İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağlık Karabağ Sorunu: Savaş Olasılığı Büyüyor!

Azerbaycan halkı, statükonun böyle davam etmesi, sorunun çözümlenmesinin fazla uzanmasından tatmin olmadığı için her geçen gün savaş olasılığı artıyor.

2011 Dağlık Karabağ sorunun çözümlenme sürecini izlediğimizde sorununun çözümlenmesi ile ilgili adımların somut ilerlemelere neden olmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz 3 ay içinde yapılan görüşmelerin, konferansların, seminerlerin, seslendirilmiş açıklamaların, bildirilerin, karşılıklı ziyaretlerin bir sonucu olmadığını gözlemliyoruz. Aksine, askeri operasyonların yeniden başlatılması olasılığı her geçen gün artmaktadır.
Azerbaycan kamuoyunda sorunun çözümünde arabuluculuk yapan AGİT Minsk Grubu’nun faaliyeti ile ilgili hoşnutsuzluk bulunmaktadır. Azerbaycan halkı ve hatta üst düzey yetkililer artık Minsk Grubu’nun sorunun barış yolu ile çözümlenmesi doğrultusunda çalışmalarından bir sonuç beklemiyor.
AGİT değerlendirme misyonunun Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklara ziyaretlerinin sonuçlarına ilişkin raporu uzun süre sonra açıklandı. Bu raporda yer alan olumlu argümanlara rağmen raporun açıklanmasının ertelenmesi Azerbaycan halkının sorunun barış yollu ile çözülmesinde Minsk Grubu’na inancı biraz daha azalttı. İktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisi’nin Genel Sekreteri Ali Ahmedov, bu rapora ilişin görüşünü açıklarken Azerbaycan halkının sorunun çabuk çözülmesinden yana olduğunu ve bu raporun sorunun çözümünün uzatılmasına hizmet etmesini istemediğini vurguladı: ” İstediğimiz sorunun kısa zamanda çözümlenmesidir. AGİT Eşbaşkanları çeşitli açıklamaları artık 20 yıldır yapıyor. Bu açıklamaların artık önemi yok. Azerbaycan toplumunda Minsk Grubu’nun Eşbaşkanlarını turistlere benzetiyorlar. Geliyor, geziyor, gidiyorlar, bildiri veriyorlar, böylece mesele bitiyor”.
Ankara Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümü başkan yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel, 1new.com.tr`ye yaptığı açıklamada şuan Minsk Grubu’nun aslında hiçbir şey yapmadığını ve sadece böyle görünmek istemediklerini dedi. Uzgel sorunun çözümlenmesi için onun dünya kamuoyunun öncelikli sırasına getirmek gerektiğini vurguladı. Yani AGİT ve diğer uluslararası örgütlerin bu konuya ilgi göstermeleri için bu konu şuan Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesinden ve ya Afganistan`dan daha önemli olmalıdır. Dolayısı ile bu bölgelerde de bir çatışma yaşanmalıdır ki, konu dünya medyasına yansımasıyla uluslararası örgütlerin dikkatini çeksin. Aksi halde Minsk Grubu bir sonraki on yıllarda da sadece açıklama vermekle yetinecek.
Bu yıl çatışma tarafları arasında yüksek düzeyde ilk görüşme 24 Ocak Moskova’da yapıldı. Dışişleri Bakanları – Elmar Memmedyarov, Sergey Lavrov ve Edvard Nalbantyan’ın üçlü görüşmesinin sonuçsuz bir şekilde sona erdiği bildirildi. Görüşme arifesinde Elmar Memmedyarov, örnek olarak Rusya Federasyonu’nda bulunan Tataristan, Çeçenistan ve diğer örnekleri göstererek Azerbaycan`nın toprak bütünlüğü çerçevesinde Dağlık Karabağ`a özerklik vermeye hazır olduğunu bir daha tekrarladı.
Soçi’de Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan Cumhurbaşkanları arasında 5 Mart görüşmesinden bazıları ciddi ilerleme bekliyordu. Ama bu gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanları kısa sürede askeri esirlerin değiştirilmesi sürecinin sona erdirilmesi, cephe hattında yaşanan çatışmaların beraber incelenmesine dair anlaşma elde ettiler. Fakat bu görüşmeden üç gün sonra, yani 8 Şubat`ta Ermenistan Ordusu askeri tarafından 8 yaşındaki Azerbaycan`lı Fariz Bedelov öldürüldü.
2011 yılının birinci çeyreğini incelediğimiz zaman geçen yıllarda olduğu gibi şimdi de Ermenistan- Azerbaycan cephe hattında gerginlik devam etmiştir. AGİT ve diğer uluslararası örgütlerin yetkililerinin keskin nişancıların cepheden alınması önerisine, cephede yaşanan çatışmaların ortadan kaldırılmasıyla ilgili Soçi görüşmesindeki anlaşmaya rağmen hala cepheden ölüm haberi gelmektedir. Sadece geçtiğimiz 3 ay için de temas hattında Azerbaycan tarafı 5 asker ve bir sivil, Ermeniler tarafından öldürüldü.
Cephedeki bu çatışmalar ve insan kaybı Azerbaycan halkının sabrını tüketmek üzeredir. Azerbaycan halkı durumun böyle davam etmesi, sorunun çözümlenmesinin uzanmasından tatmin olmadığından her geçen gün savaş olasılığı artırıyor.
Yılın başlangıcından bu yana seslendirilen bildiriler, açıklamalar daha çok askeri operasyonların yeniden başlanmasına odaklanmaktadır. Şubat başlarında Uluslararası Kriz Grubu`nun Dağlık Karabağ sorununa ilişkin açıkladığı raporunda savaş ihtimalinin arttığını kaydedilmektedir.
Asef Zeynal
asefzeynal@yahoo.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www.1news.com.tr

http://www.turkishny.com/hot-news1/50-hot-news/51787-dalk-karaba-sorunu-sava-olasl-buyuyor

Yorumlar kapatıldı.