İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Vatandaşlarımızı Elçiliğe Kayıtlı Olmaya Davet Ediyorum”

Yıldız Yazıcıoğlu
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan açıklamasında “soykırım” sözcüğünü kullanmamasını beklediklerini vurgulayarak, “Sağduyu hakim olacaktır” dedi. Büyükelçi Tan, ABD’de yaşayan Türk vatandaşlarına da elçilik ve başkonsolosluklara kayıt yaptırmaları çağrısında da bulundu.

Tan, düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirirken, her yıl başkanlık makamından 24 Nisan günü yapılan açıklamayı önceden yorumlamayacağını vurguldı ancak Başkan Obama’nın açıklamasına sağduyunun hakim olmasını beklediğini de ifade etti. Toplantıda, 24 Nisan tarihi yaklaşırken Washington Büyükelçiliği’ne herhangi bir şiddet tehditi ulaşıp ulaşmadığı konusuna da soruldu. Tan, “Ermeni toplumu arasında sağduyudan yoksun kişiler var. Bu elbette sadece ABD bağlamında değil. Bize de bu tür kabul edilemeyecek tepkiler ulaşıyor. Bunlara ilişkin her türlü tedbirler alınıyor” dedi.

“Tehdit yöntemi çağdışı”

Şiddet kullanımı ile hiçbir yere varılamayacağının altını çizen Tan, “Bu yöntemler geride kaldı. Artık tehdit ve buna benzer yöntemler çağdışı olmasının yanında dikkate alınacak hususlar değil. Bu konuda aklın yolunu Türkiye gösterdi. Biz Amerikan tarafına da meseleyi çözüm konusundaki görüşlerimizi iletiyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’nin gizli gündemi olamaz”

Libya’daki muhalefet tarafından Türkiye’ye yönelik eleştirileri de değerlendiren Tan, Türkiye’nin en başından beri Libya’nın iç barışı, istikrarını korumaya yönelik hareket ettiğini söyledi. Türkiye’nin özellikle insani boyutta ciddi katkılar ortaya koyduğunu kaydeden Tan, eleştiriler konusunda ise Türkiye’nin Libya konusundaki yol haritasını açıklıkla ortaya koyduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin gizli gündemi olamaz” dedi.

“Obama’yı davet ediyoruz”

Türkiye’nin Başkan Obama’nın ikinci kez resmi ziyarette bulunması üzerine farklı platform toplantıları vesilesiyle davetleri olduğunu da söyleyen Tan, 9-12 Mayıs’ta gerçekleşecek en az gelişmiş ülkelerler ilgili toplantı için de ABD tarafına davet gittiğini ancak buna Obama’nın katılımının öngörülmediğini dile getirdi. Tan, Obama’nın Eylül ayındaki girişimcilik konferansına da resmen davet edildiğini de sözlerine ekledi.

“PKK tutumunu takdir ediyoruz”

Bunun yanı sıra ABD’nin PKK’nın malvarlığı konusundaki takip ve dondurma kararı almasını da değerlendiren Tan, ABD’nin PKK’yı terörist örgüt olarak tanımlamaya devam ettiğini belirterek, ABD’nin bu son kararını da takdir ettiklerini ifade etti. Tan, “Bu karar bizi çok memnun etti” dedi.

“Yaklaşık 4 milyar dolarlık proje”

ABD ile Türkiye arasında askeri helikopter üretimi konusunda yaklaşık 4 milyar dolarlık proje konusunu da anımsatan Tan, bunun iki ülke arasındaki askeri işbirliğini geliştireceğini vurguladı.

“Hayal kırıklığına uğradım”

ABD’ki Türk toplumu varlığı konusunda bazı rakamlara sahip olduklarını ancak bunun resmi nitelik taşımadığını anlatan Tan, örneğin 13 bini aşan bir Türk öğrenci varlığından söz edildiğini ancak böyle resmi bir veri bulunmadığını söyledi. Bu nedenle Türk Büyükelçiliği ve bağlı başkonsolosluklar olarak veri tabanı projesi başlattıklarını belirten Tan, “Bu veri tabanı için ad, soyad ve adres bilgisi istiyoruz sadece. Ancak bu konuda hayal kırıklığına uğradım. Şu ana kadar sadece 500 vatandaşımız yeni kayıt yaptırdı. Mutlaka vatandaşlarımız kayıt yaptırmalı” dedi.

http://www.turkishny.com/special-news/56-special-news/52845-qvatandalarmz-elcilie-kaytl-olmaya-davet-ediyorumq

Yorumlar kapatıldı.