İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsviçre: Ankara-Erivan arasında yeniden arabulucu olabiliriz

Perwer Yaş
Erivan’da resmi temaslarda bulunan İsviçre Cumhurbaşkanı Micheline Calmy-Rey, Türkiye ve Ermenistan arasında yeniden arabulucu olmaya hazır oldukları mesajını verdi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise 2009’un Ekim ayına kadar Ankara ile diyalog sürecinde İsviçreli liderin önemli katkısına dikkat çekti. 

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da ülkesinin yeni büyükelçilik binasının açılışına katılan İsviçre Cumhurbaşkanı Micheline Calmy-Rey ile Ermeni mevkidaşı Serj Sarkisyan ile de bir araya geldi. Ermeni haber ajansı Novosti-Armenia’ya göre İsviçreli lider Calmy-Rey, Türkiye ile diyalog sürecinin yeniden başlamasını istedi.
Diyalog sürecinde her türlü arabuluculuk görevini yapmaya hazır olduklarını söyleyen Calmy-Rey “Her iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden ve protokollerin iki ülke tarafından onaylanmasından yanayız” şeklinde konuştu. Ankara-Erivan arasındaki diyalog sürecine yaptıkları katkıları hatırlatan İsviçreli lider “Süreci yakından izliyoruz” dedi.
PROTOKOL MECLİSLERDE BEKLETİLİYOR
İsviçre’nin 2009 yılının Ekim ayına kadar önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan “Daha sonra taraflar arasında neler yaşandığına ilişkin görüş belirtmeyeceğim” şeklinde konuştu. İsviçre basınına göre ise Calmy-Rey’in diyalog sürecinin yeniden başlaması ve protokollerin imzalanmasına yönelik çağrısı Erivan yönetimine önemli bir mesaj niteliğindeydi.
Türkiye, Karadağ sorunu yüzünden 1993 yılından bu yana Ermenistan ile olan sınırlarını kapatırken, diplomatik ilişkiler de kesilmişti. İsviçre’nin öncülüğünde ise Zürih kentinde Ekim 2009’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandjan ve mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ilişkilerin normalleşmesine yönelik protokol imzalamıştı.
Ancak protokol her iki ülke meclisinden geçmedi. Geçtiğimiz yıl ise Ermeni katliamının yıldönümü olan 22 Nisan’da Cumhurbaşkanı Sargssjan, Türkiye’nin diyalog sürecine hazır olmadığını söylemişti. Protokol Türk meclisinde onaylanmayı beklerken, anlaşmasızlığın en önemli nedenlerden biri olan Karabağ sorununu çözmek için de İsviçreli lider 15 Mart günü Azerbaycan’a gitmişti.
ANF NEWS AGENCY
http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=42835

Yorumlar kapatıldı.