İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, Rus sempatizanlığında dünyada 5. sırada

Amerikalı sosyologlarca 2010 yılında dünyanın 100 ülkesinde gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, farklı ülkelerin dünya siyasetindeki öncü ülkelerin tutumlarını nasıl algıladıkları yönünde bir tablo hazırlandı… Genel olarak Rus sempatizanlığında Ermenistan sadece Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve batı Afrika’da bulunan Mali’nin gerisinde kalmakta.Ülkemizde yapılan araştırma sonuçlarına göre; Ermenistan’lıların % 75’i Rusya yönetiminin izlediği siyaseti olumlu bulmakta ve verimli olarak değerlendirmekte.
Buna karşı görüş beyan eden yurttaşlarımızın sayısı ise sadece % 7.
Komşu Azerbaycan’da Rusya’nın siyasetini olumlu algılayanların sayısı az değil, % 54.
Genel olarak Rus sempatizanlığında Ermenistan sadece Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve batı Afrika’da bulunan Mali’nin gerisinde kalmakta.
Diğer komşu Gürcistan’da ise Rusya’ya yönelik tutum oldukça olumsuz. Gürcülerin % 76’sı Moskova’nın siyasi vektörünü sert bir şekilde kınamakta ve sadece % 6’sı Medvedev ve Putin tarafından atılan adımları olumlu olarak nitelendirmekte.
Dünya devletlerinden Rusya’ya yönelik düşük güven düzeyi Kosova’da da mevcut. Burada Rusya sempatizası yurttaşların sayısı % 7’yi geçmemekte.
Fransa’nın yürüttüğü siyaset Errmenistanlılar tarafından oldukça yoğun destek görmekte. Ermenistanlıların % 62’si Sarkozy yönetiminin olumlu olarak nitelendirirken, % 12’si olumsuz olarak değerlendirmekte. Fransa’ya yönelik olumlu yaklaşım Gürcistan’da % 43, Azerbaycan’da %42, Türkiye’de sadece %22 düzeyinde.
ABD’ye yönelik Ermenistanlıların tutumu da oldukça olumlu. 2010’da gerçekleştirilen ankette Ermenistanlıların % 50’si Amerikan yönetiminin faaliyetlerini olumlu %32’si olumsız olarak nitelendirmekte. Daha önceki 2 yıl esnasında Washington’a yönelik güven göstergesi Emenistan’da %54’le daha yüksek bir orana sahip olduğunu hatırlatalım. ABD siyasetine yönelik olumlu yaklaşım Azerbaycan’da %58, Gürcistan’da ise % 47 düzeyinde.
Gallup verilerine göre; genel olarak Ermenistan sakinleri Almanya ve Büyük Britanya’nın yürüttüğü siyaseti de kötü algılamamakta. Ermenistan’lıların % 57’si Almanya’nın, % 47’si ise İngilere’nin siyasetine olumlu bakmakta.
Türkiye sakinleri  süper devletler ve onların yöneticilerine yönelik olumsuz kanaatleriyle dikkat çekmekte. Türklerin % 21’i Rusya’ya yönelik olumlu ike, % 36’sı olumsuz tutum taşımakta. Geleneksel olarak Ankara’yı destekleyen İngiltere yöneticilerinin siyasetini olumlu değerlendiren Türklerin oranı % 23, olumsuz değerlendirenlerse % 30 düzeyinde.
Özgürlük Radyosu’un verdiği bilgiye göre; genel olarak Gallup verileri dünya süper devletlerinin yüksek bir krediye sahip olmadıklarını göstermekte. Dünya sakinlerinin % 27’si  Rusya’lı yöneticilerin, % 35’i İngilere’nin, % 39’u Fransa’nın politikalarını olumlu bulmakta.
http://news.am/tur/news/52686.html

Yorumlar kapatıldı.