İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni dostluğunu simgeleyen anıt yıkılıyor

Türkiye ile Ermenistan arasında dostluğu simgeleyen anıtın yıkımına başlandı. Kars’taki heykel, ortadan ikiye bölünmüş tek bir insanı tasvir ediyordu. Heykelin bugün kesilen baş kısmı bir depoya kaldırıldı.Hükümet yetkililerinin kente yakışmadığı, yasalara aykırı inşa edildiği gerekçesiyle yıkılmasını istedikleri anıtı korumak için sanatçılar ve aydınlar yoğun çaba sergilemişlerdi.

Yıkım işlemleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmış durumda.

Avrupa Birliği’nin de yıkıma tepkili olduğu söyleniyor.

Haftasonu heykeli korumak ve heykeltraş Mehmet Aksoy’a destek olmak üzere Kars’a giden sanatçılardan Tarık Akan, BBC Türkçe’ye verdiği mülakatta, heykelin yasadışı yapılmadığını, gerekli tüm izinlerin alındığını söyledi.

Tarık Akan, heykelin yıkılması yolundaki kararı, “Kars’taki MHP oylarını elde etmeye yönelik bir girişim” olarak niteledi.

Heykeltraş Mehmet Aksoy da en azından bir sanatçı duruşunun sergilendiğini ve eserin arkasında durulduğunu ifade etti. Aksoy, ”Yıksınlar yine yapacağız” dedi.

33 metre yüksekliğindeki heykelin başka bir yere taşınmasına imkan olmadığı kaydediliyor.Ermenistan ile Türkiye arasındaki desteklemek amacıyla yapımına 2006 yılında başlanan heykel tonlarca ağırlıkta ve yıkımın yaklaşık 10 gün sürmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.