İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, en büyük hayalinin ezan ile çan sesinin birbirine karışması olduğunu belirterek, “Bugün dünyanın dört bir yanında Diyarbakırlı Ermeni hemşehrilerim var, kapılarımız hepsine açık, umarım bir gün dönerler” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, en büyük hayalinin ezan ile çan sesinin birbirine karışması olduğunu belirterek, “Bugün dünyanın dört bir yanında Diyarbakırlı Ermeni hemşehrilerim var, kapılarımız hepsine açık, umarım bir gün dönerler” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi ile Internews Ermenistan ve Erivan Basın Kulübü tarafından organize edilen Türkiye-Ermenistan Diyalogunu İyileştirme Projesi kapsamında kente gelen 23 gazeteci ve akademisyeni makamında ağırladı. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Baydemir, 1850’li yıllarda Diyarbakır kent yönetiminin Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşan iki ayrı meclisi bulunduğunu söyledi. Müslüman meclisi

başkanının Hıristiyan, Hıristiyan meclisi başkanının ise Müslüman olduğunu ve kenti birlikte yönettiğine dikkat çeken Baydemir, yanlış politikalar sonucu çok büyük acılar yaşandığını ve bu coğrafyanın büyük değerlerini kaybettiğini dile getirdi. Baydemir, “Ermeniler, Ezidiler, Süryaniler, Keldaniler göç etmek zorunda kaldılar. Onlar büyük acılar yaşadı, ama bizler kaybettik” dedi.

Bugünkü kuşağın geçmişle yüzleşme eğiliminde olduğunu belirten Baydemir, en büyük hayalinin ezan ile çan sesinin birbirine karışması olduğunu ifade ederek, “Bugün dünyanın dört bir yanında Diyarbakırlı Ermeni hemşehrilerim var. Kapılarımız hepsine açık, umarım bir gün dönerler. Bu vesileyle hepiniz hoş geldiniz” şeklinde konuştu.

Farklılıkları gözeten bir anlayışla kenti yönettiklerini belirten Baydemir, Hıristiyan Mezarlığı’nı düzenlediklerini, Ermeni Kilisesi’ni onardıklarını, Aram Tigran Kent Konservatuvarı’nı açtıklarını söyledi.

Gazetecilerin seçim ile ilgili sorularını da yanıtlayan Baydemir, barajın kaldırılması durumunda BDP’nin 75 milletvekili çıkarabileceğini söyledi. Baydemir, “Doğrusu halen insanların hayatını kaybettiği bir ortamda seçim atmosferine girmiş değiliz. Daha birkaç gün önce askeri operasyon sonucu hayatını kaybeden dört hemşehrimizin cenazesini kaldırdık” ifadelerini kullandı.

Katılımcı bir bütçe ile çalışmalarını yürüttüklerini, 16 tane Büyükşehir Belediyesi içinde merkezi hükümete borcu olmayan tek belediyenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade eden Baydemir, kredi alamadıkları için borçlarının da olmadığını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 5 milyon Euro doğal gaz satın aldığını, bunu halka sattığını ama geri ödemesini yapmadığını savunan Baydemir, “Ama hakkını kesinlikle inkar etmemek lazım. İçişleri Bakanı, Vali bey ile birlikte her hafta bize gaz sıkıyor” şeklinde konuştu.

Ziyaretin ardından Baydemir konuk gazetecilere ipek şal ve içinde kenti tanıtan materyallerin bulunduğu bir çanta hediye etti.

Yorumlar kapatıldı.