İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı başlıyor

Türkiye, Birleşmiş Milletler 4. En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’na hazırlanıyor. Yarın başlayacak zirveye İsrail ve Ermenistan üst düzeyde katılmayacak, teknik heyetleri İstanbul’da olacak.

      
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, İsrail ve Ermenistan’ın siyasi düzeyde bir katılımda bulunmayacağını Türk makamlarına ilettiğini açıkladı.

Konferansa Güney Kıbrıs Rum yönetimi, dışişleri bakanı düzeyinde katılacak.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise, günübirlik Türkiye’ye gelerek toplantıda olacak. Akşam saatlerinde İstanbul’dan ayrılacak.

10 yılda bir düzenlenen konferansa, bu yıl, Birleşmiş Milletlere üye 192 ülkeden, devlet-hükümet başkanları, bakanlar, parlamenterler, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan, yaklaşık 10 bin kişinin katılımı bekleniyor.

Konferans, Türkiye’nin katılımcı ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin uluslararası platformlardaki itibarı açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla yapılacak olan konferansın resmi açılış töreninde, devlet başkanları, bakanlar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer alacak.

Öte yandan, konferans kapsamında Yatırım ve Ortaklık Üst Düzey Toplantısı, Küresel Ortaklık İş Forumu ve Ticaret Fuarı gerçekleştirilecek.

En az gelişmiş ülkelerde, özel sektör için öncelikli önem taşıyan konuların ele alınacağı Yatırım ve Ortaklık Üst Düzey Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ve 65. Genel Kurul Başkanı Joseph Deiss ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un katılımlarıyla yapılacak.

Bu toplantıda, TOBB/DEİK Başkanı ve Eurochambres Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu da bir konuşma yapacak.

TOBB Yönetim Kurulu üyelerinin ve üst düzey işadamlarının katılacağı toplantıda, devlet başkanları, üst düzey özel sektör temsilcileri ve diğer katılımcılar bir araya gelerek, en az gelişmiş ülkelerde yatırım ve rekabet edebilirliğin önündeki engellerin tespitine yönelik olarak, iyi yönetişim, barış ve istikrar, üretim kapasitesi ve girişimcilik, finansmana ve pazarlara erişim, iklim değişikliği, altyapı temaları ve tarım, turizm, telekomünikasyon, enerji hizmetleri, madencilik sektörlerinden birini yuvarlak masa formatında tartışacak.

Hazırlanan raporlar çerçevesinde, en az gelişmiş ülkelerde özel sektörün gelişimini nasıl sağlayabilecekleri yönünde Üst Yöneticilerin (CEO) önerilerini içerecek bir bildiri, 10 Mayıs Salı günü bir basın toplantısı ile duyurulacak.

İş Forumu ise 9-13 Mayıs arasında 30’dan fazla etkinlik içerecek. Bu etkinlikler, özellikle iyi yönetişim ilkeleri, barış ve istikrarın sağlanması, üretim kapasitesinin arttırılması, girişimcilik, finans sektörü, pazara erişim, iklim değişikliği ve altyapı konuları üzerine yoğunlaşacak.

Yorumlar kapatıldı.