İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni asıllı büyükelçi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermeni kökenli Türk vatandaşı Daron Acemoğlu’na OECD nezdinde daimi temsilcilik için teklif götürdüklerini, ancak Acemoğlu’nun teklifi ‘şimdilik’ kabul etmediğini söyledi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25197610/ 
ntvmsnbc ve Ajanslar
Güncelleme: 07:35 TSİ 30 Mart. 2011 Çarşamba
LONDRA – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Paris’teki Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilciliği için, birkaç ay önce Daron Acemoğlu’na teklif ilettiklerini söyledi.
Davutoğlu, “Ehliyetine inandığımız herkesi, Türkiye’yi temsilen görevlendirebiliriz” dedi. İngiltere’nin başkenti Londra’da Uluslararası Libya Konferansı’na katılan Davutoğlu, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, “Türkiye’nin Paris’teki OECD Daimi Temsilciliğine Ermeni asıllı bir büyükelçi atayacağına” ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:
“Bizim için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının etnik ve dini temelde bir ayrımcılığa tabi tutulması mümkün olmadığı gibi, ehliyetine inandığımız herkesi Türkiye’yi temsilen görevlendirebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu anlamda bizim için temel kriteri ehliyetidir. Gerçekten Sayın Daron Acemoğlu’na OECD Daimi Temsilciliğimizle ilgili bir teklif ilettik, bundan birkaç ay önce.”
Acemoğlu’nun dünyanın en saygın ekonomistleri arasında yer aldığını ifade eden Davutoğlu, “Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da gelecekte ekonomi teorisine en büyük katkıda bulunabilecek ekonomistler arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin başarılarıyla gurur duyduğu bir vatandaşıdır. Bir akademisyen olarak, ben de kendisinin başarılarını uzun zamandır takip ediyordum. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının uluslararası ekonomi ihtisası alanında bu derece başarılı olması bizim için gurur verici bir olaydır. Dolayısıyla biz de özellikle ihtisas ihtiva eden temsilciliklerimizde bu konuda en ehil insanların bulunmasına önem veririz” dedi.
OECD’nin önem verilen bir ekonomik kuruluş olduğunu belirten Davutoğlu, Vatikan’a da çok önemli bir felsefe profesörünün temsilci olarak atandığını anımsattı ve OECD’ye de iyi bir ekonomistin atanmasının prensip olarak doğru olduğunu söyledi.
Konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la istişare ettiğini belirten Davutoğlu, “Tabii Sayın Başbakanımızın kendisiyle görüşmesi de oldu. Sayın Başbakanımız bu haberler üzerine kapsamlı bir açıklama yapacak” dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Sayın Acemoğlu bundan büyük bir şeref duyduğunu, bir akademisyen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendisi için en onurlu görev olduğunu söyledi. Ancak şu anda yürüttüğü akademik çalışmalar dolayısıyla en azından ileri bir aşamada bunu olumlu yönde değerlendireceğini ifade etti. Ama ileride şu andaki akademik çalışmalar belli bir aşamaya geldikten sonra inşallah bu noktada görev almayı büyük bir onur olarak gördüğünü ifade etti.
Ama bunun haber niteliği taşıması aslında ilginç çünkü, biz Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen herhangi bir vatandaşımıza bu tür görevleri teklif edebiliriz. Dediğim gibi önemli olan ehliyettir ve Sayın Acemoğlu da bu ehliyete haiz bir insandır. İnşallah ileride onun tecrübelerinden, birikimlerinden istifade ederiz. OECD’deki mevcut Büyükelçimizin görev süresinin dolması yaklaşmıştır.”
“BM Güvenlik Konseyi 2015-16 için 31 Mart’tan itibaren yeniden aday olacağımız kuvvetle ihtimal mi” sorusuna ise Davutoğlu, “Değerlendiriyoruz. Kuvvetli ihtimal” yanıtını verdi.

Yorumlar kapatıldı.