İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar Genel Müdürü ile Cemaat Vakıfları Yöneticilerinin Toplantısı

Vakıflar Genel Müdürü ve Vakıflar Meclisi Başkanı Dr. Adnan Ertem, Cemaat vakfı yöneticileri ile tanışmak, vakıfları ilgilendiren konuları değerlendirmek ve bu güne kadar sağlanan gelişmeleri ve beklentileri görüşmek üzere  02 Mayıs Pazartesi günü, saat 10’da Getronagan Lisesinde, yöneticilerle bir toplantı yaptı. Toplantı Cemaat Vakıflarının Vakıflar Meclisindeki temsilcisi, Vakıflar Meclisi Üyesi Sayın Laki Vingas’ın davetiyle gerçekleşti. Toplantı Laki Vingas’ın konuşmasıyla açıldı. (Toplantının içeriği hakkında elimizde yeterli bilgi yok. Bu konuda elimize bilgi ulaşırsa okuyucularımıza duyurulacaktır. HYETERT)

Toplantıda Laki Vingas’ın yaptığı konuşma aşağıda yer alıyor. Cemaat Vakıfları yöneticileri toplantıya Laki Vergas tarafından aşağıdaki davetiye ile davet edildi.

DAVETİYE
Laki Vingas
                                                                                    21.04.2011/097
Sayın Cemaat Vakıf Yöneticileri,
Vakıflar Genel Müdürü ve Vakıflar Meclisi Başkanı Dr. Adnan Ertem ile tanışmak, vakıflarımızı ilgilendiren konuları değerlendirmek, bugüne kadar sağlanan gelişmeleri ve beklentileri görüşmek üzere 02 Mayıs 2011 Pazartesi günü 10:00-12:00 saatleri arasında Özel Getronagan Ermeni Lisesi Salonunda bir toplantı gerçekleştireceğiz.
Konularımızı yüz yüze görüşme olanağı bulacağımız bu toplantıya katılımlarınızı rica ederim.
Saygılarımla,
Laki Vingas

VGM Meclisi Üyesi
Yer: Özel Getronagan Ermeni Lisesi;Kemeraltı Cad. Sakızcılar Sok. No:9 8130 Karaköy / İstanbul; Tarih: 02.05.2011  Pazartesi; Saat  :10:00-12:00;

L.C.V. e-mail: cemaatvakfi@gmail.com         Tel:  0212 292 98 05  Diana Altun

——————-

Sayın Laki Vingas’ın konuşması:

Sayın Dr. Adnan Ertem Vakıflar Genel Müdürü ve Vakıflar Meclisi Başkanı
Değerli Cemaat Vakıf Yöneticilerimiz,
Öncelikle vakıf yöneticilerimizin geçmiş Pesah ve Paskalya bayramlarını kutlarım.
Ermeni cemaatimizin tarihi ve değerli eğitim kurumlarından olan ve 125 yıldır eğitime hizmet veren Getronagan Lisesi Vakfında sizlerle buluşmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.Genel Müdürümüz geçen Ekim ayında göreve başladıktan sonra uygun bir zamanda cemaat vakıflarımızla ilgili bir buluşmayı sağlamamı istemişlerdi. Bu buluşma bugüne nasip oluyor.
Benim göreve başladığım 2009 yılından beri Genel müdür ve/veya Vakıflar Meclis üyelerimizle gerçekleşen ortak toplantıların beşincisini  idrak etmekteyiz.
Bu geçen  süre zarfında birçok gelişme sağlanmış, kurumlar arası ilişkiler tabana yayılarak doğrudan iletişim  imkanı doğmuş, sıkıntı ve ihtiyaçların giderilmesinde diyalog müessesesi oluşturulmuştur.
Ayrıca bu dönemde en zor konulardan biri olan taşınmaz malların iadesinin görüşülmesi,2008 yılında çıkarılan 5737 sayılı Vakıflar kanununun tanımı, uygulaması ve eksikleri tespit etme gibi önemli bir deneyim yaşanmıştır. Anadolu’da küçük nüfusları ve taşımaya çalıştıkları büyük ve tarihi mesuliyetler arasında sıkışmış kalmış, kendilerini ifade etmekte zorlanan vakıflarımızla ilişkilerimiz geliştirilmiştir ve sorunları gündeme getirilmiştir.
5737 sayılı Kanunun sağladığı yeni imkanları kullandık, malumunuz taşınmaz alma-satma, yurt dışından bağış alma, ihtiyacı olan vakıflara yardım etme, ortak yatırım yapma, iktisadi işletme kurmak gibi imkanları uygulama fırsatını bulduk.
Vakıflarımızın sosyal ve toplumsal görünürlülüğünü arttırdık.
Bu gelişmelere paralel olarak bazı ihtiyaçlarımızın ve sıkıntılarımızın halen mevcut olduğunu belirtirken bunların giderilmesi için ,açık bir platformda tartışılması ve görüş teatisinde bulunulması gerekmektedir.
Genel olarak cemaat vakıfları konusunda ifade edebileceğimiz temel sorunları görüşlerinize sunmak istiyorum.

1-İdarenin yetkisi ile mazbutaya alınmış vakıfların durumu,
2-Vakıflarımızın tüm hukuki kaderinin yalnız 1936 beyannamesine tabii tutulması ki  vakfiye diye sayılan beyanın Antakya, Mardin ve Çanakkale ‘deki  vakıflarda geçerli olmaması.
3-Yeni cemaat vakfı açma ve eskileri birleştirme imkanının sağlanamaması
4-Yurt dışı ilişkilerde serbestlik sağlanması
5-Taşınmazların iadesi ile ilgili uygulamanın yetersizliğinden dolayı ciddi tereddütlerin oluşması ve yeni bir hakkın sağlanması hususu
6-Geçerli olan seçim mevzuatının eksikliği ve muğlak olan ifadelere getirilen farklı yorumların yarattığı ciddi sorun ve tepkiler,
  Yıllardan beri cemaatlerimizin bütünlüğünü yaralıyor, yönetim şeffaflığına gölge düşürüyor ve demokratik idarenin tesisini engelliyor olması.

Sayın Genel Müdürüm,
Aramızda bulunan vakıf yöneticilerimiz kendi cemaatlerinin desteği ve güvenini kazanmış insanlar olarak temsil yetkisine sahip kişilerdir. Bizler farklı kültür, farklı gelenek, farklı inançlara sahip olabiliriz ama aslında hepimiz birbirimizi tamamlayan bir bütünüz. Ülkemize ve değerlerimize sımsıkı bağlıyız. Birbirimizin sorunlarına samimi bir şekilde yaklaşmak ve onları çözmek için birlikte hareket etme bilincine sahibiz.
Vakıf Yöneticilerimiz gönül seferberliği anlayışı içinde bu büyük mirası, taşımak, korumak ve geliştirmek için bir nefer gibi çalışmaktadır. Bu azim ve kararlılıkları için kutluyorum. Vakıf yöneticisi olmak takdir edersiniz ki bu büyük şehirde kolay bir görev değildir.
Bu görevi layıkıyla yapmaya çalışırlarken tabiidir ki vasi kurum olarak Siz Genel Müdürlüğe ihtiyaçlar bildirilecek ve desteğinizle sorunlar giderilecektir.
Çok yol kat ettik. Bunu ben şahsen yaşıyor ve gururla teyit ediyorum. Biliyorum ki vakıf yöneticilerimizde aynı inancı taşımaktadırlar. Buna rağmen bazı reformların daha hızlı yapılması ve cemaatlerin ille de 1923 Lozan ve 1936 beyanname tarihleri ve anlayışı içinde kalmaları yerine , modern ve üretken toplumlar olarak ülkemizin siyasi, sosyal, akademik ve ticari hayatına bir an önce katılmalarını sağlayacaktır.
Sizlerin İstanbul Bölge Müdürlüğünde uzun yıllar çalışmış olmanız, cemaat vakıfları ve yöneticilerini tanıyor olmanız kurumlarımız için büyük bir şanstır. Umarım bugünkü toplantımız da verimli olur .
Bu vesile ile cemaat taşınmazları iadesi konusunda gösterdiğiniz duyarlılık için şükranlarımı ifade ediyor bugünkü toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor ve Galata Surp Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı yöneticilerine misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. 

Laki Vingas

Kaynak: Sayın Mıgırdiç Arzivyan

   

Yorumlar kapatıldı.