İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

«The California Courier»: Soykırım esnasında Ermenilerden yağmalanan altın ABD’de

Glendale’de faaliyet gösteren Ermeni Toplumsal Hafıza Merkezi-Birliği 4 Mart’ta ABD Federal Rezerv Kurumuna karşı, 1915 Ermeni Soykırımı esnasında Osmanlı İmparatorluğunda Ermenilerden yağmalanan altının teminine ilişkin bilgi tahsis etmesi amacıyla adli süreç başlattı.

 «Nouvelles d`Arménie»nin «The California Courier» referanslı haberde, Ermenilerden talan edilen altının değeri tahmini değeri yaklaşık 5 milyon Türk lirası (22 milyon dolar).

Kısa bir süre önce ABD Fedeal Rezerv Kurumu Başkanlar Konseyi  ve New York Federal Rezerv Bankası kendilerinin Ermeni altınlarına ilişkin belgeleri olmadığını ifade etmişlerdi. Ancak «The California Courier» yaptırdığı özel soruşturma sonucunda 1915 Soykırımı esnasında Osmanlı İmparatorluğu, Soykırıma madur kalan Ermenilerin aralarında banka hesaplarında yer alan servetleri dahil olma üzere varlıklarını mülkiyetine geçirdi ve farklı banka hesapları aracılığıyla bunu İstanbul’da faaliyet gösteren Deutsche Bank şubesine aktardı.
Altınlar 1916 yılındabu şubeden Viyana «Bleichroeder Bank»a, buradan da Almanya Merkez Bankası  Reichsbank’a nakledildi. I. Dünya Savaşı sonrasında yenilen ‘İttifak Devletleri’nden Almanlar ve Türkler  Antant Devletlerine olan savaş tazminatlarını bu altınlarla ödediler. Soykırım mağduru Ermenilerin altınları 1921 yılında Fransa ve İngiltere’ye nakledildi.
İngiltere ve Fransa, ABD devlet borçalanma senetleri karşılığı Ermeni altınlarını «J.P. Morgan Bank» aracılığıyla ABD’ye teslim ettiler. 25 Ocak 1925’te senatör William King ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde, 319 Nolu tasarıyla talan edilen altının Soykırımdan kurtulan Ermeniler için koruma altına alınmasını talep etti.
Tasarıda şöyle belirtilmekte: «Anılan araçların yönetimi adilane Ermenilere ki bu araçları yönetme hakkından mahrumdurlar- veya hukuki mirasçılarına aittir. Bu araçlar muhafaza edilmeli ve daha sonra altınların talan edildiği bu insanlara veya onların hukuki mirasçılarına ödenmelidir.»
 http://news.am/tur/news/52299.html

Yorumlar kapatıldı.