İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Basına Ve Kamuoyunun Dikkatine

Türkiye’de 12 Haziran 2011 de yapılacak parlemento seçimlerinde AKP’den Aday adayı olan Süryani asıllı Ferit Markus Ürek’in kamuoyu ile paylaştığı ‘’ TÜM SÜRYANİLER BENI DESTEKLIYOR ‘’ bildirisi ile ilgili ne Süryani halkının ne Avrupada bulunan sivil toplum kuruluşları ve Metropolitliklerin nede kendisine referans olarak gösterdiği Türkiye’de bulunan başda Mor Gabriel Manastırı ve diğer manastırların desteği yoktur.

Ferit  Markus Ürek’in aday adaylığını açıkladığı günden bu yana kamuoyunda Türkiye’de Süryanilerin sosyal, kültürel ve dinsel sorunlarını dile getiren Mardin-Midyad Süryani kültür derneğinin ve Süryanilerin dini merkezi konumunda olan Mor Gabriel manastırından bu konuda destekleyen bir basın açıklaması yapılmamıştır. Türkiye’de özellikle Turabdin’deki (MARDIN)Kilise ve manastırların bu güne değin hiçbir seçim sürecinde doğrudan veya direk olarak adres gösterdiği bir parti olmamıştır. Manastırlar tarafsızlık ilkesini bu güne kadarda hep korumuştur. Keza o kadar farklı görüşden insanların bir araya geldiği İSTANBUL  Mezo Der’in de direk adres gösterdiği bir parti bu güne değin olmamıştır.Ama AKP’den aday adayı olan Ferit Markus Ürek konusunda bizim hazırladığımız bu deklerasyona imza atmayarak bir tek  Mezo Der AKP den yana tavrını göstermiştir. Asılsız ve kurum desteği olmadan kamuoyunu yanıltan AKP’den Aday adayı olan Ferit Markus Ürek’in adaylığı ise kişiseldir ve ancak kendini bağlar.
Cumhuriyetten günümüze kadar gelmiş geçmiş tüm iktidarlar içinde Süryani halkı en kötü dönemini AKP döneminde yaşamıştır. Aşağıda kısaca sıraladığımız nedenlerden ötürü AKP’den aday adayı olanları desteklemiyor ve doğru bulmuyoruz.
1-) 2010 yılında İsviçre de Minare hadisesi olduğunda Diyarbakır Kadim Meryem Ana Süryani Kilisesi Papazı  YUSUF AKBULUT, Çan kulelerinin yıkılması için İslamcı yobazlar tarafından tedhit edilmiştir. Olayın geçtiği yer olan Diyarbakır’dan, Diyarbakır AKP yönetimi bu olayı  kınayan ne bir mesaj, nede basın açıklaması yapmamıştır.
2-)2010 yılında Mardin_Nusaybin’ de Mor Yakup kilisesinin duvarları çirkin ve hakaret içerikli yazılarla tahrip edildi. Mardin AKP den veya Devlet erkânından olayı kınayan bir mesaj olmadı bu güne değin.
3-)2010 Yılında Mor Gabriel manastırına giden yol tabelası karalandı. Tamda Mor Gabriel mahkemesinden 1-2 gün evvel. Yine AKP den ses yok.
4-)2010 Ekim ayında  ATV de yayınlanan AŞK BİR HAYAL DİZİNDE Süryani halkının örf-adet, gelenek, görenek ve aile yapısı aşağılanırken (Bu kanal ÇALIK grubuna ait. Yani AKP nin yandaşı TV. AKP genel başkanı Tayyip’in yakın dostu.)Devlet erkânı olan AKP den hiç ses çıkmadı. Çıkmayınca hepinizin bildiği üzere bizler ATV yi kınama kampanyası düzenledik.
5-)Ayrıca AKP’nin DEMOKRATİK AÇILIMINDA; SÜRYANİ HALKI hiç kayda alınmadı. Türkiye’de ve Avrupada yaşayan biz SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN talepiyle  SÜRYANİ HALKI ile ilgili   DEMOKRATİK AÇILIM TALEPLERİMİZİ Kamuoyu ile paylaştık. Yani Süryani Halkı AKP nin ne idüğü belli olmayan, içinde hangi maddeler olduğu hala bilinmeyen bu demokratik açılımı değil, Geçtiğimiz 15 Ağustos 2010’da Kamuoyunda paylaştığımız deklerasyondaki SÜRYANİ AÇILIMININ arkasındayız. O deklerasyondaki taleplerimizi bu güne değin AKP gündeme dahi getirmemiştir.
6-) 9 yıllık iktidarı boyunca AKP Süryani halkına sürekli Baskılar, vatanına geri dönen Süryanileri hırsızlık olayları ile korkutarak, güvenlik güçleri tarafından sahip çıkılmayarak geri dönüşleri cazip hale getirmekden bilerek uzak kaldı. Çünkü AKP, Süryani halkının anavatanına geri dönmesi konusunda samimi değil. Bu konuda Anayasal bir güvence henüz hazırlanmış değil.
7-) 2011 yılında MARDİN VALİSİ (AKP nin atadığı) ile DEYRUL  ZAFARAN metropoliti arasında KOLTUK hiyerarşisinin ardında yatan gerçek, AKP’nin Hiristiyanlara ve Süryani Halkına bakış açısını bir kez daha göstermiştir.
😎 2011 Mart ayında ŞIRNAK-İDİL de bulunan MERYEM ANA KİLİSESİNİN misafirhanesi yine AKP nin KÜLTÜR BAKANLIĞI tarafından yıkım kararı çıkartıldı.
9-) 2003 yılında çıkan İMAR yasası ile ilgili ‘’İBADETHANELER‘’ yasası ek genelge yayınlanarak Kilise, manastır gibi dini kurumların inşaası, restorasyonu hala Valiliğin kararına bağlı. Keyfi uygulama bu güne değin sürmekde. Yani bu gün ülkede bir kilise inşa etmek ya da restore etmek Valiliğin iki dudağı arasındadır.
10-Yine referandum öncesi meydanlarda 72 milyonun gözü öününde AKP genel başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CHP’ye kendince yüklenerek; Başörtülü kızkardeşlerimin kıyafetini Rahibe Kıyafetine benzetemezsiniz.’’ Diyerek Hiristiyanların önemli bir dini değeri olan Rahibe kıyafetlerini aşağılayarak Süryani halkını derinden üzmüştür. İşte AKP’nin anlayışı.
11-AKP’nin Diyanet İşlerinden Sorumlu devlet bakanı Faruk Çelik ise bir TV programında ‘’Hiristiyanlığı, Gâvurun dini ‘’ olarak niteliyerek ülkemizde AKP gibi anlayışların Ötekilere bakış açısının gerçek yüzünü ortaya çıkarmıştır. Bakanın bu talihsiz açıklamasını kınayan Midyad Süryani Kültür Derneği 2.başkanı Yuhanna Aktaş’a jet hızıyla bir ordu avukat aracılığı tazminat davası açılmış ve halen yargılama sürmektedir.
En önemlisi AKP, 9 yıllık iktidarı boyunca SÜRYANİ halkına hiç bir şey yapmadığı gibi Süryani halkının bir mirası olan MOR GABRİEL manastırını, AKP li MARDİN Milletvekili SÜLEYMAN ÇELEBİ’nin Aşireti aracılığı ile topraklarına el konulmak istendi. Hala çözülemeyen 3 yıldır süren Mor Gabriel davası SÜRYANİ halkını yeterince üzmüştür.
İktidarı büyük bir sayı ile elinde tutan AKP istese 1 günde Yasa çıkartacak güçdedir. Azınlıkları ilgilendiren yasaları bu güne değin AKP neden? Çıkarmadı. Hem parlementoda sandalye sayısı, hem güç olarak AKP büyük bir potansiyele sahipken üstelik.
Kıyak emeklilik yasasını bir günde çıkaran bir meclise sahip ülkemizde istese AKP Mor Gabriel sorununu bir günde çözecek yasalar çıkarabilir neden çıkarmıyor sizce?
İzmir Süryani platformunun kaleme aldığı bu bildiriyi biz aşağıda imzası olan kurum, kuruluşlar ve federasyonlar olarak yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü ne Süryani halkının nede bizlerin Ferit MARKUS ÜREK’in AKP’den Aday  adaylığı ile ilgisi yoktur.
1- İZMİR SÜRYANİ PLATFORMU
2-MİDYAT SÜRYANI KÜLTÜR DERNEĞİ
3-ALAGÖZ KÖYÜ YAŞATMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ
4-İSVEÇ ASUR-SÜRYANİ-KELDANİ BİRLİĞİ
5-İSVEÇ AÇSA TV
6-İSVEÇ ASUR FEDERASYONU
7-İSVEÇ ADO
8-ORTA AVRUPA ASURİ FEDERASYONU
9-WİESBADEN MEZOPOTAMYA ASURİ DERNEĞİ
10-GUTERSLOH MEZOPOTAMYA ASURİ DERNEĞİ
11-AUSBURG MEZOPOTAMYA ASURİ DERNEĞİ
12-DUİSBURG ASURİLER BİRLİĞİ
13-BERLİN ASURİLER BİRLİĞİ
14-İSVİÇRE MEZOPOTAMYA KÜLTÜR MERKEZİ
15-VİYANA ASURİ DERNEĞİ
zeynoege@mynet.com

Yorumlar kapatıldı.