İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NY Times: Türkiye’de azınlıkların önü açıldı

12 Haziran seçimlerinde Süryani, Kürt, Ermeni ve Rumların aday olmasını haber yapan New York Times, Türkiye’de son dönemde yaşanan büyük değişikliklerin siyaseti azınlıklara açtığını yazdı… New York Times, AK Parti hükümetinin kazanması beklenen seçim öncesindeki kampanyanın ise son 10 yılda Türkiye’nin AB’ye girme yolunda bireysel, dini, etnik hakları genişleterek ne kadar köklü bir değişimden geçtiğini yansıttığını yazdı.
12 Haziran seçimlerinde Süryani, Kürt, Ermeni ve Rumların aday olmasını haber yapan New York Times, Türkiye’de son dönemde yaşanan büyük değişikliklerin siyaseti azınlıklara açtığını yazdı. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), internet sayfalarında Türkiye’deki seçimleri inceleyen bir habere yer verdi.
Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde Süryani, Kürt, Ermeni ve Rum asıllı vatandaşların ve türban takan bazı kadın adayların seçimlere katılacağını duyuran haberde, yaklaşık 10 bin kişinin AK Parti ve CHP’den aday adayılığının pekçok siyasi gözlemci açısından Türkiye için iyi bir gelişme olduğu vurgulandı.
Gazete, Süryani asıllı 33 yaşındaki Markus Ürek’in seçimlerde AK Parti’den yarışacağını ve Ürek’in ”Kazanırsam bu ülkenin tarihinde Meclis’e seçilen ilk Süryani olacağım, sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde değil,  Osmanlı İmparatorluğu tarihinde de” dediğini yazdı.
Haberde Markus Ürek, Türk demokrasisinin geliştiğini, kendisinin bundan cesaret aldığını, 8 yıl önce böyle bir görev için aday olmanın düşünülemez olduğunu, şimdi ise şansının olduğunu düşündüğünü ve ülkenin siyasi açıdan ilerlemesinin büyük oranda AK Parti sayesinde olduğunu söyledi.
Kürt asıllı Leyla Zana’nın da bağımsız aday olarak seçimlere katılacağı ve Zana’nın seçim kampanyasını Kürtçe yapabilmekte serbest olduğu belirtilen haberde, aralarında AK Parti kurucu üyelerinden Fatma Bostan Ünsal’ın da bulunduğu, türban takan bazı kadın aday adaylarının seçimlerden umutlu olduklarını ve Ünsal’ın başta kadın hakları grupları olmak üzere sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiklerini söylediği de aktarıldı.
Gazete 12 Haziran’daki seçimlerde yarışmak üzere, Ermeni ve Rum asıllı aday adaylarının da bulunduğunu belirterek ikisi Ermeni asıllı, biri de Rum asıllı Türk vatandaşı olmak üzere 3 kişinin AK Parti’ye kayıt olduklarını, ayrıca birer Ermeni asıllı vatandaşın da CHP ve MHP’den seçimlere katılmayı umduklarını  yazdı.
New York Times, AK Parti hükümetinin kazanması beklenen seçim öncesindeki kampanyanın ise son 10 yılda Türkiye’nin AB’ye girme yolunda bireysel, dini, etnik hakları genişleterek ne kadar köklü bir değişimden geçtiğini yansıttığını yazdı.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/618610-ny-times-turkiyede-azinliklarin-onu-acildi

Yorumlar kapatıldı.