İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İspanya Ermeni Davası Komisyonu, Ermeni Soykırımının tanınmasını talep ediyor

İspanya «Ermeni Davası Komisyonu» başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero’dan Ermeni Soykırımının tanınmasını talep etti.İspanya Parlamentosu, Katalonya bağımsızlık yanlısı ve Bask ulusal partilerinin Ermeni soykırımının tanınmasına yönelik başvurusunu 9 Mart’ta reddetmişti.İspanya «Ermeni Davası Komisyonu» bu vesileyle başbakan Rodriguez Zapatero’nun 2004 yılında BM’e ″Medeniyetler İttifakı″ Projesini sunduğunu hatırlattı.  

Bu İttifaka katılan Türkiye, Ermeni Soykırımını reddederek işlemleriyle İttifakın ruhuyla çelişki içinde bulunmaktadır. Aynı şekilde İspanya Parlamentosu da yukardaki başvuruyu reddederek, Medeniyetler İttifakının fiilen geçersiz olduğunu kabul etmektedir.
Komisyonun duyurusunda şunlar ifade edilmekte: ″Ermenistan’la siyasal gündemde olan önceliklere ilişkin beyanatla ilgili olarak Ermeni Davası Komisyonu Ermenistan’ın karşılaştığı sorunların büyük kısmının, Türkiye’nin Ermeni halkına yönelik gerçekleştirdiği suçun sorumluluğundan imtina etmesiyle  ilintili olduğunu göstermektedir. Dağlık Karabağ çatışmasının çözümü de aynı şekilde bu meseleyle bağlantılıdır. Türkiye ve Azerbaycan Ermeni karşıtı politikalarına devam etmekteler. Türkiye Ermeni sınırını kapalı tutmakta, bu Ermenistan’ın gelişimine mani olmaktador; 2009 yılında imzalanan Ermeni-Türk protokollerini onaylama yönünde mutabakatını vermemektedir, Azerbaycan’sa Karabağ sorunununu çözme yönünde sadece yavaş hareket etmekle kalmamakta, Nahçivan’daki Ermeni tarihi-kültürel anıtlarını devamlı surette yok etmektedir.
İspanya Ermeni Davası Komisyonu, Ermeni Soykırımını tanımayarak İspanya’nın Avrupa Parlamentosu’nun 1987 ylında Ermeni Soykırımına ilişkin kabul ettiği tasarı yönündeki tutumunu kabul etmediğini, kaydetmektedir.
İnsanlığa karşı suçları kınayarak, her tip ırkçılık ve yabancı düşmanlığı tezahürlerini AB, düşünsel ve siyasi perspekiflerinden bağımsız olarak her ülke ve kuruluşun öncelikleri arasında olması gerektiğini ilan etmektedir.
Zaman suçun ciddiyetini yumuşatmıyor ve cezasılık ortamını haklı gösteren beyanatları engellemek herkesin görevidir. Biz yanıt istemiyoruz. Biz tarihsel adaleti talep ediyoruz.″
http://news.am/tur/news/52905.html

Yorumlar kapatıldı.