İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NEWS.am muhabiri Türkiye’de gerilimli bir ortamda Soykırım konusunda Türk işadamlarıyla tartıştı

NEWS.am muhabirinin Adana’dan verdiği bilgiye göre, Ermeni ve Türk gazeteciler ÇGİD yöneticileriyle, ‘Ermeni-Türk ilişkilerinin geleceği’ bu konuda Ermeni ve Türk işadamlarının işbirliği perspektiflerini öğrenmek amacıyla bir buluşma gerçekleştirdi. Ermeni ve Türk gazetecilerin soruları sona erdikten sonra işadamlarından biri Ermeni gazetecilere hitaben, büyüklerinin kendisine Ermenilerin de kırım gerçekleştirdiğini anlattığını, acı olayların her iki taraf için de gerçekleştiğinden, bu durumda Ermenilerin niçin 24 Nisan yanı sıra, kırılmış Türklerin de yasını tutmadığını sordu. Buluşmada hazır bulunan NEWS.am muhabiri sorunun yerinde olmadığını, zira kırılan halkın Ermeniler olduğunun altını çizerek ‘Kıyaslama yapmak ve iki halkın acılarına ilişkin konuşmak yanlış olur. Ermeni halkı kırılmıştır ve bunun müellifi Türkler bu tarihi acı gerçeği önce kabul etmeliler’ dedi.


*******************************

Ermeni ve Türk gazeteciler Türkiye’nin Adana kentinde Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇGİD) yöneticileriyle yan yana geldiler. Etkinlik esnasında ÇGİD yönetiminden bir işadamı Ermeni gazetecilerden ısrarla ‘Niçin Ermenilerin ‘kırılan’ Türklerin yasını tutmadığı’ konusunu netleştirmeye çalıştı.

NEWS.am muhabirinin Adana’dan verdiği bilgiye göre, Ermeni ve Türk gazeteciler ÇGİD yöneticileriyle, ‘Ermeni-Türk ilişkilerinin geleceği’ bu konuda Ermeni ve Türk işadamlarının işbirliği perspektiflerini öğrenmek amacıyla bir buluşma gerçekleştirdi.

Ermeni ve Türk gazetecilerin soruları sona erdikten sonra işadamlarından biri Ermeni gazetecilere hitaben, büyüklerinin kendisine Ermenilerin de kırım gerçekleştirdiğini anlattığını, acı olayların her iki taraf için de gerçekleştiğinden, bu durumda Ermenilerin niçin 24 Nisan yanı sıra, kırılmış Türklerin de yasını tutmadığını sordu.

Buluşmada hazır bulunan NEWS.am muhabiri sorunun yerinde olmadığını, zira kırılan halkın Ermeniler olduğunun altını çizerek ‘Kıyaslama yapmak ve iki halkın acılarına ilişkin konuşmak yanlış olur. Ermeni halkı kırılmıştır ve bunun müellifi Türkler bu tarihi acı gerçeği önce kabul etmeliler’ dedi. ÇGİD başkanı buna yankı olarak, acaba bu tarihi acı gerçeğin NEWS.am muhabirinin sunduğu gibi kabul edip-edilmemesi gerektiğini sordu.

NEWS.am muhabiri ‘Hayır Ermeni Soykırımı tarihi gerçekliği benden önce benden büyükler, tarihçiler, bir dizi devletler tarafından tanınıp kınandı. Bunu tüm dünya bilmekte. Sanıyorum Türkiye sakinlerinin yaklaşık % 70-80’i de herşeyi bilmekte, ancak bilindik sebeplerle bunu yüksek sesle ifade etmemekteler. Biz Türkiye’de okul kitaplarında Ermenilere yönelik hoşgörüsüz ve düşmanca yaklaşımlar içeren anlatılar olduğunu biliyoruz. İstanbul Taksim’de 24 Nisan’da yas eylemi esnasında 200 kişiden oluşan milliyetçiler grubu Ermeni Soykırımı karşıtı sloganlar atıp ‘Türkiye’de yeni Ogün Samastlara ihtiyaç var’ (Hrant Dink’in katili) -yani yeni Ermeni katillerine- diye haykırıyorlardı’ dedi.

Konuşmalar gerilimli bir ortamda geçerken, salonda bulunan hem Ermeni hem de Türk gazeteciler sessizce bu öngörülmeyen tarışmaları izlediler.

NEWS.am muahbirinin sözleri sonrasında salonda hakim olan sessiz ve gerilimli havayı ‘Çukurova Genç İşadamları Derneği’ başkan yardımcısı, Ermenilerin varlığının Osmanlı İmparatorluk tarihini zenginleştirdiğine ilişkin hatırlatmada bulunarak dağıtmaya çalıştı.

Yorumlar kapatıldı.