası ile engelleyerek geri döndürdü.

Kahire’den dün yola çıkan 12 otobüs dolusu aktivitist, İsmailiye kentinde bekletildikten sonra Kahire’ye geri dönmek zorunda kaldı.

Hüsnü Mübarek Barış Köprüsü’ne ulaşmayı başaran 60 kadar Arap genci de burada asker engeline takıldı.

Daha önceden sınıra 50 kilometre uzaklıktaki Ariş kasabasına gelen gençler Refah’a gitmek istediler fakat askerler tarafından engellenerek geri çevrildiler.

Mısırlı Ahmet İbrahim adlı genç, Ariş kentine İskenderiye’den geldiğini belirterek, ordunun, Gazze’ye geçişlerini “resmen engellediğini” söyledi.

Mustafa Taha isimli bir başka aktivitist ise “Buraya ulaşana kadar her kontrol noktasında bekletildik. Ariş’ten sonra askerler Refah’a gidişimize engel oldular. Ben bu tutumu anlamıyorum. Mısır ordusu neden bizim Gazze’ye gidip Filistinli kardeşlerimiz ile kucaklaşmamızı engelliyor? Biz terörist değiliz ve barışçıl bir eylem yapmak istiyoruz. Bu engellemeler neden?” diye konuştu.

Mısır ordusunun Ariş kentinde bulunan Filistinlilerin Gazze’ye gitmelerine izin vermediğini savunan Ebu Eyüp, Gazze’de oturduğunu ifade ederek, Filistinli 5 arkadaşı ile Gazze’ye dönmek için Refah sınırına giderken araçlarının askerlerler tarafından durdurularak geri çevrildiğini iddia etti. Ebu Eyüp, “Askerler Gazze’ye yarın gidebileceğimizi söyleyerek bizleri geri çevirdi. Yarın engelleme olmaz ise Gazze’ye döneceğim” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.