İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İHD: TSK Sevag’ın Ölümüyle İlgili Tüm Bilgileri Açıklamalı

Nilay VARDAR

İHD, Batman’da askerlik yaparken Kıvanç Ağaoğlu’nun tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Ermeni yurttaş Sevag Balıkçı’nın ölümüyle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, TSK’dan “şüpheli ölüm”ün aydınlatılması için tüm bilgileri kamuoyu ile paylaşması talep edildi… Açıklamaya katılan avukat Eren Keskin, Genel Kurmay Başkanlığı’na ailenin “haklı tedirginliği” göz önünde bulundurularak sivil toplum kuruluşlarının suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

Nilay VARDAR  nilay@bianet.org

İstanbul – BİA Haber Merkezi
05 Mayıs 2011, Perşembe

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Ermeni katliamının başlangıcı olan 24 Nisan 1915’in 96. yıldönümünde Batman Gümüşörgü Karakolu’nda askerlik yaparken Kıvanç Ağaoğlu’nun tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Ermeni yurttaş Sevag Balıkçı’nın ölümüyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sevag’ın “şüpheli” ölümünün aydınlatılması için konuyla ilgili tüm detayların kamuoyuna açıklaması istendi .

Açıklamaya katılan avukat Eren Keskin, Genel Kurmay Başkanlığı’na ailenin “haklı tedirginliği” göz önünde bulundurularak sivil toplum kuruluşlarının suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

Halavurt: Ağaoğlu ile Sevag’ın iyi arkadaş olduklarına dair delil yok

İHD adına açıklamayı okuyan Meral Çıldır, TSK’nın Sevag’ın ölümüyle ilgili şüphelerin ailenin avukatı Halavurt’un bölgedeki incelemesinden sonra arttığını söyledi.

* Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sevak çit ören grupta yer alırken, “badi”si tel örgü yapanların başında nöbet tutuyordu. “Badi”nin silahının ateş alması sonucu Sevak karın bölgesine isabet eden bir kurşunla hayatını kaybemişti.

* Oysa Balıkçı ailesinin Avukatı Cem Halavurt, olay yerinde yaptığı inceleme ve görüşmelerinin ardından, Sevak’ı vuran askerin üstlerinin silahını doldurması emrini vermeleri için geçerli bir nedenin olmadığını açıkladı.

* Halavurt, “Başından beri iddia edilenin tersine, Kıvanç Ağaoğlu ile Sevak’ın iyi arkadaş olduklarına dair hiçbir kanıt yok” dedi.

*  Sevak’ın sözlüsü, olayın kaza olduğuna inanmadığını ve Sevag’ın  birliğindeki ülkücüler tarafından rahatsız edildiğini belirtmişti. Bu bilgiler Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yalanlandı.

* Sevak’ın cenaze töreni, militarizmin gövde gösterisine ve bir Türkleştirme törenine dönüştürüldü.

* Sevak’ı öldüren kişi Kıvanç Ağaoğlu kimliği günlerce açıklanmadı. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’a baktığımızda, paylaştığı yazılardan ve tercihlerinden, Ağaoğlu’nun ülkücü görüşlere sahip olduğunu gördük.

“500 şüpheli asker ölümü var”

Açıklamda TSK’da son yıllarda çatışma dışında kuşkulu bir şekilde ölenlerin sayısının 500’e yaklaştığı belirtildi.

* Gayrimüslümlere yönelik düşmanlık ve nefret söylemi sokaktaki insandan devlet yetkilisine kadar oldukça yaygın.

* Son yıllarda bu ülke gayrimüslimlere yönelik suikast ve cinayetlere sahne oldu.
* Bu koşullarda TSK olayın aydınlatılması için şeffaf ve ayrıntılı bilgileri kamuoyuna açıklamalıdır.

Barış İçin Vicdani Red Platformu adına konuşan Oğuz Sönmez, bugüne kadar hep Kürtler ve muhalif insanları kapsayan  intihar, eğitim zaiyati ile açıklanan asker ölümlerine Sevag’la birlikte Ermenilerin de katıldığını söyledi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adına Nazmi Algan, “tek kurşunla batınından nasıl öldü” diye sorarak tüm bu ayrıntıları TSK’nın derin bir araştırmayla açıklaması gerektiğini söyledi.
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girimi adına Şenol Karakaş, “Sevag’ın ölümü neden 1915 Ermeni katliamı ile yüzleşilmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir” dedi.
Defne Sarıldı, “militarizm öldürür” diyerek  toplum olarak halkı askerlikten soğutma suçunu işlemek gerektiğini söyledi.
Avukat Eren Keskin, Genel Kurmay Başkanlığı’na ailenin haklı tedirginliği göz önünde bulundurularak sivil toplum kuruluşlarının suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.
Açıklamaya Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, DSİP,  Barış İçin Vicdani Red Platformu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Yüzleşme Derneği, Semra Somersan, Defne Sandalcı ve Neşe Ozan destek verdi.

http://www.bianet.org/bianet/toplum/129779-ihd-tsk-sevagin-olumuyle-ilgili-tum-bilgileri-aciklamali

Yorumlar kapatıldı.