İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’nin Azınlık Sorunu

Ahu Özyurt
Pazar günü. Yeşilköy’de sokaklar cıvıl cıvıl.. Ermeni kilisesinde bebek sesleri duyuluyor. Paskalya sonrası ilk Pazar tatilinde ardarda vaftiz törenleri var. Küçük kilisenin içi çiçekler, kurdelelerle dolu… Kürt sorunu konusunda cesur çıkışlar yapabilen CHP nedense konu gayrimüslim cemaatlerin haklarına, vakıf mülklerine gelince çekingen davranıyor. Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının hepsinin gizli sitemi şu: “Şimdiye dek hiç sağ partilere vermemek için uğraştık. Ama CHP kalbimizi kazanmak için hiç çaba sarf etmiyor” Azınlık Vakıfları Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’nin itiraz dilekçesinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasının olması onları bir kat daha kırmıştı sanki. “Onun gibi herkes için CHP diyen bir lider bizi neden görmezden gelir?” diye soruyorlar… Ve CHP’nin merkez sağa, dini cemaatlere gül saçarken Gayrimüslim nüfusu “Nasılsa bize mecburlar, onların hayat tarzının güvencesi biziz” kabilinden çantada keklik görme lüksü de yoktur.

Pazar günü. Yeşilköy’de sokaklar cıvıl cıvıl.. Ermeni kilisesinde bebek sesleri duyuluyor. Paskalya sonrası ilk Pazar tatilinde ardarda vaftiz törenleri var. Küçük kilisenin içi çiçekler, kurdelelerle dolu.

CHP’li kurmayların geçen hafta ziyaret ettiği Ermeni cemaati bütün heyecanı ile baharı karşılıyor. Bir iki sokak aşağıdaki İtalyan Kilisesi’nde herkes iki dirhem bir çekirdek. Süryani Cemaati bir nikahta buluşmuş. Yeşilköy bir İtalyan kentinden farksız bu haliyle.

Kürt sorunu konusunda cesur çıkışlar yapabilen CHP nedense konu gayrimüslim cemaatlerin haklarına, vakıf mülklerine gelince çekingen davranıyor. Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının hepsinin gizli sitemi şu: “Şimdiye dek hiç sağ partilere vermemek için uğraştık. Ama CHP kalbimizi kazanmak için hiç çaba sarf etmiyor”

Azınlık Vakıfları Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’nin itiraz dilekçesinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzasının olması onları bir kat daha kırmıştı sanki. “Onun gibi herkes için CHP diyen bir lider bizi neden görmezden gelir?” diye soruyorlar.

Ermeni Cemaati, Cumhuriyeti kuran partinin Osmanlı’nın son dönem travmalarını üstünden atması gerektiğini düşünüyor. Parti içinden nasıl sert milliyetçi unsurları temizlediyse, zihinlerdeki o sert kaleleri de fethedebilir diye düşünüyorlar Kılıçdaroğlu için. Vakıf mülkleri olmazsa sayısı 60.000’e kadar inen cemaat yaşlılarına nasıl bakacak? Sayısı 100’e inen Anadolu’ya dağılmış kiliselerini nasıl onaracak?

Cemaat, sorunlarına hassasiyet gösteren Baş müzakereci ve AKP Milletvekili Egemen Bağış’ın adını büyük bir sevgiyle anıyorlar. Bağış’ın ulaşılabilir olması, pek çok konuda hassasiyetler devreye girmesi Ermeni Cemaati’ni rahatlatan bir unsur olmuş. Gönül ister ki ana muhalefet partisi de Türkiye’nin gücüne güç katan gayrimüslim azınlıkları fark etsin. Dertlerine samimi bir ilgi göstersin.

Çünkü gerçek demokrasi bunu gerektirir. Ve CHP’nin merkez sağa, dini cemaatlere gül saçarken Gayrimuslim nüfusu “Nasılsa bize mecburlar, onların hayat tarzının güvencesi biziz” kabilinden çantada keklik görme lüksü de yoktur.

Bunu da en iyi Sevgili Sezgin Tanrıkulu bilir.

Yorumlar kapatıldı.