İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sınırları aşan belgeseller

Janet Barış

Türkiye ile Ermenistan sınırı çok yakın. Bir sınır şehrinden diğer bir şehri görmek mümkün. Erivan’dan baktığınızda Ağrı Dağı sisle karışık bir duman arasından çarpar gözünüze. Sınırlar bu kadar yakın olmasına rağmen siyasi olarak çözülemeyen problemlerle birlikte hâlâ kanayan yaralar araya bir sınır çizgisi daha çeker. Bazen sanat o çizgileri kaldırır ya da var olan çizgileri görünmez kılar. Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, kurulduğu 2007 yılından beri işte bu sınırı aşıp sanatla yeniden bir birliktelik kurma biçimi arıyor. Türkiye’den Anadolu Kültür Derneği, Ermenistan’dan ise Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali’nde ortaklaşa bir araya geldiği platform, 2011 yılındaki çalışmalarını belgesele ayırdı. Platformun oluşturduğu belgesel destek fonu farklı projelerin hayata geçirilmesine yardımcı oluyor.

Türkiyeli ve Ermenistanlı sinemacıların katılımına açık olan fona son başvuru tarihi ise 25 Mart. Önümüzdeki haftalarda başlayacak olan ve bu yıl 30. yılını kutlayan İstanbul Film Festivali esnasında gerçekleşecek olan destek fonu toplantısında başvuran projeler değerlendirilecek ve projelerden biri 30.000 dolar ile ödüllendirilecek.
Fona başvurmanın bir de ön koşulu var. Filmin Ermenistan, Türkiye ya da her iki ülkede birden çekilecek olması. Ayrıca ekiplerin her iki ülke sinemacılarından oluşması gerekiyor. Böylelikle zaman aşımına uğramış, politik açmazlar sonucu hep geç kalınmış bir ilişkinin temelini atıyor platform. Yan yana çalışan ekipler hem birbirini daha yakından tanıyor hem de ortak bir tarihin izlerini sürüyorlar. Projelerini göndermek isteyenler daha ayrıntılı bilgiye http://www.cinemaplatform.org adresinden ulaşabilirler. Yine ortak yapıma uygun bir senaryo fikri olanlar ve ortak bir ekiple çalışmak isteyenler de destek fonu toplantısına başvurabilirler.
FESTİVALDE ‘KISA’LAR
Bu yıl belgesel filmler için proje değerlendirecek olan Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Film Yapıyoruz’ sloganıyla yola çıktı ve 8 kısa filmin çekimine destek sağladı. Tamamlanan beş film, İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek. Gülengül Altıntaş’ın Hrant Dink’in de evi olan Tuzla Kampı Armen’i anlattığı filmi Kaybolmayın Çocuklar, Altan Bal ve Canay Özden’in Gümrü’deki Kukla Tiyatrosu’nu belgelediği Kukla Tiyatrosu, Diana Kardumyan’ın Galata Kulesinde karşılaşan bir çifti anlattığı Galata’sı, Gor Baghdasaryan’ın birbirinin horozuyla uyanacak kadar yakın olduğu halde tanışmamış iki köyü anlatan filmi Komşular ve Arthur Sukiasyan’ın Güvercin Ustası filmi proje desteği alan ilk kısa filmlerden. Ermenistan Türkiye Sinema Platformu’nun desteklediği bu kısa filmleri takip etmek isteyenler 12 Nisan günü saat 19.00’da Pera Müzesi’nde görebilirler. (İstanbul/EVRENSEL)

http://www.evrensel.net/news.php?id=2431

Yorumlar kapatıldı.