İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bağış, Süryani Kilisesini Ziyaret Etti

“6-7 Eylül gibi bizim artık tarihin sayfalarına gömmek istediğimiz günleri yeniden hortlatmaya çalışan zihniyetlerin sözcülüğünü yapan birtakım muhalefet partilerimiz olsa bile, biz iktidar olarak bu ülkede herkesin güvercinler kadar özgür olduğu bir Türkiye’nin hayali ile yola çıkmıştık, unu da gerçekleştiriyoruz” dedi.

**************************

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,

“6-7 Eylül gibi bizim artık tarihin sayfalarına gömmek istediğimiz günleri yeniden hortlatmaya çalışan zihniyetlerin sözcülüğünü yapan birtakım muhalefet partilerimiz olsa bile, biz iktidar olarak bu ülkede herkesin güvercinler kadar özgür olduğu bir Türkiye’nin hayali ile yola çıkmıştık. Bunu da gerçekleştiriyoruz” dedi.

 Beyoğlu’ndaki Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret eden Bağış, Kilisenin Patrik Vekili Metropolit Filiksinos Yusuf Çetin ve Süryani yetkililerle görüştü.

 Görüşme sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Bağış, kiliseye ilk ziyareti olmadığını belirterek, “İlk kez bakan olarak gelmiştim. Şunu da öğrenmekten büyük mutluluk duydum; buraya gelen Cumhuriyet tarihindeki ilk bakan ben olmuştum. Şimdi de ikinci kez buraya bakan olarak geliyorum” dedi.

 Bakan Bağış, Süryani vatandaşların her zaman devletine bağlı olduğunu, her zaman ülkenin kalkınması için çalıştığını, layıkıyla askerlik yaparak ülkenin gücüne güç kattığını kaydetti.

 Bağış, “Allah korusun, o karanlık günlere dönmeme konusunda onlar da kararlı. 6-7 Eylül gibi bizim artık tarihin sayfalarına gömmek istediğimiz ve bir daha yaşanmasını arzu etmediğimiz günleri yeniden hortlatmaya çalışan zihniyetlerin sözcülüğünü yapan birtakım muhalefet partilerimiz olsa bile, biz iktidar olarak bu ülkede herkesin özgürce yaşadığı, güvercinler kadar özgür olduğu, rahat nefes aldığı bir Türkiye’nin hayali ile yola çıkmıştık. Bunu da gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

 Artık Türkiye’de farklılıkların zenginlik olarak görüldüğüne dikkati çeken Bağış, şunları kaydetti:

 “Bu konuda Türkiye’nin din adamlarına da büyük görev düşüyor. Onların toplumu yönlendirmesi çok çok önemli. Yusuf Bey, benim Avrupa Birliği sürecinde bugüne kadar hangi konuda yardım istediysem, hangi toplantıya davet ettiysem, bizi kırmayıp gelip katkı veren bir din adamı oldu. Diğer bütün cemaatlerimizin, farklı inanç gruplarımızın çok değerli din adamları, patrikleri, rahipleri, haham başları bizimle birlikte konuya sahip çıktılar. Çünkü onlar da biliyorlar ki Türkiye’nin kalkınması, zenginleşmesi, şeffaflaşması, Türkiye’nin Avrupa’nın standartları üzerinde bir ülke olması hepimizin ortak paydası. Hepimizin ortak çıkarlarına hizmet edecek. Çok şükür Türkiye’de artık farklı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye güçleniyor.

 Türkiye bugün dünyanın 16. Avrupa’nın 6. en büyük ekonomik gücü. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomik potansiyeline sahip. En genç nüfuslarından biri bizim nüfusumuz ve bu topraklarda 5 bin yıllık bir medeniyetin temsilcisi olan Süryani kardeşlerimiz de Türkiye’nin kalkınmasından, kendi vatanlarının dünyada söz sahibi olan bir ülke olmasından gerçekten memnuniyet duyuyorlar. Onlar da Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşları olmanın gururunu taşıyorlar. “

 Türkiye’de reform sürecini, demokratikleşmeyi artıracaklarını belirten Bağış, Türkiye’de her vatandaşın etnik kökeni, dini inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun, birbirleriyle daha rahat diyalog kurduğu, birbirlerine saygı duyduğu dönemi bir dönemi hep beraber gerçekleştirdiklerini anlattı.

-“BİZİ ZİYARET EDEN İLK BAKAN BAĞIŞ’TIR”-

Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Yusuf Çetin de Seçim yaklaştığı zaman tüm partilerin kendilerine ziyarete geldiğini belirterek, “Ama seçimden önce, herkes gelmiyor. Sayın Bakanımız, 2 yıl önce Paskalya Bayramı’mızın 1. gününde bize teşrif ettiler ve bize teşrif eden ilk bakanımız oldular” dedi.

Bağış ile güzel bir diyalogları olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

” Sayın Bakanımız yalnız biz Süryanilere değil, farklı inanç gruplarının tümüne aynı şekilde yakınlar. Sorunlarıyla ilgileniyorlar, sempatikler. Gerçekten ülkemizin kendileri gibi insanlara, yöneticilere bakanlara ihtiyacı var. Dinlerimiz ayrı olabilir, ırklarımız ayrı olabilir ama hepimiz Türk vatandaşıyız. Hepimiz aynı bayrak altında yaşıyoruz ve Türk bayrağı altında yaşamaktan da her zaman ben ve cemaatim gurur duyuyoruz. Osmanlı döneminde olsun, Cumhuriyet döneminde olsun biz Süryaniler her zaman devletimizin yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Çünkü ülkemizi seviyoruz, bu ülkede yaşayan tüm insanları seviyoruz.

 Her zaman ülkemizin birlik ve beraberliği için, bütünlüğü ve kalkınması için, dünya barışı için dua ediyoruz. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Ülkemiz rahat olduğu zaman hepimiz rahat ederiz. Sorunlar Allah göstermesin olursa hepimiz rahatsız olacağız. Önümüzdeki seçimin de ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Sayın Bakanımıza başarılar diliyoruz. İnşallah seçimden sonra Bakanımızı, bakan olarak göreceğiz. Onu makamında ziyaret edip, tebrik edeceğiz. “

 Çetin, Bakan Bağış’a “Saklı İncil” başlıklı 3 ciltten oluşan bir kitap hediye etti.Daha sonra Bakan Bağış beraberindeki heyet ile birlikte kiliseyi gezdi. Burada nikahı kıyılacak olan Mardinli Jak ve Maria Şenbol çiftini tebrik eden Bağış, Çetin’den kilise ile ilgili bilgi aldı. – İSTANBUL (Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.