İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatandaşımızın etnik kökenine bakmayız

Mehmet Metiner
Tarihi Irak ziyareti dönüşü uçakta, gazeteci arkadaşlarla birlikte, Başbakan Erdoğan’la sohbet etme imkanı bulduk. Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı Ekonomist Daron Acemoğlu’nu OECD temsilciliğine atanması konusunun sorulması üzerine şu cevabı verdi: “Çok değer verdiğimiz ABD’de öğretim görevlisi olarak bulunan çok yetkin bir arkadaşımız. Kendisini çağırdık, görüştük. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığımızı söyledik. Kendisi birkaç bilimsel konu üzerinde çalıştığını söyledi. ‘Bitirir bitirmez emrinizdeyim’ dedi. Biz vatandaşlarımızın etnik kökenine bakmadan hareket ederiz.”

Başbakan Erdoğan, Ermeni asıllı Daron Acemoğlu’nu OECD temsilciliği görevine atama önerilerini, “Biz vatandaşımızın etnik kökenine bakmadan hareket ederiz” ifadeleriyle açıkladı.
ERBİL
Mehmet Metiner
Tarihi Irak ziyareti dönüşü uçakta, gazeteci arkadaşlarla birlikte, Başbakan Erdoğan’la sohbet etme imkanı bulduk. Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı Ekonomist Daron Acemoğlu’nu OECD temsilciliğine atanması konusunun sorulması üzerine şu cevabı verdi: “Çok değer verdiğimiz ABD’de öğretim görevlisi olarak bulunan çok yetkin bir arkadaşımız. Kendisini çağırdık, görüştük. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığımızı söyledik. Kendisi birkaç bilimsel konu üzerinde çalıştığını söyledi. ‘Bitirir bitirmez emrinizdeyim’ dedi. Biz vatandaşlarımızın etnik kökenine bakmadan hareket ederiz.” Başbakan Erdoğan Erbil dönüşü şunları söyledi:
Ortak para kullanma teklifi
 Erbil’de çok ciddi potansiyel var. Barzani görüşmemizde şunu söyledi: ‘Türkiye’deki huzur, iç barış ve Türkiye’nin gücü, bizi de burada güçlü kılıyor.’ Bu gelişimiz onları çok mutlu etti. Tarihi ziyaret olduğunu söyledi. Kendilerine bir öneride bulunduk. Gelin, Dinar’ı Türkiye’de Türk Lirası’nı burada kullanalım. Dinar ve TL konvertible hale getirilsin. Paralarımızı dolar baskısından kurtarmış olalım. Bu sayede yüzde 20’ye yakın kazanç elde edilebilir. Barzani, ‘Bunu merkez yönetimle de konuşacağım’ dedi. Biz Türkiye olarak benzeri bir modeli Ruslarla da İran’la da yapıyoruz. Merkezi yönetim, vizeye hala yaklaşamıyor. ‘Güvenlik’ diyor. Biz, ‘Resmi pasaportla vizeyi kaldıralım’ dedik. Kabul ettiler. Fazla uzun sürmez.vizeleri tümüyle kaldırırız.
Irak’a gelmemizin zamanı geldi
İlk göreve geldiğimizde Irak denildi mi hep konuşulan konu Türkmenlerdi. Burada zorlandık. Özel temsilcimizi gönderdik, eleştirildik. Bakan arkadaşlarımı gönderdim, eleştiri aldım. Bir alıştırma süreci oldu. Artık gelmemizin zamanı geldiğine karar verdim. Irak Başbakanı Maliki,üç kez geldim, ikisinde havaalanında karşıladı. Erbil’e geldik, yine aynı durum.
Maliki’ye, “Bana Bağdat’ta ne var diye soracaklar. Hiç olmazsa, Kazımiye’yi, Azamiye’yi görelim” dedim. Vakit olsa Abdülkadir Geylani Türbesi’ni de görecektik. Necef’e gidince daha üzüldüm. (Manzara berbattı.)
Sistani Stratejik Derinlik okuyor
Sistani’nin evini gördük. Ara sokağın içinde aşırı derecede mütevazı bir ev. Sistani, ‘Ben siyaset yapmam, siyasetle meşgul olmam’ diyor. Ancak Tunus, Mısır, Yemen, Bahreyn, Cezayir, Suriye bütün buradaki olayları nerede ne olduğunu iyi biliyor. Ahmet Davutoğlu beyin Stratejik Derinlik kitabının Arapça çevirisini okumuş. Orada bazı şeyler anlattı. Ahmet Bey’i övdü.
‘Yeni Kerbelalar olmasın’
İstanbul Halkalı’daki konuşmamın teşekkürünü yaptı. “Aşure Günü konuşması, dünya Müslümanlarını bütünleştiren, gönülden yapılan bir konuşmaydı” dedi. Ardından Bahreyn ile ilgili ‘İkinci Kerbelalar yaşamak istemiyoruz’ sözüne atıfta bulundu. Bölgedeki çalışmalarınız beni çok mutlu ediyor” dedi. Türkiye’nin daha etkin olması üzerinde durdu. Sistani ile Lübnan’ı Hizbullah’ı vakit darlığından konuşamadık. Ancak Bahreyn konuştuk. Bizden destek bekliyorlar.
Ermeni basını geniş yer ayırdı
Ermeni asıllı Türk vatandaşı Daron Acemoğlu’na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, OECD büyükelçiliği için teklifte bulunmuştu. Bu teklif, Ermeni basınında da geniş yankı yaptı. Dünyanın önde gelen 20 ekonomisti arasında yer alan Acemoğlu, iki defa Nobel’e aday gösterilmişti. Asistanı Lauren Fahey, “Acemoğlu kendisine böyle bir teklif yapılmasından büyük onur duymuştur ancak devam eden yoğun akademik çalışmaları bu teklifi yakın gelecekte kabul etmesini engelliyor” dedi. 

Yorumlar kapatıldı.